El Hierro

El Hierro

51 Shares

El Hierro kan faktisk virke og fremstå som verdens ende, men én ting er sikkert: er du ute etter en helt spesiell ferieopplevelse er dette øya å dra til!

El Hierro er en av de litt mindre kjente av Kanariøyene og er i likhet med de andre øyene en vulkanøy. Det bor faktisk ikke mer en rundt 11.000 mennesker på øya i dag, og hvis det er fred og ro du ønsker i ferien vet du nå hvor du skal vende nesen din. Strandliv er det ikke mye av, men det finnes allikevel et par bortgjemte steder som lar deg få nyte badelivet.

Velkommen til verdens ende

Tilbake i den tiden da jorda var flat var El Hierro den vestligste flekken du kunne seile til uten å fare over kanten! Det kan nok være enkelt å nå El Hierro i dag, men man sitter allikevel med en følelse at den dramatiske øya fortsatt er helt på ytterkanten av verden.

Øya, som er en laveklump som er mindre enn engelske Isle of Wight, har som sagt en populasjon på rundt 11.0000 og skyter 1500 opp i været fra Atlanterhavets overflate. El Hierro er en såkalt skjoldvulkan som fortsatt er aktiv og man kan med jevne mellomrom høre både malende og rumlende lyder fra dypet

Det er bare et fåtall strender, og det er ikke strender slik som du er vant til fra de andre Kanariøyene. Det er ingen hotellanlegg, men bare noen overnattingssteder som har en håndfull rom tilgjengelig.

‘Hovedstaden’ Valverde er en gammel hesteby med hvite hus som ligger tilfeldig plassert oppetter en skrent, og herifra kan man starte flere fantastiske gåturer ut i den ville naturen.

Valverde El Hierro

‘Hovedstaden’ Valverde på El Hierro

Ikke de vanlige turistene som reiser hit

Majoriteten av de menneskene som besøker El Hierro er ‘uavhengige’ reisende som planlegger og organiserer alt selv. Mange av disse velger å finne overnattingsmuligheter på den nærliggende Kanariøya Tenerife for deretter å legge en tur på et par dager til El Hierro mens de er der.

I løpet av kort tid har El Hierros rykte som destinasjon for naturelskere spredt seg over hele verden. Det grønne paradiset på Kanariøyene er ekstremt vakkert, unikt og fremstår i stor grad som uberørt – i motsetning til de bedre kjente naboøyene. Du finner ingen shoppingsentere eller høylytte barer her – men igjen; det er det som er så flott med El Hierro!

Naturelskere – dette er til dere!

En annerledes Kanariøy

El Hierro er den minste av Kanariøyene og som tidligere nevnt er det snaut 11.000 mennesker som har privilegiet av å kalle dette fantastiske stedet for ‘hjem’. Det nydelige landskapet på øya har ikke blitt ødelagt av hoteller og kunstige strender, og gir derfor reisende muligheten til å komme i kontakt med naturen mens de reiser gjennom disse slående landskapene, søvnige landsbyene og fascinerende skogene.

Den sanne sjarmen med El Hierro er den komplett unike naturen, og på denne lille øya som bare er 30 kilometer på tvers forandrer landskapet og været seg konstant – tunge regn- og tordenskurer kan skifte til blå himmel i løpet av bare noen minutter!

El Hierro har også en helt eksepsjonell undervannsverden og et hav fullt av hemmeligheter. Mange dykkere reiser hit for å oppleve det unike maritime livet på øya.

Turstier El Hierro

Reiser du til El Hierro er du simpelthen nødt å prøve de fantastiske turstiene!

Selvforsynt på energi

Den rike naturen er ekstremt verdifull for menneskene på El Hierro. Øya har et veldig ambisiøst må om å oppnå full suverenitet når det kommer til energi, og det innebærer at man ønsker å skape nok energi for å oppfylle øyas behov – noe man gjør gjennom å bruke fornybare energikilder.

El Hierro åpnet en ny vann-vindkraftstasjon i 2015 og denne produserer allerede mer enn halvparten av energien som trengs på øya.

Et annet mål er å få innbyggerne til bare å kjøre øko-vennlige elektriske biler. Dette er grunnen til at du finner ladestasjoner på de mest merkelige plassene på øya.

Disse viktige øko-prosjektene har fått oppmerksomhet i hele verden og det grønne bildet av El Hierro tiltrekker seg både turister og forskere til øya. Den miljøvennlige øya er også også på UNESCOs liste over biosfærereservater.

El Hierro kan derfor faktisk være den aller grønneste øya i verden!

El Hierros mange ansikter

Landskapet på El Hierro forandrer seg fra minutt til minutt; Gnistrende grønt løvverk, disige skoger, fruktbare daler, vulkansk natur og en privilegert utsikt over det blå Atlanterhavet gjør underverker for en reisendes sjel!

Det er nødvendig å leie en bil på El Hierro for å nå de aller mest fascinerende stedene.

Vestkysten av øya er den mest forlatte og sparsomt befolkede området. Det er uansett anbefalt å kjøre de svingete og smale veiene fra El Pinar til den ligge landsbyen Sabinosa og deretter hele veien til La Frontera. Du vil kunne nyte en av de aller mest slående landskapene mens du kjører, men vi anbefaler at du sjekker veiforholdene før du kjører ettersom de av og til kan være stengt på grunn av jordskred.

Det er som sagt knapt noen strender på øya, men du kan nyte en helt annerledes svømmeopplevelse ved å senke deg ned i ett av de naturlige bassengene. Du finner også mange rekreasjonsområder med piknik-bord og utegriller rundt omkring på El Hierro. Mange av dem har menneskeskapte trapper ned til havet slik at du enklere kan hoppe i havet.

Ønsker du fantastiske strender og flotte hoteller anbefaler vi at du tar en titt på vår Fuerteventura-side!

De beste naturlige bassengene på El Hierro er Charco Azul og La Maceta, og disse befinner seg i La Frontera og Pozo de Calcosas på nordspissen av øya.

Charco Azul El Hierro

Det naturlige bassenget Charco Azul er en flott opplevelse!

Undersjøisk vulkan

En annen av grunnene til at El Hierro trekker til seg internasjonal oppmerksomhet er en fascinerende hemmelighet dypt nede i det blå vannet på øya. Det stikker en undersjøisk vulkan opp fra havet rett foran den lille fiskerhavna i La Restinga!

I 2011 måtte alle de 600 innbyggerne i La Restinga evakuered da den undersjøiske kjeglen spydde ut store mengder gass i luften etter et jordskjelv på 4,3 på Richters skala.

Vulkangassene gjorde havet grøt og magmabobler kunne ses rett utenfor den lille fiskerlandsbyen. Vulkanen kommer nærmere overflaten for hver dag og nå skal den bare være rundt 70 meter unna å bryte gjennom.

Vil denne vulkanen bli den neste nykommeren i samlingen av Kanariøyer? Det vil vise seg!

Undersjøisk vulkan El Hierro

Er det en ny Kanariøy som er i emning utenfor El Hierro?

Hvordan komme seg til El Hierro

Du kommer deg til El Hierro fra naboøyene Tenerife, La Gomera og Gran Canaria. Fly og ferger går til øya jevnlig og prisene er nokså like.

Kanariøyene har også sitt eget flyselskap, Binter, og det flyr fra Tenerife og Gran Canaria til El Hierro daglig. Flyselskapet selger også billetter til El Hierro fra andre Kanariøyer men da vil det alltid være en stopp på Tenerife eller Gran Canaria på tur over.

En litt tregere men komfortabel måte å reise til El Hierro på er med ferge. Naviera Armas kjører til El Hierro seks ganger i uken fra Los Cristianos på Tenerife. Det samme selskapet forbinder også El Hierro med La Gomera.

A slower but comfortable option is to travel to El Hierro on a ferry. Naviera Armas travels to El Hierro six times a week from Los Cristianos, Tenerife. The same company connects El Hierro with La Gomera island.

Kommentarfelt
51 Shares