Fataga – den peneste fjellandsbyen sør på Gran Canaria

Fataga – den peneste fjellandsbyen sør på Gran Canaria

635 Shares

Fatega er et fantastisk flott sted og har faktisk vunnet én spansk pris for å være den vakreste landsbyen i landet. Når du først ser byen, med sine hvite hus liggende tett i tett på en liten høyde midt i en dyp ravine, vil du garantert forstå hvorfor!

Av alle de forskjellige landsbyene som ligger sør på Gran Canaria er det det Fataga som kanskje henvender seg til turister på den beste måten. Restaurantene du finner der er store nok til å håndtere en busslast med mennesker, og butikkene tilbyr godt og blandet og da alt fra suvenirer til lokale produkter.

Men; hvis du beveger deg litt bort fra den korte delen av veien som åpenbart er litt mer turistifisert vil du oppdage et Fataga som fortsatt er en tradisjonell Kanarisk landsby som lever av fruktproduksjon, samt produksjon av ost og vin.

Generelt om Fataga

Hvis man skal ta en tur til Fataga starter den nesten bestandig i Playa del Inglés, men du kan også stikke innom når du kjører ned Fataga-dalen etter å ha besøkt fjellområdene på øye. Dalen i seg selv er omtrent like interessant som landsbyen, så hvis du ikke har vært der i strøket er dette noe som kan anbefales.

Når du kjører opp GC 60 fra Playa del Inglés via San Fernando legger du fort alle turistområdene bak deg etter hvert som veien snor seg opp den tørre men attraktive fjellfoten. Det kan også være greit å ta en stans ved temaparken Mundo Aborigen, og dette er et slags friluftsmuseum hvor du kan lære om livet, historien og kulturen til de opprinnelige innbyggerne på Gran Canaria.

Et annet stopp man bør få med seg er utsiktspunktet Degollada de la Yegua hvor du får en fantastisk utsikt over Fataga-dalen. Dalen er også kjent som de tusen palmers dal og er definitivt en av de flotteste dalene å hele Gran Canaria.

Deretter kjører du ned en hel del spektakulære hårnålssvinger som brøyter seg frem langs bratte steinklipper før man deretter ser palmelunden Arteara. Det ligger en kanarisk kirkegård ved steinuren på den andre siden av ravinen, og denne er åpen for besøk.

Etter Arteara fortsetter veien i en flat del av dalen og her kan man se et par gårder hvor man kan leie kamelturer, før man deretter klatrer opp mot landsbyen.

Det er vel verdt å parkere ved kirketorget i Fatege og deretter spasere inn i labyrinten av hus i den eldste delen av landsbyen. Husk at du er her på besøk og at du derfor skal si ‘buenos dias’ til de lokale som bor der – det er alminnelig høflighet.

Rett forbi Fataga ligger den en eldgammel vannmølle som har blitt restaurert, og her kan man ta et lite stop og fotografere (husk å få med deg høylandet i bakgrunnen!).

Bar Restaurante El Albaricoque

På Bar Restaurante El Albaricoque kan du få deg en matbit og nyte roen og stillheten.

Spise og drikke i Fataga

Fataga har to barer/restauranter som folk flest bruker og disse ligger langs GC-60. Først har du Bar Restaurante El Albaricoque hvis signaturretter inkluderer geit og fylt tunge og disse rettene koster rundt 9 euro. Den pene terrassen gir en flott utsikt mot fjellene ovenfor.

Litt lenger borti gata finner du Bar Restaurante El Labrador, og her får du mange forskjellige retter – også mat som turister er glad i. På terrassen kan du rett og slett sitte og se på at verden går forbi mens du gomler på brød og aioli til gode priser.

Overnatting i Fataga

En annen plass man kan spise på er på Finca Molino de Agua, like utenfor landsbyen, og dette er områdets eneste hotell. Restauranten er åpen også for de som ikke ligger på hotellet og her kan man blant spise spansk sikringskost som for eksempel grillet ost med tomatmarmelade.

Hotellet har et fint basseng og 13 rom, og er resultatet av et ombygd gårdshus rett ved den gamle vannmøllen.

I byen finner du Casa Elisa. Bassenget er nok noe lite her, men det samme blir utlegget ditt i dette gjestehuset som tilbyr overnatting og frokost. Eieren Petra lager sitt eget syltetøy og er viden kjent for å ta i mot nye gjester med et godt måltid og en flaske vin.

Mellom disse to ligger EcoTara Canary Island. I tillegg til å tilby ting som refleksologi, yoga og massasje kan du også overnatte der i en av hyttene/husene på området. Overnattingen som tilbys er enkel-, dobbelt- og luksussuiter

Det første lokale overnattingsstedet du vil se på din ferd nordover er imidlertid Finca Tomás y Puri. Åtte leiligheter med kjøkken og satelitt-TV. De fleste leilighetene er i overetasjen men for de som har bevegelsesvansker finnes det leiligheter i førsteetasjen.

Fataga oversikt Gran Canaria

Man trenger vel kanskje ikke å si så mye mer… Fataga er virkelig en flott landsby som ligger i fantastiske omgivelser. Foto: Google.

Gåturer/spaserturer i Fatega

Hvis du er på kjøretur i høylandet på Gran Canaria er Fataga en flott plass å stoppe for å strekke på beina. Gågatene leder til den søte statuen Iglesia de San José som kan dateres tilbake til 1880. Sjekk også ut de fargerike kreasjonene på Artboutique Fataga.

Du kan også prøvesmake vin før du kjøper den på Bodega El Rincon samt virkelig nyte og beundre brødene og kakene som er tilgjengelig på Panaderia Markitos.

Landsbyen er også flott å ha som base for litt lengre turer ut i terrenget. Fataga ligger rett i nærheten av flere tur-ruter, og disse inkluderer blant annet en utvidet del av pilgrimsløypen Camino de Santiago – som leder til det opprinnelige startpunktet for løypen i Tunte.

Opplev noe annet på Gran Canaria og legg turen innom Fataga!

Lesernes tips

* Rusle i de små gatene, stikke innom bakeriet og ta en tur innom en liten lokalt vinkjeller.
* NB! Kan være parkeringsproblemer.
* Lunch på Finca Tomás y Puri – herlig kanarisk mat.
* Utsiktsstedet nevnt i teksten anbefales.
* Besøk den vidunderlige kunsteren Luis Aleman Montull – et flott atelier.
* Flott kunstbutikk og bakeri i bakgaten.
* Flotte keramikkartikler å få kjøpt.

Kommentarfelt
635 Shares