Teror – religiøst sentrum og et stort marked!

Teror – religiøst sentrum og et stort marked!

106 Shares

Lokalisert i nord på Gran Canaria ligger byen Teror omtrent 20 kilometer fra Las Palmas – øyas hovedstad. Denne historiske byen er veldig viktig for det religiøse samfunnet på Gran Canaria, og det er her tusenvis av mennesker kommer for å hylle ‘la Virgen del Pino’ ved Basilica de Nuestra Señora del Pino.

En spesielt travel tid i Teror er den 8. september hvert år når feiringen av en av øyas viktigste religiøse hendelser starter. Mennesker kommer fra fjern og nær for å være med på den ukeslange festen og da er det til og med noen som kommer gående fra hovedstaden.

Selv om byen er mest kjent for sin religiøse arv er småbyen også full av jordbrukshistorie. Mange bygninger har stått i flere hundre år og noen av disse har stått urørt siden de ble satt opp. Å ta en tur rundt i byen kan føles som om du riser tilbake i tid.

Mye av området er beskyttet, og da ikke bare av historiske og religiøse grunner, men også for miljømessige grunner. Parque Rural de Doramas er et godt eksempel på et område som er beskyttet der.

Øyas travleste marked finner du også i Teror. Hver søndag morgen er byen vert for noen av de mer unike håndverksbådene som øya har å by på. Til forskjell fra noen av de større turistdestinasjonene har markedet lokale produkter laget av de lokale som bor der. Her er du i alle fall garantert å finne noe som du kan ta med deg hjem som en suvenir eller som en gave.

Historie

Teror er en av de eldste kommunene på Kanariøyene, og byen ble bygd på stedet hvor skytsengelen Virgen del Pino visstnok skal ha blitt sett i et furutre – og dette skjedde den 8. september 1481. Stedet der synet skal ha funnet sted skal være omtrent der hvor Basilica de Nuestra Señora del Pino står i dag. Den religiøse arven til Teror har gjort byen til et mål for mange pilgrimmer på Canariøyene – og da spesielt rundt den 8. september hvert år når Fiesta del Pino braker løs.

Fra 1835 ble byen Teror til Teror kommune og omfater derfor flere nabolandsbyer. Ved slutten av århundret hadde ikke befolkningen vokst noe på grunn av et dødelig kolerautbrudd og emigrasjon til Cuba. Gjennom 1900-tallet ble Teror fortsatt set på som en av de mest hellige byene på Kanariøyene og høydepunktet var da Pave Benedict XV erklærte at kirken da skulle anses som en mindre basilika. I den katolske kristendommen betyr dette at kirken har en helt spesiell status som er knyttet til kirkens historie.

Basilika Teror

Basílica de Nuestra Señora del Pino i Teror. Basilikaen som tusenvis av mennesker valfarter til hvert år. Foto: Wikipedia.

Kultur

Menneskene som bor i Teror er typisk kanariske og livet deres har ikke blitt dramatisk endret av turismen, og mange av dem følger tradisjonene etter sine forfedre. Et eksempel på dette er den nevnte festen til ære for Virgen del Pino samt søndagsmarkedet som fortsetter å skaffe besøkende til byen. Av de rundt 12.000 menneskene som bor i Teror bor majoriteten av dem i ‘Gamlebyen’ og i de tilstøtende samfunnene. Befolkningen består av en høyere prosent av mennesker over 65 år og med en god del mennesker som er over 90 år!

Økonomi

Mens turister og turisme har blitt hovedinntektskilden til mange kommuner på Gran Canaria er ikke Teror på sin side så veldig avhengig av besøkende. I tidligere århundrer ble Teror sett på som et ideelt sted å drive handel fra. Byen ligger nær Las Palmas og strekker seg ned mot midten av øya. Teror brukte også å være et sentralt sted for de som drev med handel av tekstiler og lokale produkter. I dag har byen mange industrier og blant annet er flasking av mineralvann blitt lønnsomt for byen, og det sammen kan sies om foredling av kjøtt. Snekkervirksomhet er også viktig for for byen og her lages det møbler og andre trearbeider som selges på alle Kanariøyene.

Hvordan kommer man seg til Teror?

Man kan reise til Teror fra Las Palmas med både rute 216 og 229. 216-ruten går direkte hver eneste time og tar omtrent 30 minutter. Rute 229 går gjennom San Jose del Alamo, også den hver time, men det tar da følgelig noe lengre tid å nå Teror.

Vil du besøke byen fra San Mateo er det 214-bussen som gjelder men den går med ujevne mellomrom.

Kommer du med bil tar du GC-21 som går til Teror.

Ting å få med seg

Som du skjønner så har Teror en rik historie og det betyr at det er masse flott og spennende å oppleve i denne herlige lille byen. Under får du noen tips til hva det kan være verdt å oppleve der.

Basilica de Nuestra Señora del Pino

Midtpunktet i byen er vel kanskje nødt til å være basilikaen! Selv om byen har gjennomgått en rekke forskjellige kontstruksjonsprosjekter i løpet av 5 århundrer har basilikaen alltid vært bygningen som Teror har vokst rundt. Det er ikke bare de lokale eller de fra Gran Canaria som verdsetter basilikaen, men byggverket har også mottatt internasjonal anerkjennelse i løpet av årene. Som sagt var det Pave Benedict XV som gav bygningen sin offisielle tittel som mindre basilika, og i 1976 ble basilikaen anerkjent som et nasjonalt monument.

Inni basilikaen er det mange religiøse skulpturer, men den eldste og mest kjente er den av Virgen del Pino. Jomfruen finner man inni en alkove som også inneholder Mantos de los Pinos – en kappe av den velsignede jomfruen fra 1785. Vær klar over at tilgang til dette området er begrenset og at det noen ganger kan være sperret av. Malte glassvinduer med bilder av Pave Pius X og XII, i tillegg til er engelsk orgel fra 1800-tallet finnes også i basilikaen.

Museumer og kunstgallerier

Det er flere ‘museer’ i nærheten av basilikaen som egentlig ikke er mer enn rom som har stått uforandret gjennom århundrene som har gått. Det er ingen utstillinger og alle disse rommene er mer et tillegg til det som du vil finne i basilikaen. Det finner dog noen andre museumer og kunstgallerier som man kan avlegge et besøk.

Hvor: Plaza del Pino

Parque Rural de Doramas

Denne vakre naturlige parken brer seg over flere kommuner og en del av denne ligger innenfor Terors grenser. Gården Finca Osorio dekker 207 hektar med land, og mye av dette er skog og jordbruksområder. I senter av eiendommen står det et 1.000 m2 hus som tidligere tilhørte familien Manrique de Lara. Det er dog ikke overdådige huset som trekker mennesker dit – det er de hellende stiene og villmarken som omgir dem. En tur gjennom eiendommen er garantert å ta deg nærmere det naturlige miljøet i Teror.

Finca Osorio Teror

Gården Finca Osorio er et fantastisk syn, men å spasere gjennom eiendommen er like fantastisk! Foto: Cabildo de Gran Canaria

Naturlige kilder

Teror har mange naturlige kilder som har gitt innbyggerne trygt drikkevann i hundrevis av år. En av de mest kjente kildene er Fuente Agria. Denne ligger i ravinen Barranco del Teror og distribusjon og salg av mineralvann fra denne kilden har blitt ansvaret til kommunen. Mange innbyggere kommer fortsatt ned til kilden for å hente seg vann, og det med god grunn ettersom kilden i 1928 ble erklært nyttig for allmennheten og inneholder medisinske egenskaper!

Festivaler

Fiesta del Pino er uten tvil den største hendelsen i Teror i løpet året! Tusener av innbyggere og kanariere kommer for å feire den 8. september hvert år. Selv om dette arrangementet varer i en hel uke er det selve 8. september som er den mest fascinerende. Mange besøkende kommer gående fra over hele øya for å vise sin respekt for Virgen del Pino. Opprinnelsen til festivalen ligger som sagt i et syn av jomfru Maria i et furutre for mer enn 5 århundrer siden.

Det er forskjellige arrangementer som avholdes og programmet forandrer seg fra år til år. Uansett: denne dagen er alltid fylt mer religiøs ærbødighet til jomfruen, tradisjonell mat og musikk og til og med sportsarrangementer.

I tillegg til denne festivalen er det også flere andre som avholdes i løpet av året:
* Karneval – februar
* Fiesta de San José y la Cruz – første søndag i mai
* Sagrado Corazón de Jesús – fredag etter Kristi legemsfest, vanligvis juni
* Fiesta del Agua – andre halvdel av juli

Natteliv

Ettersom Teror ikke er noen stor turistdestinasjon er ikke nattelivet på noen måte sammenlignbart med det som du kan forvente sør på øya eller i Las Palmas. Barene og restaurantene som finnes der ønsker imidlertid turistene velkommene og det finne jo alltid lokalt øl man kan smake på! Hvis du ser etter noe mer enn bare et par drinker eller en øl må du nok ta turen inn til Las Palmas hvor underholdningen er mer høylytt og atmosfæren mer energisk – og byen ligger mindre enn en time unna.

Shopping

Som sagt er ikke Teror noen vanlig turistdestinasjon, men byen klarer å tiltrekke seg store folkemengder på sitt ukentlige marked. Gatemarkedet i Teror er åpent hver søndags morgen og finner sted i området rundt basilikaen. Med over 140 boder med lokale produkter, unike håndverksarbeider og tekstiler i høy kvalitet er markedet i hvert fall verdt et besøk.

Markedet åpner 09.00 og stenger 15.00, og dette ukentlige arrangementet er god nok grunn alene til å reise til Teror!

Marked Teror

På det fantastiske markedet i Teror kan man oppleve litt av hvert – det er det ingen tvil om. Masse shopping, musikk og gatekunstnere gjør et besøk på markedet til en ordentlig fest:! Skjermdump: YouTube.com

God tur til Teror!

Kommentarfelt
106 Shares