Tips for nybegynnere på Gran Canaria

490 Shares

Så, dette er altså din første reise til Gran Canaria eller den første gangen du har bestemt det for å forlate hotellet for å sjekke ut resten av øyen? Hurra! Her får du en smørbrødliste over 10 ting som du er nødt til å få med deg!

Det er fort gjort å bli sittende på den velkjente verandaen sin hele tiden når man er på ferie, men det er det jo slett ingen grunn til! Gran Canaria er ikke større enn at man burde få med seg alt det flotte som øya faktisk har å by på, og i denne artikkelen gir vi deg tips til hva du kan gjøre på Gran Canaria.

Vi setter i gang!

Roque Nublo

Roque Nublo Gran Canaria

Den karakteristiske og ikoniske lavapluggen Roque Nublo er verdt å få med seg!


Rocque Nublo er en stor okerfarget lava-plugg som ligger omtrent midt på Gran Canaria, men det er ikke øyas høyeste punkt. Roque Nublo (skysteinen) ligger i Parque Rural del Nublo og er omgitt av flere kilometer med uberørt furuskog, og små vakre landsbyer.

Roque Nublo ligger kun en 25 minutters gåtur fra bilparkeingen La Goleta langs vei GR 600, og alle som er i noenlunde grrei form kan dermed få et skikkelig møte med Gran Canarias ikoniske stein. Bare husk å ta med litt ekstra bytteklær ettersom temperaturene skifter raskt i høyde på Gran Canaria.

Du kan se Roque Nublo fra de fleste stedene sentralt på Gran Canaria og den tar seg aller best ut i soloppgang og solnedgang da det rike lyset får den til nærmest å gløde. Et av de beste stedene se den på er fra Pico (Pozo) de las Nieves – det høyeste punktet på øya.

Sanddynene i Maspalomas

Det kan se ut som at sanddynene i Maspalomas er en bit av Sahara som har blåst over havet til Gran Canaria, men de er en naturlig del av øyen. Ingen vet hva som har formet dem, men noen mener at en enorm tsunami for over 200 år siden skapte disse vakre sanddynene, lagunen og strandsystemet i en eneste stor kataklysmisk hendelse.

Men la oss legge geologien til side: sanddynene er et spor av villmark midt i hjertet av en av verdens største turiststeder. De gjør det som kunne vært en urbant område til et stor og åpent område og de tilbyr også noen av de aller beste fotomulighetene på Gran Canaria.

For å virkelig få en flott opplevelse av sanddynene er det bare å komme seg opp før soloppgang og gå dit fra hotellet Dunas Mirador ved slutten av Avenida Tirajana i Playa del Inglés. Du vil da få sanddynene for deg selv og får oppleve gløden i soloppgangen og den gradvise oppvarmingne av sanden i komplett stillhet.

Stikk deretter tilbake til hotellet for en frokost eller legg veien over sanden til de digre strendene i Maspalomas og Playa del Inglés.

Hvis det høres for stressende ut med å stå opp før soloppgang, så er solnedgangen nesten like vakker – men da må du dele utsikten med massevis av andre mennesker.

Maspalomas sand sanddyner ørken

Sanddynene i Maspalomas er et vakkert skue – spesielt ved soloppgang!

Puerto de Mogán

Puerto de Mogan Gran Canaria

Stikk innom Gran Canarias Venezia – Puerto de Mogán!


Denne turist-oppbygde byen som ligger like ved en liten fiskelandsby har forvandlet sin status og har blitt en av de store attraksjonene på Gran Canaria.

Pene hvite hus, buer med bougainvillea-blomster, en herlig gyldenbrun strand og massevis av steder å spise ved vannet gjør Puerto de Mogán virkelig verdt å besøke for de som ikke har vært på Gran Canaria før.

Ved havnen er det absolutt verdt å ta de bratte veiene opp til den originale landsbyen for å få en utsikti over marinaen som går under navnet Gran Canarias Venezia.

Sjømat ved sjøkanten

Det er nok av stedet hvor man kan spise sjømat ved sjøen på Gran Canaria, og ved marinaen ved nevnte Puerto de Mogán er finner man flere glimrende alternativer. Det samme får man langs stranden i Puerto Rico og den oppmerkede boulevarden Meloneras rett vest for fyret i Maspalomas.

Men; for virkelig å oppleve kystatmosfaren i Gran Canaria er det aller beste å stikke til en lokal landsby ved havet. Du trenger ikke å bevege deg så langt unna hotellene for å finne en, og i Arguineguin har man masse flotte sjømatrestauranter og i lille El Pajar like øst for Arguineguin får man også en glimrende lokal plass å spise på. Sistnevnte ligger bare noen minutter fra Maspalomas.

Alle byene på Gran Canarias østkyst har også gode sjømatrestauranter, og en av favorittene er Melenar beach. Like nord for flyplassen finner man Ojos de Garza og denne er så falleferdig og lokal som den kan bli! I nord langs Las Canteras-stranden i hovedstaden Las Palmas finner man dusinvis av slike restauranten. Restauranten på du finner på kanten i landsbyen El Roque er så spektakulær som man kan få det.

Litt bortgjemt i nordvest-hjørnet av Gran Canaria finner vi Sardina de Galdar, og dette er en favoritt blant dykkere og lokale. Like sør for dette igjen finner vi Puerto de las Nieves, og dette er Gran Canarias hvite by ved havet med en liten havn med fisk som er så fersk som det kan få blitt.

Spis lunsj i en fjellandsby

Fjellandsby Gran Canaria

Kjør opp i fjellene på Gran Canaria og få en tradisjonell spansk matbit.

Lunsj på en lokal restaurant i en liten fjellandsby i Gran Canaria er et must for alle. Stikk til den hvite byen Tjeda eller ‘hulebyen’, Artenara – som for øvrig er den høyestliggende på Gran Canaria. Du kan få en smakebit av det andre Gran Canaria hvor git og kanin dominerer menyen.

Velg en lokal restaurant med helspansk meny og du kommer ikke til å bli skuffet. Landsbymaten i Gran Canaria er rik og helt perfekt etter en lang kjøretur rundt øya langs de svingete veiene.

Matretter som man skal opp for inkluderer ropa vieja, en rik stuing laget av kikerter og svin som er smakssatt av laurbærblad, samt carne de cabra: stuet geitekjøtt.

For å komme seg til høylandet fra hotellene er det enkelt og greit bare å kjøre opp en av de tre store delane som skjærer inn de sydlige flankene på øya – Mogán, Fatage eller Arguineguin. Hver av disse veiene tar deg fra kysten og inn i furuskogen som dekker høylandet i Gran Canaria.

Shopping, spising og snorkling i hovedstaden

Hvis det er et sted på Gran Canaria som overrasker førstegangs-besøkende så er det hovedstanden Las Palmas. Gamlebyen Vegueta (som i stor grad er uforandret siden Columbus besøkte øya i 1492) og strandområdet Las Canteras er de essensielle delene av Las Palmas.

Katedral Las Palmas

Katedralen i Las Palmas er virkelig vakker og noe man burde få med seg!

Vegueta består av brosteinsbelagte gater, tradisjonelle trebalkonger og utendørs kafeer og restauranter. Besøk også Museo Canario for en fascinerende introduksjon til det originale Kanaria, inkludert en stor samling av mumier og keramikk. Du kan også klatre opp katedraltrappene (eller ta en heis) for å få panoramautsikt over byen.

Fo å få en innblikk i katedralen som det tok nesten 500 år å bygge er det greit å legge veien til sørveggen av katedralen og besøke museet Museo Diocesano De Arte Sacro. Sammen med samlingen av renessanse-kunst og arbeidet av noen av Gran Canarias mest kjente kunstnere, er den bygd i en fantastisk Kanarisk stil med et nydelig gårdsrom. Høydepunktene her inkluderer det store alteret og det elegante steinarbeidet i taket som får katedralens søyler til å se ut som palmetrær.

Rett over veien finner du Triana, og dette har blitt kåret til det beste utendørs shoppeområdet i hele Spania og har flust av restauranter, motebutikker og uavhengige butikker. Arkitekturen i Triana er neoklassisk og moderne med elegante fasader og smijernsbalkonger.

Las Canteras er en av verdens beste urbane strender med tre kilometer med gylden sand med alt fra surfebøkger til palmetrær med kokosnøtter. Den er så stor og variert at du vil trenge hjelp for å kunne velge en plass!

Snorkelmulighetene rett utenfor Playa Chica ved sentrum av stranden er spektakulær med stimer av papegøyefisk, jomfrufisk og mye mer. Hvis du er heldig kan du også få øye på blekksprut og barracuda!

Las Canteras er den største stranden i Las Palmas, men det finnes ogsy ytteligere fire strender som du kan velge blant.

Fjellbyer

Du er nødt til å besøke en av Gran Canarias fjellbyer, men å velge en bestemt er ikke bestandig så lett.

Agüimes i øst har en svær kirke, hvite hus og brosteinsbelagte gater og er inngangsportalen til den spektakulære dalen Guayadeque bed sine hulehus og restaranter. I nord domineres byen Arucas av kirken og er en by som engang var det rikeste stedet på Kanariøyene takket være sukkerrørsproduksjon. Det har fortsett produksjon av rom med gratis smaksprøver, så vel som majestiske hus og en pen og urban park.

Du kan også stikke innom Teror, den mest typiske kanariske byen på øya, som er hjemmet til Gran Canarias skytsengel.

Andre alternativer er kan være Galdar på nordkysten og klippebyen Moya.

Avsidesliggende strender

Hvert år er det over 4 millioner mennesker som besøker Gran Canaria men mesteparten av de mindre strendene på øya får ikke mer enn en håndfull besøk hver dag. Det er lett å komme seg til Guayedra i nordvest men den føles helt naturlig. Agua Dulce på østkysten er idyllisk om vinteren når det er lite vind.

I sør finner man en hvit sandstrand ved Pasito Blanco som ofte er tom midt i uken, mens Montaña de Arena er lokalisert på en enorm sanddyne. Playa de las Mujeres er enda roligere og er i tillegg tilrettelagg for nudister.

GüiGüi ligger i vest og er legendarisk som Gran Canarias originale plass for hippier. Det er en to-timers gåt gjennom bratt og uberørt landskap, men stranden fortjener et besøk.

GüiGüi strand gran canaria

GüiGüi er en strand som ligger godt gjemt, og som krever en aldri så liten spasertur – men det er det verdt!

Fest som en lokal helt!

Det er liv 24/7 på de mange hotellkompleksene på Gran Canaria men øye har også en annen partyscene som bare dras i gang i helgene. Hver eneste by på øya har en årlig fest, kjent som romeria, med lokal musikk, mat og dansing – og besøkende på øya er velkommen til å bli med på moroa. Mens enkelte byer holder romerian i tradisjonelle former er det andre byer som gjør det stikk motsatte og kjører showet i en episk størrelse.

På vestkysten i La Aldea løper 50.000 mennesker ut i lagunen, mens 70.000 mennesker samles i Agaete for å feire en festival som dateres tusenvis av år tilbake.

Agaete og Puerto de las Nives arrangerer også de største musikkfestivalene på Gran Canaria.

Du vil finne alt fra gjørmekamper til brennende menn og det er bestandig en lokal fest et eller annet sted i Gran Canaria.

Bil, båt eller buss – bare gjør det!

Nøkkelen til å sete pris på Gran Canaria på ditt første besøk er å gjøre noe, uansett hva, som får deg på utsiden av portene på hotellet. Lei en bil (det anbefaler vi på det varmeste), ta en lokal buss eller en båt for å kikke på delfinene ved sørkysten.

Du har egentlig ikke vært på Gran Canaria med minste du har vært på en tom strand, møtt en geit, spist noe som du ikke kjenner igjen, snakket med en lokal på trappa hans/hennes og luktet på furuskogen.

Å leie bil på Gran Canaria er ganske billig, trygt og pålitelig så lenge du vet hvilke selskaper du skal ligge unna. Å oppleve det Gran Canaria som vi kjenner og elsker er mye eklere enn hva du skulle tro, og mye mer verdifullt enn en ekstra mojito ved bassenget… selv om vi anbefaler dét også!

Kommentarfelt
490 Shares