Foto: Terje Rasmussen / Privat Portugisisk krigsskip funnet på strand

Portugisisk krigsskip funnet på strand

Kommer ofte flere!

239 Shares

I går mottok Canariposten.no et tips fra Terje Rasmussen som kunne fortelle at han hadde kommet over et portugisisk krigsskip som fløt i havet. Nysgjerrigheten tok ham og da han berørte den beryktede maneten brant han seg.

Terje Rasmussen gikk på stranden i nedenfor Taurodalen, og da nedenfor Guantanamo Restaurante, og advarer folk om å passe på.

Takk til Terje som sende tips om dette – veldig viktig!

Del gjerne for å advare andre.

Porigusisk krigsskip er skumle saker

Med jevne mellomrom kommer det inn rapporter om den, som nevnt, beryktede maneten som går under navnet portugisisk krigsskip.

Terje tok kontakt med oss og sa han hadde funnet den i havet og at han brant seg da han tok på den. Han tenkte helt riktig at dette er deler av den kjente og fryktede maneten og at folk må passe på. Videre fortalte han at han fant den på stranda i Taurodalen nedenfor nevnte restaurant Guantanamo. Han sier også at han ble nysgjerrig da han så den flyte i vannet og at han derfor tok på den.

Som sagt er dette kraftige saker og vi oppfordrer folk til å være forsiktig.

Finner man én kan man ofte finne flere

Denne manettypen lever i havoverflaten og de gassfylte blærene vises i overflaten mens de opptil 10 meter lange tentaklene befinner seg under vann. De portugisiske krigsskipene har ingen egen fremdrift, men driver med vind, havstrøm og tidevann.

Sterke vinder kan drive dem inn i bukter og på strender, og ofte er det slik at når man finner én slik manet så følges det ofte av mange andre i nærområdet.

De kan brenne når de kommer til land, og når man oppdager slike på strendene fører dette ofte til stenging.

Meget smertefull opplevelse

Maneten bruker et lite seil som med jevne mellomrom dyppes i vannet for å unngå inntørking, og dette seilet fører maneten dit hvor vinden vender. Som sagt kan den ha opptil 10 meter lange tentakler som henger ned i havet, og disse brukes til å drepe fisk som maneten lever av.

Hvis et menneske blir forgiftet / brent av disse tentaklene er det sjeldent dødelig, men det er meget smertefullt. Hvis man for eksempel er ute og bader kan smertene og den påfølgende panikken føre til drukning. Maneten er klassifisert som farlig ettersom den har flere dokumentere dødsfall på samvittigheten.

Forebygging

For å unngå å bli brent så er det først og fremst meget viktig at man følger anvisningene som er på de forskjellige strendene og at man holder seg til strender som har badevakt. Hvis det finnes badenett som holder du deg innenfor dette. Hvis du absolutt må svømme så er en lykradrakt mulig å bruke, og at man deretter smører brannmanetbeskyttende krem på områdene av kroppen som ikke er dekket.

Behandling av skader forårsaket av portugisisk krigsskip

Hvis du skulle være så uheldig å bli utsatt for denne brennmaneten er det noen ting du kan gjøre for å forsøke å dempe på smertene.

* Skyll av det aktuelle hudområdet med sjøvann.
* Bruk hansker og fjern trådene (tentaklene) på huden. Bruk pinsett eller en pinne, og ikke skrubb eller gni.
* Ikke bruk eddik for å nøytralisere. Dette vil forverre situasjonen ved at flere nesleceller avfyres.
* Det utsatte hudområdet bør i varmt vann og da alt fra 40-45 grader – hvis mulig. Dette fører gjerne til rask smertelindring. Varmt vann vil ødelegge giftstoffene ved rask påføring etter kontakt. Fortsett til smertene gir seg.
* Isposer kan brukes til og fra i omlag 10 min for å kjøle ned. Har også smertelindrende effekt hvis ikke varmt vann er tilgjengelig.
* Gjenta behandlingen ved videre smerter.
* Har du vedvarende smerter – kontakt lege.

Vær forsiktig, observant – og del denne artikkelen slik at andre blir advart!

Kommentarfelt
239 Shares
Forrige Kritisk for norsk 72-åring etter drukningsulykke i Puerto Rico
Next 21 smittede og 9 innlagt på sykehus på Kanariøyene som følge av coronavirus

Om forfatteren

Kanskje du liker dette?

Kanariøyene

Ledig stilling på Kongelig Norsk Konsulat i Las Palmas

Det er 100% ledig stilling som konsulær medarbeidet ved Kongelig Norsk Konsulat i Las Palmas på Gran Canaria.

Nyheter

Playa de Mogán har fått 1250 tonn sand

Arbeidene på Playa de Mogán er ferdig – 1250 tonn sand kjørt på plass!

Kanariøyene

Kanariøyene tredje lavest på ulykkesdødsfall

Kanariøyene er blant de regionene i Spania som har lavest tall når det kommer til dødsfall som følge av ulykker.