klikk på din øy for mer informasjon

Bestill bøker fra:

Haugen bok

 

 rentalcars.com

 

 

 

 

Flere bøker fra: Haugen bok

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Podemos kan bli valgets vinner!

Den ferske venstrepopulisten Pablo Iglesias fra partiet Podemos kan bli Spanias neste statsminister etter nyvalget 26. juni.

 

Av  vakthavende@canariposten.com                             20.06.16

Med sin karakteristiske hestehale ser ikke den 37-årige universitetsprofessoren Pablo Iglesias ut som noen typisk spansk politiker. Nettopp det er kanskje hensikten. Iglesias er politiker fordi han er innbitt motstander av det politiske etablissementet som har styrt Spania siden general Francos død i 1975 og innføringen av demokratiet.

– Podemos ligger an til å bli valgets vinner med størst fremgang. Det er godt mulig at Podemos får statsministeren, sier professor Morten Rievers Heiberg ved Københavns Universitet.

Parlamentsvalget like før jul førte til fullstendig omveltning i spansk politikk. To nye protestpartier, venstreorienterte Podemos og liberale Cuidadanos (Borgere), rykket inn i nasjonalforsamlingen med full tyngde.

– De har skapt fullt opprør i spansk politikk, sier Heiberg.

De to nye partiene har vokst ut av den økonomiske krisen, og i opposisjon og protest mot de etablerte partiene, med nye konfliktlinjer på tvers av både høyre-venstre-aksen og alle partigrenser. De to nye protestpartiene er heller ikke enige i mye seg imellom, bortsett fra forakten for det bestående.

Resultatet av valget at det ikke ble noe styringsdyktig resultat. Den konservative statsministeren Mariano Rajoy fra Folkepartiet (PP) har i snart et halvår styrt videre gjennom et forretningsministerium.

Det politiske kaoset og usikkerhet har kastet lange skygger over den sårbare spanske økonomien, som endelig var i ferd med å komme seg etter kollapsen i kjølvannet av finanskrisen.

– Uvissheten virker negativt inn, først og fremst fordi det hersker usikkerhet om hvorvidt innstrammingspolitikken blir videreført etter et nyvalg, sa Spania-ekspert Marcus Buck ved Universitetet i Tromsø til DN nylig.

Heiberg frykter handlingslammelsen bare vil fortsette etter nyvalget.

– Det ligger an til at ingen partier eller grupperinger får flertall, og at det politiske kaoset fortsetter, sier Heiberg.

Podemos vokste frem som en protestbevegelse nettopp mot den kraftige innstrammingspolitikken. Både mot kutt i velferd, og knallhard motstand mot de massive utkastelsene av titusener av spanjoler etter at den spanske boligboblen brast.

– Dette er også et generasjonsopprør. De unge har mistet troen på de etablerte partiene og flokker til protestpartiene Podemos og Cuidadanos, sier Heiberg.

Selv om Podemos har sine røtter solid plantet på venstresiden, har den spanske venstresiden vært fragmentert og splittet. Men nå har Podemos og det tradisjonelle venstrepartiet Izquierda Unida, som best kan sammenlignes med SV, innledet et formelt valgsamarbeid – Unidos Podemos (Samlet kan vi). Valgsystemet gjør at de to partiene kombinert sannsynligvis vil få langt flere mandater nå enn ved valget før jul.

Problemet er at det tradisjonelle sosialdemokratiske partiet PSOE er svært kritisk til å inngå et formelt samarbeid med Podemos, blant annet fordi Podemos åpner for en folkeavstemning i Catalonia som kan føre til at regionen søker uavhengighet og går ut av Spania. Bitterheten i PSOE er også stor etter at Podemos blokkerte for at PSOE-leder Pedro Sánchez ble statsminister ved forrige korsvei.

Men PSOE og partileder Sánchez er i dyp krise etter det elendige valget før jul, og partiet kan fort bli degradert til tredje største parti etter nyvalget. PSOE får rundt 20 prosent oppslutning på meningsmålingene, mens Unidos Podemos ligger an til cirka 25 prosent. PSOE har da i praksis valget mellom å støtte Podemos og Iglesias, eller støtte en ny statsminister fra de historiske erkefiendene i det konservative Folkepartiet. I vinter avviste PSOE og Sánchez blankt en invitasjon fra PP og Rajoy om å danne en slik storkoalisjon etter tysk modell.

– PSOE ligger an til å bli den store taperen ved valget. Den latente borgerkrigen i partiet vil da blusse opp og sannsynligvis føre til at partilederen må gå og at det blir store personalomveltninger. Da blir det spennende å se hva de nye kostene mener, blant annet når det gjelder et eventuelt samarbeid med Podemos, sier Heiberg.

Heiberg mener det også er en mulighet for at Spania får en ren teknokratregjering som får i oppdrag å gjennomføre upopulære, men nødvendige reformer, før det gjennomføres et nytt valg om et par år. Eller at Rajoy fortsetter som leder av et forretningsministerium som i dag. PP blir sannsynligvis største parti med rundt 30 prosent oppslutning, men uten evne til å samle flertall i parlamentet.

– Den uavklarte politiske situasjonen legger stort ansvar på den nye kongen, Felipe, å megle mellom partene for å få dannet en regjering. Men så langt har han vist seg som en mindre begavet megler enn sin far, den gamle kongen, sier Heiberg.

Pablo Iglesias Turrión

Alder: 37

Bakgrunn: Fra Madrid. Studier i Madrid, Italia og Sveits. Professor ved Complutense-universitetet i Madrid, der han tok sin doktorgrad i statsvitenskap. Har jobbet som journalist og populær programleder i flere politiske debattprogrammer. Engasjert politisk ytterst på venstresiden i kommunistpartiet og som aktiv motstander av globalisering. Var med på å danne protestbevegelsen Podemos (Vi kan) i 2014.

Aktuell: Kan bli Spanias neste statsminister.

 

Canariposten følger det kanariske og spanske samfunnet

 

Les også:  

Fortsetter premiedrysset over øyene

Fant forkullet lik i utbrent bil

Ny skogbrann under kontroll

Døde etter dramatisk utforkjøring

Mer bråk for José Manuel

Perlescoring fra Silva da Spania moste Sør-Korea

Vil opprette nasjonal database for kidnappede babyer

Nye problemer på Los Rodeos

 

 

(20.06.16)   

 

  tilbake til hovedsiden                 
  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sist oppdatert:    20.06.16

Kjærlighetsluksus i solnedgang

Startet egen bar i Playa del Inglés

Verdens minste hotell

Den afrikanske tragedie

Nå har de portugisiske turistmyndighetene oppdaget Canariposten

Danseglede og folkeswing på Buster

På langtidsferie med små barn

Canaritorget - Nytt brukttorg

Det kanariske kjøkken – et kjøkken i endring

Det er ikke farlig å fly!

Redd for å fly?

Suksess for norsk biffrestaurant

Boeny M – Populær jubilant

Ble rammet av Tsunami for 800 000 år siden

Bli med på fjelltur

Arabisk mat inntar Kanariøyene

Mens vi venter på trikken

Skor seg på hester

Hvorfor blir ikke alle friske på Gran Canaria ?

Den omvendte turisme – Reisebrev fra Finnmark

Kom tilbake etter midnatt, og spør etter Jesus.

 

 

 

Tema-artikler om             Kanariøyene:

 sjekk lanzarote

 sjekk la gomera

 sjekk tenerife

 sjekk gran canaria

 sjekk furteventura

 sjekk la palma

 sjekk el hierro

 

tilbake til hovedsiden

 

 

                             E-mail redaksjon: Vakthavende    

            Copyright © 2001 canariposten.com.  All rights reserved.

       Administrerende direktør/teknisk ansvarlig: Randi Bauge Skevik

mob: +47 98 853777

orgnr 882 573 702

Hit Counter