Tenerifes historie

60 Shares

Den tidligste kjente historien man kjenner til fra Tenerife startet med Guanche-folket. Dette var de originale innbyggerne på øya og deres nærvær kan dateres tilbake til omkring 200 år før Kristus. Litt ulik den typiske spanjolen med mørkt hår og olivenfarget hud, var Guanchene lys i håret og høye – nærmest som skandinaver.

På Tenerife kan man i da se mange innfødte Tinerfeños som er lyse i håret, og dette er altså etterkommere av Guanchene.

Guanche landsby Tenerife

En typisk Guanche-landsby .

Tinerfe

Når du er på Tenerife har du kanskje lagt merke til at mange hoteller og selskaper bruker ordet ‘Tinerfe’ i navnet sitt, og kanskje har du trodd at dette er en variasjon av navnet Tenerife. Dette er det ikke helt uvanlig å tro, men navnet brukes altså av folk for å ære historien til Tenerife, og grunnen til dette er at Tinerfe er navnet på en av Guanche-kongene som holdt til på øya.

Tinerfe hadde 9 barn og etter hans død var det naturligvis diskusjoner om hvordan øya skulle deles opp mellom dem. Til slut bestemte man seg for å skape 9 kommuner og hver av disse ble styrt av en av sønnene. På denne måten delte man opp øya og grensene i dagens kommuner er slik som de var den gang.

Inndeling Tenerife

Tenerife ble delt inn i forskjellige deler slik at hver av sønnene til kongen fikk styre sitt område.

Tenerifes kommuner:
* Taoro, består av Puerto de la Cruz, La Orotava, La Victoria, La Matanza, Los Realejos og Santa Ursula.
* Guimar, består av El Rosario, Candelaria, Arafo og Guimar.
* Abona, består av Fasnia, Arico, Granadilla, San Miguel de Abona og Arona.
* Anaga, består av Santa Cruz og San Cristobal de La Laguna.
* Tegueste, inkluderer kystlinjen av La Laguna.
* Taraconte, består av Taraconte og El Sauzal.
* Icode, består av San Juan de la Rambla, La Guancha, Garachico og Icod de los Vinos
* Daute, består av El Tanque, Los Silos, Buenavista del Norte og Santiago del Teide.
* Adeje, består av Guia de Isora, Adeje og Vilaflor.

Spanjolene kom

Etter Tinerfes død levde øya med de 9 inndelingene videre i over 1000 år, og mer eller mindre isolert fra resten av verden. Så, på starten av 1400-tallet kom spanjolene og satte sitt avtrykk på Tenerifes historie. En initiell spansk ekspedisjon til naboøyene Lanzarote og Fuerteventura hadde blitt gjennomført og øyene ble erobret lett ettersom øyboerne ikke hadde noe jordbruk å snakke om, og i bunn og grunn var nær ved å sulte i hjel. I praksis overga de seg.

De andre fem øyene gav seg ikke så lett og gikk i kamp med spanjolene. Èn etter èn måtte imidlertid øyene gi tapt for den kastiljanske overmakten og den siste av disse var Tenerife og deres innbyggere – guanchene. Disse kapitulerte i 1496.

Under erobringen delte kommunene seg merkelig nok inn i to grupper. Kommunene på nord- og vestsiden av øyene kalte seg Bando de Guerra (krigssiden) mens de andre kalte deg for Bando de Pas (fredssiden).

Bando de Guerra kjempet tappert og slo de stadig avanserende spanske sjørøverne ved mer enn ett tilfelle. De ble dog til sist nedkjempet av en kombinasjon av overlegen våpenteknologi og, tro det eller ei, influensa og kopper – sykdommer som kom til øya av invasjonsstyrkene.

Deretter ble de guanchene som ikke ble drept av sykdom gjort til slaver, og det kom deretter en masse-immigrasjon av mennesker fra det spanske imperiet, deriblant Portugal, Italia og Tyskland.

Land måtte ryddes for å gi plass til den voksende populasjonen og skogene på Tenerife ble hugget ned, og man introduserte da nye avlinger slik som sukkerrør.

Admiral Nelson skadd Tenerife

Sir Horatio Nelson when wounded at Teneriffe, av Richard Westall.

Historien til Tenerife og de andre Kanariøyene fortsatte under kastiljansk styre, og deretter spansk styre. Gjennom århundrene har det vært flere invasjonsforsøk og i 1797 ble øya angrepet av en britisk flåte under ledelse av en viss Admiral Horatio Nelson. Tinerfeñosene slåss tappert tilbake og dette resultere i et sjeldent tap for den britiske mester-taktikeren. Det var også andre periodiske angrep, og deriblant en innsatsgruppe under ledelsen av Walter Raleigh.

Rundt 1890-tallet hadde Tenerife blitt oppdaget som feriedestinasjon, og den gangen holdt gjestene stort sett til rundt områdene Santa Cruz og Puerto de la Cruz. Konseptet med turisme etablerte seg selv på en solid måte og denne tradisjonen har overlevd frem til dagen i dag.

Enda en turbulent periode

Tenerife gikk inn i enda en turbulent periode og denne ble innledet av starten på den Spanske Borgerkrigen som varte fra 1936 til 1939. Etter tre år med blodige konflikter ble den spanske kongelige familien avsatt fra tronen og General Francisco Franco ble satt inn som leder i det som var et diktatur. På Tenerife ble det gjennomført massehenrettelser av motstandere av det nye regimet og mange Tinerfeños flyktet til Cuba eller Latin-Amerika.

Den 22. november 1975 døde Franco og to dager sende ble kong Juan Carlos I satt inn som den nye spanske kongen, og endte med det flere år med diktatur. I nesten 39 år var Juan Carlos kongen av Spania med sin kone Dronning Sofia, som forøvrig har fått flyplassen i sør oppkalt etter seg.

I juni 2014 annonserte Juan Carlos sin intensjon om å abdisere og gi tronen til sin sønn, Felipe – prinsen av Asturias. Prinsen ble dermed kong Felipe 6, og hans kone, den tidligere journalisten og nyhetsreporteren Letizia Ortiz Rocasolano, ble dronning.

Turismeboomen

Det behagelige klimaet og de milde temperaturene i havet gjorde som sagt Tenerife til en turistdestinasjon på slutten av 1800-tallet. På den tiden strømmet det mennesker i tusentall med helseplager som revmatisme, hudproblemer og pustevansker til øya for å bli bedre. De fikk der muligheten til å nyte godt av Kanariøyenes rene Atlanterhavsluft og klare vann. Selv øya allerede var populært blant oppdagere, botanikere og geologer begynte Tenerife sin ferd mot å bli den store feriedestinasjonen øya er i dag.

I 1886 ble hotellet La Orotava og Sanatorium grunnlagt i Puerto d la Cruz, og dette var også ansvarlig for Orotava Grand Hotel helsesenter. Noen år etter ble andre bygninger reist med det målet for øyet å tilby overnattingsmuligheter for å sikre komforten til gjestene nord på Tenerife – og dette ble den første hotellresorten på alle Kanariøyene.

Fra 1960-tallet begynte Tenerife i mot turister som var på søken etter hvile, solskinn og bading, og deretter ble det bare mer og mer. Det er viktig å understreke skjønnheten i øyas høyeste topper og den rike historiske arven til landsbyene og byene som en ekstra bonus i tillegg til profilen som sol- og badedestinasjon. Dette førte til at Tenerifes popularitet vokste år etter år., og allerede på 1980-tallet spredte turismen seg til områdene sør på øya i på steder som Los Cristianos, Playa de las Américas og Costa Adeje. Som om ikke det var nok så er Teide nasjonalpark den nest mest besøkte nasjonalparken i verden.

Kjente skikkelser som har vært på besøk på Tenerife er blant annet den britiske forfatteren Agatha Christie. Hun oppholdt seg i Puerto de la Cruz i 1927 og det var der hun skrev ferdig to av sine mest kjente bøker, Mysteriet på Monte Carlo-ekspressen og De dødes advokat. I 1959 la en luksuriøs yacht til kai i Santa Cruz, og ombord befant det seg celebriteter som Aristotle Onassis og hans kone, samt Winston Churchill – som den gang var 85 år gammel. George Harrison, Ringo Starr og Paul McCartney var også på ferie på Tenerife etter å ha sluppet sitt første album i 1963, og da kunne de for siste gang gli inn i folkemengden av utenlandske besøkende og nyte sin siste ferie uforstyrret uten livvakter, fans og presse.

Tenerife turisme

Tenerife er i dag blitt en moderne turistmaskin som har millioner av besøkende årlig.

Kommentarfelt
60 Shares