Tejeda – mandler, historie og natur

Tejeda – mandler, historie og natur

308 Shares

Tejeda er en by som befinner seg midt-vest på Gran Canaria og den ligger omtrent 44 kilometer fra øyas hovedstad, Las Palmas. Byen ligger på og omkring fjelltopper og er hjemmet til bare 2500 mennesker. Fjellene og skogene som dekker mye av terrenget er beskyttede områder og det er kun noen få gater som er bygd for turister. Mangelen på urbanisering betyr dog ikke at Tejeda er en kjedelig plass å besøke!

Den beste måten å nyte Tejeda på er å utforske den. De som liker å gå på turer vil kunne nyte de mange stiene som tar dem til større høyder og severdigheter, mens de som kjører gjennom byen vil få oppleve hårnålssvinger langs veien som bukter seg opp til det høyeste punktet på hele øya!

Med flere museumer enn flere av de mest populære turistdestinasjonene kan de besøkende virkelig få en real smak av historien og kulturen til Tejeda. Det er også et par barer og restauranter som gir deg som besøkende en skikkelig smak av området. Det mest berømte matprodukter er områdets egne mandler. Marsipanen fra Tejeda og desserten ‘bienmesabe’ (som betyr ‘det smaker godt for meg’) skal etter sigende være de beste på hele øya!

Tejeda er forøvrig kjent for å ha blå himmel hele året og temperaturene kan ofte passere 30 grader i sommermånedene. Om vinteren er det våtere enn andre deler av øya og i januar regner det jevnlig.

Tejedas historie

De første bosetterne kom til fjellene rundt 200 år etter Kristus og laget hjem til seg selv i huler som man finner i området. Disse eldgamle bostedene som de innfødte skapte kan oppleves i dag ettersom hulene har blitt åpnet for offentligheten, og det har til og med blitt åpnet et senter for å minnes disse menneskene.

Ettersom spanjolene fortsatte å erobre Gran Canaria søkte mange av guanchene til tryggere grunn hvor de kunne bo. 2.000 meter over havet ble et sted som heter Bentayga den perfekte plassen for de innfødte hvor de kunne bygge sine hjem og kornmagasiner, og naturligvis også fortsette å kjempe mot invasjonen. Bentayga er fortsatt kjent som det stedet hvor det siste slaget mellom de innfødte og spanjolene sto.

Mens turismen tillot byer å få økt rikdom og velstand begynte også Tejeda å investere i å bli mer besøksvennlig. Med turgåere tilreisende fra hele verden for å oppleve den fantastiske utsikten, samt mange turister som stopper for å se hva Tejeda handler om, er det ingen tvil om at dette virkelig en by som er stappende full av kultur og som bare venter på å bli oppdaget.

Kulturen

Av de få menneskene du vil se i Tejeda vil majoriteten av dem være turister. Kun 2500 mennesker bor i byen og husene deres kan du se rundt omkring i området. Bylivet i Las Palmas virker å være en million kilometer unna, for å si det slik.

Selv om byen har en aura av kulturell ren følelse har den også en turistvennlig atmosfære. Mange museumer og utstillinger er oversatt til mange forskjellige språk og de lokale snakker også flere språk.

Økonomi

Turismen rettet Tejeda kommune fra å bli et ufruktbart område. Mange familier forlot stedet før turistene begynte å komme, og noen av dem fortsetter å flytte til naboregionene den dag i dag. Mens noen destinasjoner har hatt en rask vekst siden 1960-tallets turismeboom har ikke innbyggertallet økt i dette området på over tyve år. De som har bestemt seg for å bli værende driver i all hovedsak med jordbruk.

Mandler, sammen med mange andre avlinger, dyrkes her av de lokale og selv om ikke så mye av dette eksporteres gir det allikevel en grei inntekt for området. Tradisjonelle ‘medianeros’, altså bønder som jobber på andre menneskers jord i bytte mot innhøstingen dette gir, eksisterer fortsatt i dag. Selv om medianerosene og vanlige bønder ikke kunne overlevd økonomisk uten å ha turister som bruker penger i regionen, så er mange spekter ved Tejedas liv uforandret med tanke på hva som holder området flytende økonomisk.

Hvordan kommer man seg til Tejeda?

Busselskapet Global kjører 305-ruten som gjør flere stopp fra Las Palmas til Tejeda og turen kan ta alt fra 90 minutter til 2 timer. Rute 18 fra San Bartolomé de Tirajana, altså Maspalomas og deromkring, går noe oftere og turen tar kortere enn en time.

Reiser man med bil vil man komme seg til Tejeda ved å kjøre GC-811.

Ting å få med seg

Tejeda er som nevnt godt tilrettelagt for turismen og det er derfor flere ting man burde få med seg. Under får du flere eksempler på dette.

Museo de Tradiciones de Tejeda

Museet som omhandler Tejedas tradisjoner er en super måte å lære om forvandlingen som har funnet sted i regionen. Museumet er bygd i tradisjonell kanarisk stil både når det kommer til det visuelle og det strukturelle. De permanente og besøkende utstillingene i museumet dokumenterer en bred tidsskala og varierte emner, og det er alt fra før-historiske funn i området til den viktige rollen Tejeda spilte i prosessen som omhandler erobringen av øya.

Ikke bare er de historiske hendelsene dokumenter; besøkende får også følelsen av hvordan livet brukte å være. Forandringene i jordbruk, boforhold, religiøs tilbedelse, økonomi og til og med moter har alle fått plass i dette museet.

Det finnes også en dokumentar som går i dybden på de unike menneskene i Tejeda og forandringene i landet deres; men denne er kun på spansk.

Adresse: Calle del Párroco Rodríguez Vega
Åpningstider: Mandag – Fredag: 11.00 til 15.00
Helger: 11.00 til 14.00
Inngang: Gratis

Museo de Abraham Cárdenes

Museo de Abraham Cárdenes er en hyllest til den Tejeda-fødte skulptøren som ble berømt over hele Kanariøyene for sitt arbeid. Han var så godt likt at han fikk muligheten til å studere i Barcelona og Paris gjennom stipender som han fikk av de kanariske styresmaktene. Museets innhold endres fra måned til måned ettersom mange av hans gjenstander reiser rundt. Med en stor samling av hans arbeider fungerer også museumet som et turistsenter for Tejeda, og det er her du kan finne ut om de forskjellige tilgjengelige aktivitetene i Tejeda og resten av øya når du er der på besøk.

Adresse: Calle Lecadio Cabrera
Åpningstider: hver dag fra 11.00 til 14.15 og 15.00 til 17.00
Inngang: Gratis

Centro de Plantas Medicinales

Senteret for medisinske planter åpnet så sent som i 2007 og dette er et attraktivt, underholdende og lærerikt museum. Det er ikke et tradisjonelt museum med statiske utstillinger og lange korridorer – det er bokstavelig talt i live. Hovedattraksjonene er plantene selv og de som kommer på besøk til området har muligheten til å se forskjellige unike områder.

Hagen er en viktig del av plantemuseet, og med et bredt utvalg av lokale og importerte planter er dette faktisk et flott sted å bare slappe av og absorbere atmosfæren på. Mesteparten av aktiviteten foregår i utstillingshallen og da ofte interaktive aktiviteter. Demonstrasjoner blir gitt og man får da vite de naturlig legende effektene til plantene og hvordan de kan utnyttes av oss mennesker.

Senteret tilbyr en velkommen forandring i forhold til de tradisjonelle museene og gir oss massevis av kunnskap som man ikke finner så mange andre steder. Noen utstillinger er på engelsk og demonstrasjoner foregår på flere språk.

Adresse: Calle del Párroco Rodríguez Vega
Åpningstider: Mandager: stengt, tirsdag – lørdag: 11.00 til 15.30 og søndager: 11.00 til 16.00
Inngang: Gratis

Museo de Tres Cruces

De tre korsenes museum, som navnet betyr, tar på samme måte som Museo de tradiciones de Tejeda for seg hvordan livet brukte å være i Tejeda. Her har man fokusert mer på jordbruk og museet har et godt utvalg av utstilte elementer. Det finnes et bredt utvalg av redskaper som ble brukt i jordbruket og dyrehold for hundrevis av år siden. Illustrasjoner av hvordan landskapet så ut tidligere er også på plass, og det finnes også diagrammer som viser hvordan de forskjellige jordbruksaktivitetene gikk for seg.

Adresse: Calle del Párroco Rodríguez Vega
Åpningstider: Mandag – fredag: 11.00 til 15.00 – Helger: 11.00 to 14.00
Inngang: Gratis

Gåturer

Tejedas mest unike severdigheter får man muligens fra å gå på en tur i naturen. Hvis helsen din tillater det vil en tur opp til de 2000 meter høye toppene bokstavelig talt ta deg opp til toppen av Gran Canaria! Rutene er godt merket og du kan velge mellom flere forskjellige. Alternativt kan du arrangere en tur med turistsenteret ved Museo de Abraham Cárdenes. Det er campingmuligheter rundt toppen og du trenger ikke å gå ned den samme dagen. Hvis en slik tur ikke er noe for deg er det også mulig å kjøre helt opp til toppen.

Uansett om du går til fots eller om du kjører bil er du garantert en helt spesiell utsikt. Det er til og med mulig å se øyene Fuerteventura, La Palma, La Gomera og Tenerife fra toppen.

Roque Bentayga

Nesten på helt i sentrum av øya og Tejeda finner du Roque Betayga. Dette naturlige og religiøse underet befinner seg på 1400 meters høyde og i pre-spanske tider brukte mange innfødte å bo ved og rundt denne steinformasjonen. Over 100 separate huler skal ha huset disse menneskene, og man har funnet hellerisninger på veggene – og man har naturligvis muligheten til å få oppleve dette ettersom det er åpent for publikum.

På østsiden av steinen ble det bygd noe som kalles for ‘almogarén’, og dette er en sted for tilbedelse. Den historiske og religiøse viktigheten til steinen, kombinert med dens slående skjønnhet, førte til at den ble valgt til å være et hellig og beskyttet sted for de innfødte.

Da området først ble åpnet for offentligheten var man bekymret for at den hellige steinen skulle bli skadet. Heldigvis har den holdt seg slik som den var og så langt har det ikke vært noen problemer. Ettersom himmelen ofte er klar og blå kan utsikten fra Roque Betayga by på en av de mest spektakulære solnedgangene du kan tenke deg.

Turistene besøker ikke bare Tejeda for å oppleve naturen på sitt mest dramatiske, men også for å lære seg litt om området. En oversettingssenter finnes i nærheten og der finner du forklaringer på vanene og skikkene til de innfødte som levde her og betydningen av helleristningene.

Roque Bentayga

Steinformasjonen Roque Bentayga er et syn for guder – akkurat som det var i gamle dager!

Roque Nublo

På rundt 1800 meters høyde er det en stor stein som klart og tydelig skiller seg ut. Roque Nublo er en 80 (!) meter høy frittstående stein som ble formet for millioner av år siden av vulkansk aktivitet. Man kan komme til steinen via flere forskjellige turstier og steinen er et yndet objekt for nydelige fotografier. Rett oversatt betyr Roque Nublo steinen i skyene og det er kanskje ikke så rart at mange innfødte så på stedet som hellig og som brukte det til tilbedelse. Det er en parkeringsplass ikke langt unna og det går en sti derfra til steinen, så Roque Nublo er derfor lett tilgjengelig.

Festivaler

De som har vært på Kanariøyene vet at kanarierne elsker sine festivaler, og på grunn av katolisismen er det mange høytider og helligdager som skal feires – i tillegg til mye annet!

La Fiesta del Almendro en Flor

La Fiesta del Almendro en Flor er en festival som feirer blomstringen av mandeltrærne og den avholdes i februar, og på samme tid feirer man også at våren har kommet. Ironisk nok ble feiringen innført flere år etter at kultiveringen av mandler var på en nedtur, så man kan kanskje si at festivalen i like stor grad fungerer som en påminnelse om at vinteren er over og at det er gode og varme tider som kommer i tiden fremover.

Det er også et marked disse dagene hvor det selges håndverksarbeider samt at det også er folkemusikere som fremfører på gatene. I løpet av årenes løp har det blitt flere og flere turister som har kommet for å bivåne denne feiringen.

La Fiesta del Almendro en Flor

La Fiesta del Almendro en Flor er en feiring av blomstringen til mandeltrærne, men også en feiring av vårens komme.

La gran devoción a la Virgen del Socorro

Den store hengivenheten til Virgen del Socorro er en månedslang feiring i mai hvor et nytt distrikt hver eneste søndag legger blomster fra tempelet til alteret – og dermed lager et teppe som hun kan gå på.

La festividad de la Virgen del Socorro

I september finner det sted en religiøs seremoni hvor man feirer Virgen del Socorro. Etter seremonien blir en statue fraktet i en parade gjennom landsbyens gater, og disse dagene øker populasjonen i Tejeda ettersom de som har forlatt byen ofte kommer tilbake for å gjenforenes med familiene sine. Tradisjonelle klær brukes og lokal mat spises, og det hele akkompagneres av lokal folkemusikk.

Natteliv

Det finnes et par små mindre barer i Tejeda, men det kanskje beste stedet å ta seg et par drinker er langs gaten Calle Doctor Domingo Hernández Guerra. Restaurantene langs gaten fungerer også ofte som barer, dog er ikke byen kjent for å ha et sprellende frisk natteliv. Du kan kanskje være så heldig at du får oppleve et par lokale folkemusikere som spiller et par låter.

Shopping

Ettersom det ikke bor så mange mennesker i Tejeda, og de største turistattraksjonene befinner seg tusenvis av meter over bysenteret, kan man trygt slå fast at shopping ikke er hovedgrunnen til å besøke Tejeda. Akkurat som når det gjelder utelivet er ikke byen fullt utstyrt når det kommer til en skikkelig shopperunde, og det finnes heller ingen designbutikker der.

Lokale butikker og markeder sørger for at man har det man trenger, og det betyr at du naturligvis vil klare deg hvis du oppholder deg der.

Kommentarfelt
308 Shares