Candelaria – en herlig miks av kulturer

Candelaria – en herlig miks av kulturer

50 Shares

Candelaria er Kanariøyenes symbol på innstendig religiøs hengivenhet, og vitterligen også et bevis på at Tenerife ikke bare handler om et heftig natteliv og spennende fornøyelsesparker. Ved å være hjemmet til øygruppens elskede skytshelgen vil Candelaria være et naturlig stoppested for pilgrimmer og katolikker – men også for andre!

Som øyas religiøse sentrum har stedet en lang historie som daterer seg tilbake til 1392 da Guanchene (de innfødte) fant en statue i havet. Statues kalles ‘Vår Frue av Candelaria, men har også fått tilnavnet ‘Den Svarte Madonnaen’ på grunn av dens farge. I dag står statuen i høytidelig basilika, som forøvrig er en av de mest fotograferte kirkene på Tenerife.

Den nydelige kirken fungerer også som et møtepunkt for tusenvis av pilgrimmer hvert eneste år på skytshelgenens dag.

Et blikk på Candelaria

Denne søvninge fiskerlandsbyen er en favoritt blant de som ønsker å ta seg en dagstur på øya. Den herlige avslappede atmosfæren gjør stedet til en perfekt pause fra all støyen og ståket som finnes på de store turiststedene. Som sagt: Candelaria er ikke bare for de som har et religøst perspektiv, men også for de som elsker fred og ro. Sistnevnte gruppe vil garantert bli fanget av fantastiske Candelaria.

Når man spaserer rundt i den lille byen er det lett å se at den er et barn av ekteskapet mellom Guanchene og den spanske kulturen. Dette manifesterer seg i byens arkitektur og attraksjoner, og dette inkluderer bronsestatuene av de ni Guanche-kongene som står stolt på Plaza de la Parona de Canarias.

Skjulte huler og naturlige vulkanske strender er også med på å definere området rundt Candelaria. Fiskerlandsbyen oser av sjarm nærmest på hvert hjørne og det er den perfekte unnskyldningen til å unne seg litt fersk og deilig sjømat. Den solrike byen har også en flott promenade og mange flytte severdigheter som venter på å bli oppdaget.

Ting man burde få med seg i Candelaria

I den godt likte landsbyen og kommunen handler severdighetene i stor grad om ‘Den Svarte Madonnaen’. Fra dens fantastiske kirke til byens torg vises det godt at skytshelgenen har en meget viktig posisjon i lokalsamfunnet. Det finnes også strender og shoppingmuligheter for de som har lyst på en smak av de vanlige ferieaktivitetene.

Uansett; vi tar en titt på hva Candelaria har å by sine gjester på.

Basilikaen i Candelaria (Basílica de Nuestra Señora de Candelaria)

Da ‘Den Svarte Madonnaen’ ble vasket opp på land ved Guimar sent på 1300-tallet begynte Guanchene å tilbe figuren. Uheldigvis ødela en brann det første helligdommen som ble bygd i 1668, og i dens plass ble det i 1959 bygd en kirke som kan romme opptil 5000 mennesker!

Kirken er designet av en av de beste lokale arkitektene og denne ulastelig vedlikeholde kirken består av tre skip med et Mudejar-tak. Det 25 meter høye klokketårnet kroner strukturen og gir en dramatisk kontrast mot de blå skyene på en lys dag. KIrken ligger ved kanten av bysenteret og har utsikt over en steinete strand som er perfekt for en gåtur etter å ha besøkt kirken.

Basílica de Nuestra Señora de Candelaria

Basilikaen i Candelaria – Basílica de Nuestra Señora de Candelaria- Foto: Wikimedia

Plaza de la Patrona de Canarias

Like i nærheten av den majestetiske basilikaen finner vi Plaza de la Patrona de Canarias – et prikkfritt torg hvor alle store arrangementer i byen avholdes. På den ene siden av torget finner vi 9 imponerende bronsestatuer som står med ryggen til havet. Disse figurene representerer Guanch-kongene i de ni kongedømmene som øya var delt inn i. På de andre sidene finner man forskjellige barer og kafeer hvor de besøkende kan få koffeinen sin mens de nyter utsikten over havet.

Museo Alfarero de Candelaria (Casa las Miquelas)

Bare et par skritt unna basilikaen finner vi museet Museo Alfarero de Candelaria. Selv om det å komme seg til museet involverer litt lett klatring er det vel verdt innsatsen – spesielt for de som elsker historie og kultur. Dette lille keramikk-museet inneholder vakker lokal kunst, og dette inkluderer også malerier. Ønsker man å ta med seg en suvenir hjem kan man gjøre det ettersom man får kjøpt flotte lokale produkter der.

Cueva de Achbinico

Achbinico-hulen er et annet ypperlig eksempel på sammensmeltingen av spansk og guanchisk tradisjon. Hulen er også kjent som San Blas-kirken eller St. Blasius, og er det første stedet hvor tilbedelsen av Den Svarte Madonnaen begynte. Dette lille kapellet fungerer som inngangen til hulen og det gjør denne attraksjonen unik og uvanlig på mange måter. Like ved kapellet finner man Los Camellos-hulen og også dette er litt av et blikkfang. Denne hulen fungerte som hvilkested for kameler for hundrevis av år siden.

Caletillas-stranden

Denne vulkanske stranden med svart sand og stein ligger bare et steinkast unna basilikaen. Den inneholder menneskeskapte huler, billige solsenger og det rolige vannet er perfekt for en nedkjølende dypp. Når sole er på høyden kan de besøkende nyte skykken i de mange restaurantene som ligger rett over den flotte promenaden. Det enorme Atlanterhavet, den rene stranden og den friske luftet gir deg plenty med ro og fred i sjelen.

Calle Obispo Pérez Cáceres

For besøkende som ønsker å ta med seg en liten bit av denne sjarmerende byen hjem så anbefales et besøk i shoppingaten Calle Obispo Pérez Cáceres. Her kan man tusle fra den ene suvenirbutikken til den neste, og her finner du et stort utvalg av religøse effekter og mye håndarbeid. Rett ved basilikaen og de andre byattraksjonene trenger ikke de besøkende å anstrenge seg i det hele tatt for å få oppleve litt shopping.

Guanche konge Candelaria

Her er syv av de ni Guanche-kongene i bronse – et virkelig flott syn! Foto: Wikimedia

Å komme seg til og rundt i Candelaria

For besøkende som tar seg fra nord til sør på øya (og motsatt) så er Candelaria et supert sted å overnatte. Bortsett fra basilikaen er dette en rolig småby som tiltrkker seg besøkende og er ute etter nett opp dette: ro og fred og en pause fra de store turistmaskinene.

Fra Santa Cruz de Tenerife kan man kjøre langs TF-1, og de aller fleste dagene er trafikke rolig – og turen tar omtrent 40 minutter.

Hvis man ønsker å ta de pålitelige bussene til selskapet Titsa, så går rute 122 fra Intercambiador Santa Cruz ganger hver eneste morgen. Denne ruten tar pendlerne rett til hjertet av Candelaria, og reisetidentar omtrent 30 minutter.

Anbefalte restauranter

Byen nordøst på øya er som sagt et resultat av to kulturer som har smeltet sammen, og dette vises godt på kjøkkenet også. Fisken er en primærkilde for mat for de lokale, og som besøkende i byen er man nødt til å prøve sjømaten.

La Casona del Vino

La Casona del Vino er en restaurant som er elsket for sin suverene mat og ulastelige service, og dette er en av de aller beste restaurantene i Candelaria. Restauranten ligger i en rusikk bygning og tilbyr kanariske spesialiteter, spansk mat og internasjonale retter. Restauranten har også et godt utvalg av lokale viner som er med på å toppe hele matopplevelsen.

Casa Quita

Hvis det er sjømat du er ute etter vil Casa Quita være det naturlige valget. Her tilbyr man topp matretter som er basert på livet under havoverflaten, og de som spiser her får ikke nok av verken blekksprutt, grillet ost, torsk og mye annet – toppet med lokal vin. Alt dette kan man nyte i drivhus-aktige omgivelser med utsikt over Atlanterhavet.

Bakeriet Plan

Bakeriet Plan er kjent for sine velsmakende plantebaserte retter, og her tilbys det et vegetarisk kjøkken uten sidestykke i Candelaria. Ta en pause fra den vanlige burgeren med pommes frites og prøv noen sunne alternativ som gresskarsuppe, spinat og cannellonien med fire oster. Du får også et bredt utvalg av kaffe, fruktdrikker og smoothier. Interiøret er livlig – akkurat som betjeningen som er både vennlig og klare til å hjelpe kundene.

Candelaria – på kornet

Ettersom det finnes store og populære feriesteder, strender og temaparker på Tenerife, det som øya kanskje er mest kjent for, så er det kanskje ikke så rart at Candelarie ikke står øverst på listen over steder man vil besøke når man befinner seg her. Byen blir riktignok invadert av besøkende én gang i året, og det er under feiringen av skytshelgenen.

De som ønsker å oppleve noe litt annet med Tenerife vil uansett like seg her og la seg fange av byens sjarm.

Her får du oppleve den fantastiske basilikaen, det flotte torget og de idylliske svarte strendene, og du skal ikke se bort i fra at du vil bli fristet til å bli litt lenger. Dette er bare noen av grunnene til å gi Candelaria sjansen i noen timer, og kanskje til og med noen dager!

Kommentarfelt
50 Shares