Moya – naturlig skjønnhet

Moya – naturlig skjønnhet

165 Shares

Moya er kanskje spesielt kjent for to forskjellige ting: kjeks og en kirketorg som ligger ved en klippe hvor man har utsikt over den dype ravinen bak byen. Utsikten er spektakulær, og det spørs vel om kjeksene kan måle seg med denne!

Moyas kirke er en hvit kanarisk kirke i neoklassisk stil med steiner på kantene. Kirken er pen nok, men ikke noe mer enn dét. Det som virkelig er spesielt med denne kirken er naturligvis kirketorget som ligger helt på kanten av Barranco de Moya-ravinen, og utsikten herfra er såpass spektakulær at du kan kjenne at magen din vil slå en aldri så liten salto!

Utsikten alene er så definitivt verdt et stopp. Byens berømte kjeks er betydelig mindre spennende. Det er rett og slett tørre kjeks med sukker på som alle på Gran Canaria har i skapet, men som ingen ser ut til noen gang å spise.

Kanskje kan man si at det virkelige høydepunktet med Moya er å gå rundt Los Tilos de Moya, en laurbærskog som ligger bare 5 minutter kjøring unna byen. Dette er en av de to områdene med laurbærskog som har overlevd avskogingen som kom som en følge av koloniseringen, og en av de mest biodiverse områdene i Europa med massevis av sjeldne kanarske planter. Rundturen tar deg opp på siden av dalen gjennom laurbærene.

Litt mer om Moya

For å komme seg til landsbyen Moya må du kjøre ned den nordre motorveien (GC-2) og deretter ta til venstre på GC-75. Denne smale veien vil ta deg helt opp til Moya. Hvis du tar buss kan du ta rutene 116 og 117 som hver for seg av 8 daglige avganger til og fra Las Palmas. Turen tar omtrent 50 minutter og koster rundt 3 euro.

Moya er en kommune som strekker seg innover på øya i likhet mer Firgas eller Valleseco, og disse stedene har en tendens til å være kjøligere og våtere enn de nordøstlige områdene.

På motsatt side av kirken ligger Tomas Morales-museet, og denne mannen var en av de mest moderne poetene i den spanske modernismen.

For de litt mer uforferdede er det naturligvis å anbefale å besøke naturreservatet Barranco de Azuaje (Azuaja-ravinen) og her vil du oppdage en av de aller mest spektakulære ravinene på hele Gran Canaria.

Omringet av vulkaner og Doramas-parken, og faktisk bare en kort kjøretur fra stranden, er Moya velsignet med en naturlig skjønnhet som helt ærlig bare kan konkurreres med av noen få andre byer på øya. Man har muligheten til fantastiske spaserturer i det frodige landskapet som er pepret med skoger og raviner, og i det lille historiske bysenteret finner man mange eksempler på tradisjonell kanarisk arkitektur med massevis av trebalkonger og terrasser.

Det kanskje aller beste med Moya og en av byens mest sjarmerende karakteristikker er at det er en by viet til naturen og som ikke har blitt skjemmet av masseindustrien.

Los Tiles de Moya

I Los Tiles-skogen i Moya finner du ett av de få stedene på Gran Canaria med laurbærskog. Frodig er det i alle fall!

Historie

Moyas historie kan spores tilbake til til 1400-tallet, og i kjølvannet av den spanske erobringen begynte det å vokse frem en liten urban bosetting – bokstavelig bygd opp som en følge av sukkerrørsproduksjon. PÅ grunn av områdets fruktbare jordsmonn begynte landbruk og kvegdrift å vokse frem i løpet av 1800-tallet. En ubønnhørlig vekst i byens innbyggertallet førte også med seg negative konsekvenser, slik som avskoging av Bosque de Doramas – skogene i Doramas.

Kultur

Moya beskrives ofte som upretensiøs, og mens andre byer på Gran Canaria har blitt preget av moderne konsumering har Moya klort seg fast til sine tradisjoner. Gamle håndverkstradisjoner slik som brodering praktiserer fortsatt i forskjellige butikker hvor de lokale ennå bruker eldgamle teknikker slik som sine forfedre.

Økonomi

Tertærindustrier slik som masseturisme kan man se langt etter i Moya, og der i området er det fortsatt kvegdrift og landbruk/jordbruk som gjelder. Ettersom den ligger nær kysten har regionen over 60 hektar med land som brukes til bananplantasjer, og det er dette som er stedets største eksportvare. Bananene får konkurranse av andre produkter, slik som for eksempel potet.

De siste årene har også regionen begynt å fokusere på osteproduksjon, og nå finnes det omtrent 25 produsenter av forskjellige oster i området.

Hva bør man få med seg

Hva: Iglesia de Nuestra Señora de la Candelaria (kirken)

Når du er i Moya er det naturligvis på sin plass å besøke kirken som går under navnet Nuestra Señora de la Candelaria, og som sagt så virker det som om denne kirken henger på klippekanten, med Barranco de Moya under. Kirken ble åpnet i 1957 og den har blant annet et rosevindu i fasaden mens den er delt i tre forskjellige skip på innsiden!

Hvor: Plaza Simón Milián, Calle Padre Juanito 9, 35420 Moya

Hva: Heredad de Aguas
Dette er et flott eksempel på kanarisk arkitektur, og denne bygningen i to etasjer er bygd opp av kun basalt. Andre ting som er verdt å merke seg er klokketårnet og de seks neoklassiske søylene på innsiden.
Heredad de Aguas (Water Board)

Hvor: Calle León y Castillo 5, 35420 Moya

Forbi byen

En kort tur ut av byen vil ta deg med ut i et fantastisk landsskap og 65% av kommunens areal er beskyttet naturområde. Her kan du se flere forskjellige eksempler på landlig kanarisk arkitektur inkludert små hus med terrasser hvor man kan dyrke avsliger, vanningskanaler, kanaler og møller.

Hva: Barranco Oscuro
Denne korte ravinen er mest kjent for sin overflod av skog og deriblant det nevnte laurbærtreet.

Hva: Naturreservatet Azuaje
Inne i Parque Rural de Doramas er flora-entusiaster bortskjemte i valgene sine. Hold utkikk etter laurbærbusker og de termofile skogene – samt dragetre-formasjonene.

Hva: Los Tiles de Moya
Inne i Parque Rural de Doramas finner man den magiske laurbærskogen, som tidligere nevnt. Der er det også et besøkssenter som ligger ved inngangen til reservatet, og her får man informasjon om floraen og bevaringen av denne.

Museumer

Hva: Casa Museo Tomás Morales
Dette husmuseet ligger på motsatt side av kirken, og denne bygningen var en gang hjemmet til den populære poeten Tomás Morales. Dette konverterte huset inneholder en stor mengde materiale av dikteren, og dette inkluderer manuskripter og fotografier. Andre høydepunkter er musikkrommet som har et 170 år gammelt klavikord.

Hvor: Plaza de Tomas Morales s/n, 35420 Moya

Åpningstider: 10.00-20.00

Turstier

Ikke glem å ta med deg turskoene dine ettersom det omliggende innlandet tilbyr noen fantastiske, men ikke for lange, turløyper. Under finner du noen av de beste rutene:

Fontanales – Valsendero
Denne ruten starter i Parque Rural de Doramas ved skilte til El Montañon Negro, og denne turen på 2,9 kilometer inneholder et herlig landskap og omgivelser – deriblant et eiendommelig gammelt kapell. Turløypen går lang La Virgen-ravinen.

Caldera de los Pinos – Fontanales
Denne løypen går ned mellom furutrærne langs Pavon-ravinen, og ruten ender på en liten bro.

Barranco de Laurel – Los Tilos – Moya
En løpe som er uforandret siden regionens føydale dager, og denne 3 kilometer lange løypen følger en smal vei.

Trujillo – La Costa
Ruten starter i nærheten av La Monaña og går i stor grad langs hovedveien GC-75 via Los Dragos og ender ved kysten.

Festivaler

* Romería en Honor a San Antonio – juni
* Fiesta de la Virgen de Candelaria – 2. februar
* Fiestas en Honor a San Bartolomé the Apostle – 24. august

Iglesia de Nuestra Señora de la Candelaria

Kirken Iglesia de Nuestra Señora de la Candelaria er kanskje ikke den vakreste på Gran Canaria, men utsikten er spektakulær! Foto: Cabildo de Gran Canaria.

Kommentarfelt
165 Shares