Tunte
280 Shares

Hvis du kikker på kartet over Gran Canaria vil du kunne se at det ligger en landsby lokalisert litt oppi fjellene sør på øya, og at denne byen går under navnet San Bartolomé de Tirajana – det samme navnet som kommunen byen ligger i. Hvis du spør en taxisjåfør om å bli kjørt til denne byen, så vil han/hun kanskje se spørrende på deg og si ‘huh’! Årsaken til dette er at navnet de lokale bruker på denne byen er ‘Tunte’.

Tunte ligger altså i kommunen San Bartolomé de Tirajana (som også er den største kommunen på øya), og er den største fjellbyen som ligger sør på Gran Canaria. For å si det kort: det er obligatorisk å legge turen innom hit hvis du er på oppdagelsesferd på øya.

Generelt om Tunte

Tunte er altså det lokale navnet på San Bartolomé de Tirajana, og byen er administrasjonssetet i kommunen San Bartolomé de Tirajana (ja, det er forvirrende – vi vet det). Kommunen inkluderer alle feriestedene mellom Bahia Feliz og sementfabrikken i Arguineguín, hvilket inkluderer Playa del Inglés, Maspalomas og San Agustin for å nevne noen. Byen ligger ved toppen av ravinen Barranco de Tirajana .

Ikke bli forvirret av San Bartolomé de Tirajana og nabokommunen Santa Lucia de Tirajana – og sistnevntes hovedstad Santa Lucia de Tirajana.

Forstått? Ikke bekymre deg, det kan ta en liten stund å få kontroll på dette.

Uansett: Tunte kan se ut som en liten provinsiell by, men den er hovedkvarterer til en av Spanias rikeste kommuner (pr. innbygger). Dette gir byen et stille preg av selvtillit som betyr at veiene alltid er velholdt og hekkene bestandig nyklipt og trimmet.

Tunte har en lang historie som landsbruksby og mange av husene her er nesten 500 år gamle! Byen har hatt de samme problemene som de fleste landlige byer, med aldrende befolking etc, men er på vei til å gå gjennom en slags renessanse takket være den sterke fremveksten av Gran Canarias vingårder og olivenolje-famler. Klimaet i San Bartolomé de Tirajana er perfekt for begge deler.

For å få en skikkelig følelse med stedet er det greit å ikke bare traske rundt ved torget og kirken. Ta i stedet for veien opp i bakkene og inn i labyrinten av veier mellom de gamle husene. Her finner du alt fra espalier av klatreplanter og blindgater full av planter til den forskrekkede gamle konen!

Byen har også massevis av kafeer og restauranter, og de tilbyr en stor blanding av lokale retter og andre retter som turister forventer. Bar Cafeteria Cuatro Esquinas kan anbefales ettersom den har en terrasse med skygge på sommeren, men også et koselig interiør innendørs hvis du vil spise der om vinteren – på en sjelden kald dag. Dette er også den eldste restauranten i San Bartolomé de Tirajana.

Spisestedet Cuatro Esquinas lager også byens beste Guindilla – en deilig likør som lages ved å bløtlegge ville kirsebær i sterk rom!

Andre ting man burde få med seg inkluderer vingården Las Tirajanas som ligger rett oppi bakken, og denne er åpen hver dag. Her kan man få smaksprøver og man kan booke omvisning på området og guidet vinsmaking.

Kommentarfelt
280 Shares