Vega de San Mateo – kjent for sitt store marked

Vega de San Mateo – kjent for sitt store marked

83 Shares

Hvis du har vært på Gran Canaria flere ganger er det ingen tvil om at det kan være mye rart å se, men ingenting er vel så rart som gummistøvler? Nei, gummistøvler ser man ikke så altfor ofte, men i småbyen Vega de San Mateo nord på øye kan man faktisk se slike!

San Mateo er Gran Canarias hovedy når det kommer til jordbruk og det er altså derfor vi drar den lille morsomheten med gummistøvler. I dette området er jorden fruktbar og fin og her regner det faktisk en del. Byens hovedgeskjeft har bestandig vært jordbruk heller enn turisme.

Generelt om San Mateo

Når man kjører gjennom San Mateo på tur fra Las Palmas vil det aller meste man ser ut gjennom bilruten være moderne. Hvis du heller beveger deg inn mot den gamle bykjernen vil du få et helt annet inntrykk, og der er det brosteinsbelagte gater, en liten kirke og massevis av oliventrær. Dette er rett og slett et flott sted å ta seg en kopp kaffe eller en tidlig lunsj.

Med mindre du stikker til San Mateo i helgen for å få med deg det store markedet er det ikke så mye å se eller gjøre der i ukedagene. Stedet er imidlertid en flott base hvis du ønsker å benytte nærområdet til gåturer. En tur opp til Cruz de Tejeda er en bratt opplevelse men du blir belønnet med en herlig utsikt.

San Mateos marked er et av de aller største nord på Gran Canaria og der selges alt fra ferske frukter og grønnsaker til klær. Markedet går av stabelen hver lørdag og søndag og tiltrekker seg tusenvis av turister. Hold spesielt utkikk etter glimrende lokal ost og brød, samt sesongfrukter som kommer direkte fra de lokale gårdene. Når du har tatt deg en liten og kikket på alle bodene kan det være greit å stokke over til torget over veien for å kikke på dansingen – eller bli med selv!

San Mateo ligger langs GC-15 som av de lokale kalles for Avenida Tinamar, og hvis man ser på det arkitektoniske har landsbyen Calles Prinicipal og Placetilla de la Caldereta å by på – noe som tar oss med tilbake til San Mateos røtter. En gang i tiden besto landsbyen kun av fire gater.

Gatene i San Mateo er godt tilrettelagt for fotgjengere, og som sagt er det en landsby hvor det er stille i ukedagene. De fastboende er desto mer aktive når det er helg og da vil du kunne nyte synet av dansende par til livemusikk foran Quisoco de la Música, som de lokale kaller Tinamar.

Marked vega de san mateo

Markedet på lørdag og søndag i Vega de San Mateo er et av de aller største på Gran Canaria, og her strømmer det til med tusenvis av turister hver helg.

Tinamar var navnet de innfødte brukte om området, men dette var i tiden før den spanske erobringen av øya. Hvis du går til baksiden av rådhuset og til utkikkspunktet Balcón de La Caldereta kan du virkelig se for deg hvordan Gran Canaria var i før-spansk tid – en land med dype skoger og fantastiske fjell.

Naturen rundt

Vega de San Mateo er mer enn bare landsbyen i seg selv – det er også navnet på en av øyes 21 kommuner, og som sagt er den en ideell base hvis du vil gå på turer i terrenget. Rett under halvparten av Paisaje Protegido de Las Cumbres tilhører San Mateo og dette inkluderer noen fantastiske furuskoger og Roque Saucillo.

En av de flotte plassene du vil komme over i området er Hoya del Gamonal, og du bør også holde utkikk etter noen av de flotte blomstene man finner i den kanariske faunaen, som for eksempel isoplexis isabelliana med sine flotte aprikosfarger og pericallis hadrosoma som med sine to meter og lilla blomster er litt av et syn.

Markedet

Som sagt er San Mateo kanskje aller mest kjent for sitt flotte marked, og vi nevnte også at tusenvis av mennesker trekkes til dette hver eneste helg. Hvis du vil oppleve et fabelaktig utvalg av ferske frukter og grønnsaker vet du hvor du bør dra! I bodene får du også glimrende ost, vin, brød og honning. Selgerne er veldig vennlige og du blir oppmuntret til å prøve varene før du kjøper.

Kirken

Som kjent så er Spania et katolsk land og man kan vel nesten si at hver dag er en helligdag. Det betyr at det naturligvis er gudstjeneste på søndagene i San Mateo, men det er deg jaggu også alle de andre dagene i uken.

Kirken i seg selv kan dateres tilbake til 1800 og i et enkelt neoklassisistisk design – men allikevel stilfullt. Selve byggingen av kirken skilte Vega de San Mateo fra nabobyen Santa Brigida, ettersom den daværende biskopen Verdugo hevdet at det var nok mennesker som bodde i området for å danne et eget sogn.

Kommentarfelt
83 Shares