Kjøpe bolig trygt i Spania

Kjøpe bolig trygt i Spania

5 Shares

Vi har sagt det mange ganger før, men gjentar det gjerne igjen: Nordmenn elsker Spania og spesielt Kanariøyene! Mange nordmenn bor der på vinteren mens de kalde vintermånedene regjerer hjemme i Norge, og som derfor leier leiligheter over lang tid. Vi ser imidlertid at stadig flere velger å kjøpe sin egen bolig eller leilighet, slik at de til enhver tid har en sted å bo tilgjengelig eller at de velger å bosette seg for godt i utlandet.

Å kjøpe en bolig eller en leilighet i utlandet er imidlertid noe helt annet enn å gjøre det hjemme. Man bør tenke seg godt om å skaffe seg den aller beste hjelpen som er mulig, og dette gjør man ved å bruke eiendomsmeglere som har et godt rykte på seg og som hjelper deg gjennom denne prosessen i kraft av sin kunnskap om boligmarkedet samt om hvilke lover og regler som gjelder.

På disse sidene vil vi gi deg noen tips om hva du bør gjøre for å kjøpe bolig trygt i Spania, samt at vi vil tipse deg om hvilke eiendomsmeglere det kan være smart å bruke når du skal gjennomføre ditt kjøp.

Vi gjør oppmerksom på at det finnes flere norske eiendomsadvokater som kan bistå med kjøp av bolig i utlandet. Det kan være lurt å få profesjonell hjelp for å sørge for at alt er innenfor og at du har en garanti på at boligkjøpet er gjort etter boka.

Hvordan kjøpe bolig trygt i Spania?

I denne artikkelen ser vi på hvilke ting du bør være oppmerksom på når du skal kjøpe bolig i Spania, og det er jo naturligvis de samme rådene som gjelder om du har lyst til å kjøpe på en av Kanariøyene. Dette er noen enkle råd og tips, men de er allikevel kjekke å ta med seg.

1. Finn en god eiendomsmegler

Det aller viktigste i prosessen med å kjøpe seg en bolig i utlandet er naturligvis at man finner en megler som er anerkjent og som er godkjent. Det er nok av nordmenn som har kjøpt katta i sekken, for å bruke et slikt begrep, og derfor er det essensielt at man bruker en megler som er seriøs og som har gode referanser.

Du skal også tenke på dine egne behov og bruke den megleren som i størst grad lytter til deg og tar hensyn til dine tanker og ønsker. Før du kommer så langt: tenk gjennom hva som er dine faktiske behov:
* Leilighet eller enebolig
* Prisklasse og standard
* Antall soverom og bad
* Beliggenhet (ved sjøen eller inn i landet)

Hvis du har disse punktene klart for deg vil det bli enklere for megleren å kunne komme opp med de prospektene som passer best for deg og dine behov. Vi anbefaler derfor på det sterkeste at megleren du velger er en erfaren aktør i det aktuelle området samt at du sjekker referansene. Det finnes flere grupper på Facebook hvor du kan spørre deg frem.

Husk på at du ikke trenger å bruke en spansk eiendomsmegler ettersom det er flere norske aktører som formidler boliger til norske kunder. Du skal også bite deg merke i at spanske eiendomsmeglere i stor grad arbeider for provisjon, og det er derfor ikke uvanlig å oppleve at man blir forsøkt påprakket boliger og leiligheter som ligger i en prisklasse som er høyere enn hva du i utgangspunktet hadde tenkt deg.

2. Viktig dokumentasjon må på bordet

Husk på at du får tak i all den dokumentasjonen du har behov for, og gjør du ikke det kan du gå på en skikkelig smell. Et godt eksempel på dette er at du alltid må få sjekket om det er heftelser på boligen du er interessert i. Reglene i Spania er slik at en eventuell gjeld følger eiendommen og ikke den som selger boligen. I praksis betyr det at du kan overta en bolig, hvis du har vært uoppmerksom, som har heftelser i form av gjeld som ubetalte avgifter og skatter, og som du blir nødt til å gjøre opp for. Det er sure penger, for å si det mildt!

Sett harde krav til megleren og be om kvitteringer og en garanti for at eiendommen ikke har heftelser på seg.

Noe annet som du skal være oppmerksom på er det oppgitte arealet på eiendommen – for også her kan det være litt snusk å oppdrive. Ikke så rent sjeldent oppdager man en forskjell i det oppgitte arealet i skjøtet og det som står i prospektet. Grunnen til det? I Spania beregnes eiendomsskatten etter arealet som er oppgitt i skjøtet, og hvis man opplyser om noe annet i prospektet får man derfor en ekstra utgift som man ikke hadde beregnet.

At du får hendene på reguleringsplanen i området der hvor du tenker på å kjøpe er også viktig. Det er kjedelig å få vite i etterkant at det er planer om etableringer av forskjellig slag i etterkant, noe som kan forringe både verdien av boligen og opplevelsen du får av å bo der. Be om utskrift av megleren.

3. Ta en takst – for sikkerhets skyld

Du skal gjøre en dyr investering, og et par tusen kroner ekstra for en taksering av eiendommen er derfor ingen dum idé. Hvordan skal du kunne vite at boligen faktisk er verdt det som selgeren og megleren sier at den er? Hvis du låner penger til boligen må en slik takst uansett være på plass på grunn av sikkerheten som banken krever.

I tillegg er det naturligvis greit å vite statusen til kjøpsobjektet slik at du har kontroll på eventuelle utbedringer.

4. Visning og bud

Har du funnet drømmeboligen eller drømmeleiligheten din i Spania? Gå på en visning og ta gjerne med noen som har peiling på hus slik at de kan se om i hvilken stand det er i!

Husk også på å ikke hoppe inn en handel – som sagt skal du bruke mye penger og det er derfor viktig at du tar en kikk på flere objekter før du bestemmer deg for å kjøpe. Sjekk ut nærområdet og se hva som skjer der og om du eventuelt har behov for en norsk skole til barna i nærheten. Slike ting er det viktig å ta hensyn til før man kjøper et hus. Det er også greit å bosette seg slik at man har noen aktivitetstilbud tilgjengelig og at man er sikker på at man vil trives der man har bosatt seg. Det kan forøvrig være smart å ‘prøve-bo’ området over en lengre periode slik at man vet hva man går til.

Og så til selve budgivningen: her har vi også et godt tips å komme med. I Norge føres det budlogg og du vet derfor hva du har å forholde deg til når det er budkrig på et objekt. I Spania er det ikke vanlig med en slik logg, og du vet derfor faktisk ikke om det budet som har kommet inn faktisk eksisterer!

Igjen er megleren viktig og som sagt må du finne en aktør som er seriøs. Du skal aldri by mer enn hva du og megleren mener boligen er verdt, og ikke ut fra hvilket bud som foreligger. Start i de lavere sjiktene for å være på den sikre siden!

Lykke til!

Kommentarfelt
5 Shares