klikk på din øy for mer informasjon

 

 

Her får du nyttig informasjon om den norske skolen på Gran Canaria

Trenger du web-hotell?

 

 

Flere bøker fra: Haugen bok

Bestill din reiseforsikring her.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vikingene - byttet slaver mot salt

Nye arkeologiske funn viser at vikingene bosatte seg på Kanariøyene og hadde dette som overvintringsbase for sine plyndrings- og erobringstokt i Middelhavet.

Av kaare.skevik@canariposten.com
Lenge trodde man at en gravhaug i byen Galdar på Gran Canaria var et gravminne over Kanariøyenes urinnvånere. Nå viser det seg imidlertid at haugen antagelig er en vikinggrav. Foruten skjelettrester, er det funnet en skipsdel i Galdar-haugen som ligner på vikingskipenes bordganger, med klamper for surringene mellom bordene og spantribbene. En C14-datering av den viser til år 1082, pluss/minus 60 år. Også en sverdklinge fra samme tid er funnet i "Byen under byen" i Galdar, der de eldste kulturlag er fra 800-tallet.
Ifølge nordiske forskere kan funn i området tyde på at vikingene vinters tid brukte Galdar som hovedkvarter for plyndringstokter i Middelhavs-landene på 800-1000-tallet. Forskerne mener også at Galdar kan være en spansk omskrivning av det norrøne navnet Gardar.

 

SKJELETTFUNN
Inntil nylig har spanske arkeologer avvist at det var noen europeisk kulturpåvirkning utenfra før spanjolene inntok Kanariøyene sent på 1400-tallet. De har hevdet at alle funn og skjelettdeler før den tiden skriver seg fra stedets urinnvånere, "guanchene". Men ifølge de nordiske forskerne, er dette kun et meningsdiktat fra Franco-tiden.
Forskerne viser til flere skjelettfunn i samme gravhaug i Galdar, der utgravningene startet i 1934. Haugens diameter var cirka 20 meter, der primærgraven inneholdt et skjelett plassert i retning nord-sør.( I følge enkelte forskere var dette en norrøn gravskikk.)
Tidligere fantes flere store gravfelter på øya, men hundrevis av disse gravhaugene er nå borte.
 

Antropologen Ernest Hooton ved Harvard-universitetet publiserte i 1925 en avhandling om Kanariøyenes før-spanske befolkning. Og ifølge Hooton har det vært tre ulike folkeslag der gjennom tidene; urinnvånerne ”guanchene”, et ledende sjikt av en "nordisk rasetype" som bygget gravhauger over sine døde i stedet for grottegraver slik urinnvånerne gjorde, og dessuten en tredje rasetype av "middelhavsfolk". På 1960-tallet gjorde den tyske antropologen Ilse Schwidetski samme iaktakelse som Hooton, med henvisning til skjelettfunnene i Galdar.

 

BESØKTE KANARIØYENE
At vikingene virkelig var på Kanariøyene, virker ikke usannsynlig, for også gamle arabiske kilder beskriver vikingenes herjinger da de kom i tusentall, med store flåter på over 100 hærskip og at de herjet i Middelhavs-landene på 800-tallet. Vikingene skulle også  ha angrepet områder i Nord-Afrika, blant annet Arzilla og Nakur i nåværende Marokko. Det finnes også tilsvarende beretninger om Olav Haraldsson, Norges helgenkonge, som på 1000-tallet skal ha deltatt i "maktdemonstrasjoner" mot "hedenske folkeslag" i Sør-Spania.
 
Mye taler derfor også for at Olav Haraldsson var på Gran Canaria. For hvis vikingene valgte hjemreisen fra Atlanterhavs-siden, måtte de seile syd-vestover fra Gibraltar, der de kunne nå Gran Canaria i løpet av tre til fire døgn. Det er nemlig urealistisk å tro at de med den tids seilføring ville gå mot strøm og vind nordover i Atlanterhavet, langs den spanske og portugisiske kyst. På den tid hadde Gran Canaria store furuskoger som gjorde det mulig for vikingene å bygge skip til erstatning for hærskip de tapte i strid.

Gran Canaria var i gammel tid kjent som "Saltøya". Salt var en viktig vare som vikingene førte med seg hjem, gjerne i bytte med slaver som de tok i middelhavsland. På øya er det funnet flere områder hvor det ble framstilt salt. Også i dag utvinnes det salt på Kanariøyene. 

    tilbake til magazine

 

  tilbake til hovedsiden
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sist oppdatert:    21.02.10

Kjærlighetsluksus i solnedgang

Startet egen bar i Playa del Inglés

Verdens minste hotell

Den afrikanske tragedie

Nå har de portugisiske turistmyndighetene oppdaget Canariposten

Danseglede og folkeswing på Buster

På langtidsferie med små barn

Canaritorget - Nytt brukttorg

Det kanariske kjøkken – et kjøkken i endring

Det er ikke farlig å fly!

Redd for å fly?

Suksess for norsk biffrestaurant

Boeny M – Populær jubilant

Ble rammet av Tsunami for 800 000 år siden

Bli med på fjelltur

Arabisk mat inntar Kanariøyene

Mens vi venter på trikken

Skor seg på hester

Hvorfor blir ikke alle friske på Gran Canaria ?

Den omvendte turisme – Reisebrev fra Finnmark

Kom tilbake etter midnatt, og spør etter Jesus.

 

 

 

Tema-artikler om             Kanariøyene:

 sjekk lanzarote

 sjekk la gomera

 sjekk tenerife

 sjekk gran canaria

 sjekk furteventura

 sjekk la palma

 sjekk el hierro

 

tilbake til hovedsiden

 

 

                             E-mail redaksjon: Vakthavende    

            Copyright © 2001 canariposten.com.  All rights reserved.

       Administrerende direktør/teknisk ansvarlig: Randi Bauge Skevik

mob: +47 98 853777

orgnr 882 573 702

Hit Counter