Santa Lucia
188 Shares

Santa Lucia de Tirajana (som er det hele og fulle navnet på dette stedet) har i all stillhet blitt en slags landlig turistsenter sør på Gran Canaria.

Med sine palmefylte daler, tradsjonelle hus og dempede livsstil fortjener egentlig stedet å være bedre kjent. Men når alt kommer til alt: kanskje er det like greit at Santa Lucia ikke kommer til syne i turistbrosjyrene?

Generelt om Santa Lucia de Tirajana

Det som gjør at Santa Lucia går litt under radaren for de fleste kan kanskje sies å være de svingete veiene som fører til stedet, samt at man der har et fokus på jordbruk og tradisjonelt levesett. Det er egentlig ingen ekte forsøkt på å tiltrekke seg turister i Santa Lucia, og til og med restaurantene langs veien serverer lokal mat fremfor ‘turistmat’.

Santa Lucia ligger en times kjøring fra kysten langs noen av øyas mest svingete veier. Stedet får solskinnet som sørsiden av øya er så kjent for, men ligger allikevel høyt nok til at temperaturene er svale på sommeren.

Legg et besøk dit på markedsdagen for å få et glimt av det lokale livet ettersom småbyen er nokså stille på ukedagene. En kjapp anbefaling kan være å gå opp gjennom byen langs veien helt til det er slutt med hus.

Som et annet landlig alternativ til de store turistområdene, Santa Lucia helt der oppe sammen med Agaete-dalen som en alternativ destinasjon.

Mer inngående

Den pittoreske landsbyen Santa Lucia består av hvite hus og er omgitt av palmetrær og ligger altså et stykke inn i landet i den frodige palmedalen i kommunen med navnet Santa Lucía de Tirajana.

I løpet av 1960-tallet vokste befolkningen i kommunen raskt etter at man introduserte kultiveringen av tomater og etter at turismen virkelig satte inn. Mange flytter sørover for å jobbe på turistresortene i Maspalomas, Puerto Rico og Playa del Inglés, og disse valgte ofte å bosette seg i denne kommunen ettersom prisene var lavere her.

Santa Lucia palmer

Santa Lucia er en virkelig sjarmerende landsby med sine mange omkringliggende palmelunder. Definitivt verdt et besøk! Foto: Google

Inntil da var befolkningen i landsbyen Santa Lucia veldig liten og godt spredt og innenfor kommunens grenser finner du derfor også landsbyen Sardina og kystbyene Doctoral og Vecindario.

Som et eldgammelt fort plassert på toppen av en bakke finner man kirken La Iglesia de Santa Lucia. Kirken ble bygd såpass ‘nylig’ som i 1898 men den står på tomten til at kapell som ble bygd en gang på 1600-tallet.

Uvanlig nok har denne kirken en kuppel og kan derfor minne mer om en moské enn en kirke.

Festivaler

Som i de fleste andre kommuner har også Santa Lucia de Tirajana sine egne festivaler/fester, og et eksempel på dette er den 13. desember. Denne dagen er det en festival til ære for skytshelgenen Santa Lucia, og denne har nærmest blitt erklært for å være en turistattraksjon. Festivalen klarer å kombinere religiøs feiring med en offentlig touch og er derfor blitt en svært populær feiring.

Fra denne kombinasjonen av originalitet og tradisjon har ting som prosesjonen med bildet av Santa Lucia den 13. desember, kroningen av La Lucia sammen med sin svenske nevnesøster og prosesjonen på plogens dag den påfølgende søndagen vokst frem.

Plogens dag er en fest til ære for Virgen del Rosaria og tiltrekker seg mange besøkende til Santa Lucia de Tirajana. Disse dagene er det en prosesjon hvor tusenvis av deltakere samles, og her er man kledd i typiske kanariske kostymer: sort hadd, espadrillos, kanariøyenes kniv og et gresskar fylt med den lokale likøren mejunje, vin, rom eller vann. Det feires også med typisk kanarisk mat som geitost, sprø ribbesvor, små kaker, en blokk gofio og grillede sardiner.

På denne dagen dras vogner av traktorer eler kveg gjennom gatene i Santa Lucia og tilbyr disse produktene til de besøkende slik at de får smake.

Annet

Landsbyen Santa Lucia har også et lite etnografisk og arkeologisk museum, og dette er ett av mange museumer som tar for seg Gran Canarias historie. Museo del Castillo de la Fortaleza huser arkeologiske funn fra de nærliggende områdene og eksempler på dette er artifakter, jordbruksredskaper, keramikk (også en romersk vase), lærprodukter, skjeletter og mye mer.

Rett i nærheten av Santa Lucia finner man en veldig viktig stein som bare venter på å bli oppdaget. Fortaleza Grande er en steinformasjon som rett og slett er formet som et fort. Det var ved Fortaleza Grande, i nærheten av Santa Lucia, at den siste kampen mellom de innfødte som slåss for sin frihet og de innvaderende styrkene. Kampen kalles for ‘kampen om Tirajana, og den 29. april markerer dagen for da den kastiljanske kronens erobring av Gran Canaria var fullbyrdet.

Det var altså i dette området de siste innfødte overga seg til den spanske invasjonen. Legenden sier at noen av de innfødte krigerne som nektet å gi opp og som ikke overga seg skal ha kastet seg selv utfor klippene og i døden – og deriblant to av dederne.

Den 29. april hvert år foregår det en seremoni på platået bak denne steinformasjonen og her minnes disse viktige historiske hendelsene som fant sted på Gran Canaria for så mange år siden.

Kommentarfelt
188 Shares