Klima på Gran Canaria

Klima på Gran Canaria

62 Shares

På Gran Canaria, denne sirkelformede øya som tilhører øygruppen Kanariøyene, er klimaet subtropisk langs kysten – og det betyr at det er veldig mildt og solrikt mesteparten av året. Man har derfor milde og våraktige vintre og varme og solrike sommere. Det er også lite nedbør, spesielt i perioden oktober til mars.

I innlandet derimot varierer klimaet alt etter høyde og eksponering. Faktisk er det slik at helninger mot de nordøstlige passatvindene får brukbart med regn og er grønne, mens det er sparsomt med regn i de områdene som vender mot sør – og da gjerne mindre enn 150 millimeter i året. Man kan dermed nesten si at øya synes å være delt i to, hvor den nordlige delen er frodig mens den sydlige delen nærmest fremstår som en ørken til tider.

I denne artikkelen får du lese mer om klimaet på Gran Canaria, og dette vil du kunne dra nytte av hvis du tenker på å reise dit!

De konstante passatvindene

De rådende og nærmest konstante passatvindene gjør ikke bare de nordligste delene mer fuktig, men sørger også for å dempe heten langs kysten om sommeren. Disse vindene blåser mer intenst på ettermiddagen og de kan da ofte være moderate og til og med nokså sterke.

De dagene calimaen oppstår, karakterisert av en unormal varme og lett vind som en følge av varme luftmasser fra Afrika, er relativt sjelden og skjer som regel på våren og sommeren. Det er i praksis kun på disse dagene at temperaturene overstiger 30 grader og fra juli til september kan man til og med nå 40 grader – og da er naturligvis heten ubehagelig. Det har dog de siste årene vært en tendens til at calimaen inntreffer oftere enn tidligere. Calimaen føles også i høyden ettersom varm luft er lettere og har en tendens til å stige. Heten ved kysten dempes noe av havet.

Langs kysten, og derfor også i de store byene som Las Palmas, Ingenio og Telde, så vil dagtemperaturene være veldig milde også om vinteren – med topptemperaturer rundt 21 grader i januar og februar, og varme om sommeren med rundt 28-28 grader fra juli til september.

Under ser du gjennomsnittstemperaturene på flyplassen på Gran Canaria som ligger på østsiden av øya, i nærheten av Ingenio:

Gjennomsnittstemperaturer Gran Canaria
Gran CanariaJanFebMarAprMaiJunJulAugSepOktNovDes
Min (°C)151516161719212221201816
Max (°C)212122232425272827262422

Regn som i Middelhavsområdet

Regnmønsteret på Gran Canaria ligner på det man ser i Middelhavsområdene, og dette innebærer at det vil være bulker med regn mellom oktober og mars ettersom det er da Kanariøyene nås av noen Atlanterhavsfronter. På sommeren derimot, regner det nærmest aldri. Den totale mengden av regn som faller i løpet av året er uansett veldig lav, og da som regel under 200 mm – og det betyr at man befinner seg på ørkennivå. Selv på høsten og vinteren kan det gå ukesvis uten av det faller en eneste dråpe vann på bakken, men naturligvis kan det være perioder med mer intenst regn – slik som man opplevde i januar og februar 2018 – den våteste vinteren på rundt 10 år.

Under ser du gjennomsnittlig nedbørsmengde på Gran Canaria:

Gjennomsnittlig nedbørsmengde på Gran Canaria
MånedJanFebMarAprMaiJunJulAugSepOktNovDesÅrlig
Nedbør (mm)252510610009152030146
Dager med nedbør33210000124422

Kjøligere i høyden

I innlandet blir det kjøligere vær jo lenger opp i høyden man kommer, og som nevnt tidligere har nordsiden et kjølig og fuktig mikroklima med regn av en viss viktighet fra oktober til mars. Det er til og med vanligere med skyer og tåke og faktisk ligger flere av byene der i grønne områder. På rundt 6-700 meters høyde er dagtemperaturene på rundt 16 grader på vinteren og 25 grader på sommeren.

Det høyeste punktet er Pico de las Nieves og ligger midt på øya og er 1.949 meter høyt. På denne høyden er det kaldt om vinteren og da er det slik at de høyeste temperaturene ligger på rundt 10 grader mens det på det kjøligste ligger rundt 0 grader.

Noen ganger kan temperaturen også falle under frysepunktet og det kan til og med falle snø. Om sommeren er temperaturene behagelig varme på dagen, men solen er veldig sterk og det er derfor smart å bruke adekvat beskyttelse som solkrem og hatt/solbriller. Om natten er det kjøligere. Fra toppen av fjellet kan man se fjellet Teide som er det høyeste punktet på Tenerife og også i hele Spania.

Mye sol!

Mengden solskinn på Gran Canaria er veldig bra gjennom hele året, men, i tillegg til lavtrykksystemene som kan passere i perioden fra oktober til mars, så kan det om sommeren danne seg skybanker over Atlanteren som kan passere over øyen. Langs kystene i nord kan det oppstå lokale skyer og tåke, og da spesielt på steder som vender mot nord. Sørkysten er derfor den mest solikre.

Under ser du gjennomsnittlig daglig solskinn på Gran Canaria – målt på flyplassen:

Daglige soltimer på Gran Canaria
Gran CanariaJanFebMarAprMaiJunJulAugSepOktNovDes
Daglige soltimer67789910108766

Badetemperatur på Gran Canaria

Om vinteren kan havtemperaturene i Gran Canaria være nokså kjølige, men ikke uoverkommelig kjølige på sommeren. Selv om øya ligger på en lav breddegrad, nesten ved tropene, blir ikke havet spesielt varmt ettersom det går en kald Atlanterhavsstrøm forbi. De som bor på øya bruker vanligvis ikke å slutte å bade i havet ettersom de er godt vante til temperaturene. De nordiske turistene er også vant til verre temperaturer enn dette og bader gjerne også på vinterstid. Uansett, temperaturen i havet går fra 19 grader i perioden fra januar til april til 23 grader i september og oktober.

Under finner du den gjennomsnittlige havtemperaturen på Gran Canaria

Badetemperaturer på Gran Canaria
MånedJanFebMarAprMaiJunJulAugSepOktNovDes
Temperatur (°C)191919192021222223232220

Kjente strender

Hovedstaden Las Palmas ligger nordøst på Gran Canaria hvor den velkjente stranden Playa de Las Canteras ligger. Andre kjente strender på Gran Canaria ligger øst og sør på øya hvor man også finner sanddynene i Maspalomas. Dette er en liten ørken som ligger ved kysten.

Du kan få en oversikt over strendene i Mogán her og San Bartolomé de Tirajana her.

Når bør man dra til Gran Canaria?

Hvis man virkelig skal bade og sole seg så er det liten tvil om at det er best å besøke Gran Canaria fra mai til midten av oktober. Den første delen av perioden, altså i mai og juni, er både luft- og badetemperaturene litt lavere – mens dagene er litt lengre.

Hvis du ønsker å besøke byene og dra på turer inn i landet kan april og mai, samt første halvdel av oktober være et smart tidspunkt å dra på.

På vinteren vil du kunne nyte de milde temperaturene og det er også fullt mulig å få så godt vær at man kan sole seg. Man kan dog ikke utelukke dager med dårlig vær. Man kan også kombinere en tur til Pico de las Nieves på jakt etter snø med en ettermiddag på stranden!

Forstyrrelser i været forårsaket av andre vinder enn passatvindene kan gi høye bølger til tider, men dette vil jo naturligvis surferne sette stor pris på.

Hva skal man pakke i kofferten

På vinteren: lette klær til dagen, og genser og jakke til kvelden. Regnjakke eller paraply kan også være greit. Skal du opp i høyden så er en boblejakke, lue, hansker og fjellsko smart.

På sommeren: sommerklær, men et lett skjerf for vinden kan være smart. En lett genser og en tynn jakke til kvelden og vindfulle ettermiddager. Komfortable sko hvis du skal ut på turer. Skal du opp i høyden så er tursko og en lett genser smart å ha med seg – og en jakke hvis det blir kveld.

Da gjenstår det for oss bare å ønske deg god tur til Gran Canaria!

Kommentarfelt
62 Shares