La Palma

La Palma

3 Shares

La Palma, den aller grønneste av Kanariøyene, tilbyr deg en mulighet til å oppleve ekte, uberørt natur – fra de frodige skogene i nord, hvor tett vegetasjon henger ned fra regnskogens baldakiner – til ørkenlandskapet i sør, hvor vulkanske kratere og vridd steinformasjoner preger utsikten, og videre til de fredelige furuskogene i Parque Nacional de la Caldera de Taburiente.

Er det rart at hele øya har blitt erklært som en biosfærereservat av Unesco? Ikke i det hele tatt!

La Isla Bonita – å utforske La Palmas naturlige undere!

De lokale som bor på La Palma liker å kalle øya si for ‘La Isla Bonita’ – den vakre øya – og i det øyeblikket du først får øye på de furu-dekkede toppene vil du begynne å få en anelse av hvorfor. Den nordvestligste av Kanariøyene gir deg full pakke; frodig regnskog, robuste vulkaner, skogkledde fjell og ufruktbare ørkenlandskaper.

Denne øyen er nesten et utenomjordisk sted hvor du plutselig oppdager at du krysser den lava-arrete ødemarken, passerer gjennom fuktige skyer på et platå og kjører gjennom uopplyste tunneller hugget i stein. La Palma føles så fjernt som du kan få det i Spania – og ja – på de høyeste toppene vil du se et par turgåere, men ikke på langt nær de mengdene med turister som du vil finne andre steder. Det kan faktisk godt hende at du får ha et fossefall i skogen helt for deg selv, i stedet for å manøvrere deg i posisjon mellom en hel haug med selfie-takere!

Bruk en morgen på utforske hovedstaden, Santa Cruz (som forøvrig er en liten renessanse-skjønnhet), men ikke gjør en stor feil: først og fremst er du her for å oppleve naturen!

Roque de los Muchachos

Legg en tur innom øyas høyeste punkt, Roque de los Muchachos, øverst på ønskelisten når du drar til La Palma. Kjøreturen opp dit er halve moroa! Du vil svinge deg gjennom skogfelt med furuer, appelsinlunder på et stykke vei som kan få hårene til å reise seg på kroppen din – mens du av og til passerer en buss som skrangler prekært mens den sliter seg opp fjellet. På ett punkt, omtrent halvveis til toppen, vil hele Santa Cruz utfolde seg der nede, og cruisebåten som så så stor ut i havnen vil nå plutselig se ut som en liten lekebåt på vannet.

Når du er på toppen er utsikten akkurat så spektakulær som du hadde sett for deg: fredelige skoger konkurrerer med steinete knauser og svimlende stup. Like overbevisende er teleskopene på øyas astronomiske observatorium, som kan minne litt om små runde romskop fordelt utover doppen. La Palma er en av verdens fremste steder for stjernekikking takket være den avsidesliggende lokasjonen borte fra skarpe by-lys. Du kan ta en tur på observatoriet ved å booke hos Instituto de Astrofísica de Canarias.

Ta med deg jakke og solkrem når du drar til Roque de los Muchachos ettersom du er en gjest på elementenes nåde her. Vær observant på at du i januar noen ganger kan oppleve at veiene opp til toppen er stengt på grunn av snø og is.

Roque de los Muchachos

Øyas høyeste punkt, Roque de los Muchachos, byr på spektakulære kjøreturer og en fantastisk utsikt – og muligheter for en guidet tur i observatoriet!

Stjernekikking

Hvis observatoriet har vekket interessen din for å kikke opp i himmelen kan du booke en stjernekikker-tur gjennom selskaper som Ad Astra La Palma. Legg øyet mot teleskopet og lytt mens guiden forklarer de forskjellige tingene du kan se: høydepunktene inkluderer en krystall klar arm av Melkeveien som strekker seg over himmelen samt at du får se smilehullene i måned helt utrolig detaljert. Det er dog et annet høydepunkt i tillegg: den følelsen av å være så utrolig liten som teppet av stjerner gir deg. Tenk deg: du befinner deg på en forblåst fjellside på en øy midt i Atlanterhavet mens du kikker oppover – du har garantert aldri følt deg mer ubetydelig, samtidig som du kun føler ærefrykt.

Los Tiles-skogen og Caldera de Taburiente

La Palma er nesten et kaos av grønt og ingen steder kommer akkurat dét tydeligere frem enn i regnskogen Los Tiles – en eventyrlig lekeplass av kjølig og fuktig laurbærskog. Ta en tur dit så langt eller så kort som du vil: i løpet av minutter etter at du har parkert bilen må du gå lutende gjennom fuktige tuneller eller klatre opp disige fossefall.

Bytt ut den fuktige Los Tiles-jungelen med et av de ekstraordinære områdene i Parque Nacional, Caldera de Taburiente. Denne fordypningen er 8 kilometer bred, og teppelagt med kanarisk furuskog og omgitt på alle kanter av truende fjellvegger. Mirador de la Cumbrecita, som henger ut over denne kjelen, tilbyr et flott utkikkspunkt hvor du virkelig kan ta inn stillheten fra denne enorme parken.

Los Tiles La Palma

Nevnte vi at det var skogen Los Tiles var tett? Fantastiske turmuligheter og flotte opplevelser venter!

Vulkanene Fuencaliente

Den løvrike nasjonalparken føles som en evighet unna Fuencaliente i sør, hvor et slående terreng er oversvømt av vulkansk lava og som forteller en historie om utbrudd gjennom det forrige århundret. Ta en kort men fantastisk spasertur langs kanten av den øde og svarte vulkanen San Antonio fra det lille med interessante besøkssenteret.

Etter dette kan du ta en kort biltur til sydpunktet av øye hvor du finner Las Salinas de Fuencaliente – 35.000 kvadratmeter med saltsletter. Det er et flott lunsjsted der også som heter Jardín De La Sal. Hiv innpå med ekspertlaget fisk eller en smaksrik kanarisk stuing mens du ser utover havet eller på måneskinnsshowet på saltslettene.

Strender og bassenger

La Palma har et variert klima og det innebærer at, avhengig av hvor du er på øya, så kan du oppleve trykkende solskinn, bitter vind eller drivende regn. Generelt sett kan man si at vestkanten av øya har det beste været, og det gir deg utvilsomt en flott unnskyldning til å stikke ned på en av de fantastiske svarte sandstrendene som punkterer strekningen langs kysten.

Playa Puerto de Tazacorte er et godt alternativ som har gode fasiliteter, fristende vann og fargerike og flotte hus og bygninger som klorer seg fast til åssidene.

Hvis du vil ha et skikkelig stile sted kan du dra lenger sør til nærheten av Fuencaliente og prøve ut en av de to nabobuktene som ligger der, Playa de la Zamora og Playa Chica. Disse blir sjeldent fylt opp av folk og hvis du har hellet på din side blir du den første besøkende akkurat den dagen.

Over i nordøst er været langt mer ustabilt og strandmulighetene er knappe. Da kan du i stedet for hoppe i ett av saltvanns-bassengene som ligger rett ved havet hvor du kan svømme i sikkerhet for de farlige klippene og steinene i havet. Å trå vannet i den dype enden av Piscinas Charco Azul mens du venter på at den neste bølgen skal flomme over betongveggen er både spennende og morsomt!

Piscinas Charco Azul

Ute etter en spektakulær badeopplevelse på La Palma? Piscinas Charco Azul er stedet du er ute etter!

Hvordan får man det til å skje?

Et nettverk av busser forbinder Santa Cruz med resten av øya, men realistisk sett er den beste muligheten til å utforske øya å leie din egen bil. Det er flere utleiefirmaer på flyplassen og over hele øya. En pålitelig og lokal operatør er Oasis. Bilutleie og drivstoff er ganske billig, og veiene har ålreit standard og rolige med tanke på trafikk.

Øst på øya i nærheten av Santa Cruz ligger hotellet Parador de la Palma, og dette er en fin base å ha, med en herlig utsikt over Atlanterhavet. I vest ligger hotellet Hotel Hacienda de Abajo og er genuint oppbevaringssted for kunst og antikviteter, og her ser man Ming-vaser og flamske malerier rundt hvert hjerne. Et bortgjemt basseng på gjør sitt for å sikre deg lange og solfylte dager på denne siden av øya.

Finn hoteller på La Palma her!

Kommentarfelt
3 Shares