Arucas – Gran Canarias perle

Arucas – Gran Canarias perle

88 Shares

Arucas ligger pent til i en åsside og byen har fått tilnavnet ‘Gran Canarias perle’ – med god grunn! Bare en kort spasertur i og rundt det historiske sentrumet vil gi deg flere minneverdige øyeblikk, og blant annet kan du nyte synet av den majestetiske kirken, frodige hager og det berømte rom-destilleriet!

På mange måter kan man si at kommunen (med det samme navnet) som omgir byen kan beskrives som en lite sammendrag av hele øya. Du finner frodige sletter, fjell og flere strender på nordkysten.

I tillegg til alt dette ligger byen bare 12 kilometer unna øyas hovedstad, Las Palmas de Gran Canaria.

Arucas historie

Byens navn som ble gitt den av øyas opprinnelige bosettere var Arehucas, og den var allerede en etablert bosetting før den falt under den spanske erobringen på slutten av 1400-tallet.

Når det er sagt: de lokale ga seg ikke uten en kamp. Selv om byens befolkning ble kraftig redusert under det første plutselige angrepet fra conquistadorene i 1479, fortsatte kampene de to neste årene. I slaget om Arucas ble den innfødte lederen Doramas drept av Pedro de Vera – den nylig utnevnte kommandøren av de kastiljanske styrkene.

Da byen endelig ble kuet i 1483 ble områdets rike og varierte landskapet delt mellom erobrerne. Fruktbare områder og rike vannressurser sikret lønnsom sukkerrørs-produksjon mens byens navn ble endret til Arucas i 1503.

Gjennom 1500-tallet flyttet mange av byens rike landeiere inn i luksuriøse kolonihus og disse står fortsatt den dag i dag. Et slags føydalt system gjorde at man opplevde stor velstand, først gjennom produksjonen av sukkerrør og deretter gjennom cochenillelus (brukt til å fremstille fargestoff) og banandyrking.

På 1800-tallet ble infrastrukturen i Arucas utvidet substansielt, i sammenstilling med konstruksjonen av forskjellige kanaler og reservoarer i hele regionen. I 1894 ble Arucas offisielt sett anerkjent som en egen kommune.

Kulturen

Arucas er fortsatt i kontakt med sine gamle tradisjoner og det ser man godt i overfloden av håndverksbutikker og markedet deres. Ikke overraskende er katolisismen viktig, og dette ser man godt i kalenderen som viser de religiøse festene gjennom året.

Økonomien

Selv om servicenæringen har økt markant de siste årene er fortsatt jordbruk veldig viktig for økonomien i Arucas. I dag er stedet en av øyas ledende leverandører av bananer, mens turismen også bidrar godt.

Hvordan kommer man seg til Arucas?

Med buss er det flere forskjellige ruter man kan ta fra Las Palmas i løpet av dagen, men den vanligste er rude 205 som går hvert 30 minutt og rute 206 som går hver time.

Med bil kjørende fra Las Palmas tar du GC-2 langs motorveien etter nordkysten før du tar av ved GC-20 ved Hoya Alta, og denne veien går til Arucas.

Ting å få med seg i Arucas

Arucas har som du skjønner en rik historie å by på og det er mange ting som man burde få med seg og oppleve. Under finner du en liten liste av forskjellige severdigheter vi kan anbefale.

Den historiske byen Arucas

Selv om det er en del urbane innslag som dukker opp her og der er Arucas by fortsatt vesentlig kanarisk i både arkitektur og følelse – spesielt gjelder dette i det historiske sentrumet av byen. Området har nylig blitt erklært å være av historisk-kunstnerisk interesse.

Foreslått rute til spasertur:
Start ved Plaza de San Juan og fortsett ned Calle León y Castillo – en sjarmerende gate med fargerike kolonibygninger. Ta til høyre ved enden av gaten og du kommer da til Plaza Constitución, hvor du finner rådhuset fra 1800-tallet og andre bygninger som har en viktig arkitektonisk ynde og arv.

Hvis du ikke er fristet av byens brattere stigninger kan du sette deg i Platano Express – et minitog som snor seg gjennom gatene og gir deg de beste severdighetene. Dette toget starter ved Iglesia de San Juan og rundturen tar omtrent en time og går fra 10-17 om dagene.

Iglesia de San Juan Bautista

Denne fantastiske kirken troner majestetisk over byens levende hus, og kirken er et glitrende eksempel på kanarisk neo-gotisisme. Kirken ble ferdigstilt i 1909 og dens mange søyler og mange spir ble kunstnerisk konstruert av stein fra Arucas og av lokale murere.

Inni kirken finner du italiensk krusifiks hengende over alteret, og dette er komplimentert av tre fantastiske fargede glassvinduet designet av den lokale maleren Cristobal Hernandez de Quintana.

Hvor: Calle Párroco Cardenes 2, 35400 Arucas

Åpningstider: 09.30- 12.30 og 16.30 – 19.15

Iglesia de San Juan Bautista Arucas

Den majestetiske kriken Iglesia de San Juan Bautista troner over Arucas. Foto: Wikipedia

Den kommunale hagen og museum

Disse hagene ligger på motsatt side av rådhuset, og de føles neste mer gallisk enn spansk på grunn av sin overflod av fransk-aktige paviljonger og fontener. Man finner også dragetrær i hagene og også det kommunale museumet. I dag inneholder museumet utstillinger av spanske kunstnere og skulptører.

Hvor: Plaza de la Constitución 3, 35400 Arucas

Åpningstider museum: 10-13 og 17-20 på mandag til fredag, og 10-13 på lørdag og søndag.

Jardín de las Hespérides (botanisk hage)

Hvis du drar nordvestover ut av byen finner du dette frodige paradiset som eies av Marquésa de Arucas. I tillegg til over 2500 plantearter, trær og kaktuser har denne botaniske hagen også mange tjern, drivhus og benker. Inngangspengene inkluderer en detaljert guide som hjelper deg med å identifisere de forskjellige artene.

Hvor: Jardín de la Marquésa, Lugar Hoyes 2, 35400 Arucas

Åpningstider: 09-13 og 14-18 mandag til lørdag-

Inngang: €6 for voksne og €3 for de under 18 år.

Museo La Cantera (steinbrudds-museum)

Gitt de lysende eksemplene på murerkunst man kan bevitne i hele byen, er det naturligvis på sin plass og besøke kommunens steinbrudd, El Cerillo, fra 1500-tallet – og området fungerer nå også som et museum.

Det er informasjonsplaketter med informasjon og fotografier som viser frem historien, tradisjonen og kunsten det er å drive med steinarbeid. Tradisjonelle smed-verktøyer er også brukt til å gjenskape det gamle steinbruddet.

Du får også se lokale murere i arbeid samt at det også er massevis av suvenirer til salgs.

Adresse: Camino Los Callejones 4, 35400 Arucas

La Montaña de Arucas

Fjellet som ligger omtrent 2,5 kilometer nord for Arucas kan bestiges uten alt for mange vanskeligheter. Når du kommer til toppen får du en enorm panoramautsikt som inkluderer Las Palmas, nordkysten og de frodige palmetrærne og bananplantasjene som omringer fjellet.

Ruten er godt skiltet nord for byenkjernen.

Destilerías Arehucas (Arehucas romdistilleri)

Et besøk hit er et must for alle de som har den minste forkjærlighet for søt melasse! Destilleriet dateres tilbake til 1884 og man får en gratis guidet tur med en smaksprøve eller to.

hvor: Era de San Pedro 2, 35400 Arucas

Åpningstider: 10.00-14.00, mandag til fredag

Strender

Playa de Bañaderos-El Puertillo

Denne stranden ligger på nordkysten og består av gylden sand ispedd noen steiner. Selv om bølgene kan bli formidable til tider så gjør det klare vannet at dykkere liker dette stedet godt. Det finnes også flere kafeer og restauranter langs promenaden.

Stranden ligger 5 kilometer fra Arucas og nås ved å kjøre GC-813. Hvis du kommer fra Las Palmas med buss vil rute 206 slipp dag av rett i nærheten av stranden.

Playa de San Andrés

Atter en gyldens strand ispedd steiner og med klart vann, og denne er koblet til veien GC-810.

Det finnes også andre innløp og bukter langs regionens kystlinje, men disse er ikke like populære på grunn av mer ‘grov’ og litt vanskelige å komme til.

Festivaler

* Las Fiestas de San Juan Bautista
Denne feires den tredje uken i juni og er til ære for skytshelgenen, og da blir gatene i Arucas virkelig levende! Kanarisk folkemusikk, husdyrmarked, og det tradisjonelle San Juan-bålet er blant aktivitetene som venter disse dagene.

* Las Fiestas de San Sebastian- 20. januar
* Karneval – februar/mars
* Las Fiestas de Santa Lucia – 13. desember

Restauranter

På grunn av sin nærhet til både kysten og innlandet er kjøkkenet i Arucas veldig variert, og her kan man forvente både deilig sjømat og kjøttbaserte retter. Grønnsaksstuinger er også populært.
Due to its close proximity to both the coast and the interior, Arucas’ local cuisine is diverse, offering both seafood and heartier meat-based dishes; vegetable stews are also popular.

Det er kanskje unødvendig å si det, men den lokale rommen som er brygget i byens eget destilleri hører naturligvis med til maten.

La Bodega de Arucas

Dette er en av de mest stilfulle stedene i byen, og her er det god plass og en smakfull innredet restaurant som venter. Menyen inkluderer lokale retter, inkludert et stort utvalg av salater. Hovedrettene starter på 6 euro.

Hvor: Calle Párroco Cárdenes 5, 35400 Arucas

El Meson de la Montaña

Denne høytliggende restauranten serverer en vinnende rett bestående av glimrende utsikt og smakfull mat. Her er du sikret et varig inntrykk som du ikke glemmer med det første. Restauranten serverer flere lokale spesialiteter slik som sancocho canario og puchero canario.

Hvor: Lugar Montaña de Arucas, s/n, 35400 Arucas

Natteliv

Arucas er det perfekte stedet for en avslappende drink ved slutten av dagen. Hvis du ser etter fullt party og festing til de sene nattetimer bør du nok heller vende nesen mot Las Palmas.

Shopping

Et besøk til byens historiske sentrum, spesielt langs gatene Calle León y Castillo og Calle Francisco Gourie, vil gi deg plenty med shoppingmuligheter. Hvis du er en skikkelig matmons er det smart å stikke innom markedet på lørdags morgen, for da er det mye godt som er til salgs.

I mange av byens håndverksbutikker finner du perfekte suvenirer og gaver, og det inkluderer steinskulpturer og naturligvis den lokale rommen.

Kos deg i Arucas!

Kommentarfelt
88 Shares