La Gomera

La Gomera

172 Shares

Fra avstand ser La Gomera ut som en ugjennomtrengelig fort som er omringet med steinvegger som stiger mot himmelen. Nudel-tynne veier vrikker seg langs klippekantene og opp i raviner, og de små hvite flekkene som egentlig er hus ser ut til å være umulig plassert på utilgjengelige knauser!

Hvis man titter nærmere på det, så forvandler landskapet seg til frodige daler, klipper som skaper ærfrykt og stoiske steinformasjoner skulpturert av eldgammel vulkansk aktivitet og erosjon.

La Gomera tilbyr ikke bare standard turistresorter med gyldne strender og et animert nattteliv – øya brukes også mye til friluftsliv og er populær blant turgåere som vil oppleve noe litt annerledes.

Øya er har også en håndgripelig bohemsk luft; og du vil garanter kunne se plenty av grå hestehaler som tilhører utenlandske borgere som kom hit under 1960-tallets flower power-tid – og som ble der!

Så; hva bør man få med seg på La Gomera? Vi gir deg tipsene under!

Parque Nacional de Garajonay

Denne nærmest ugjennomtrengelige jungelen av grønt ble tragisk nok veldig skadet av en massiv skogbrann i 2012 som ødela 750 hektar med gammel laurbærskog, og etterlot seg store områder av sværte trær – hvilket man tror vil ta rundt 30 før det er tilbake i fordoms prakt.

Det er dog fortsatt massevis av grønt igjen, heldigvis, og Parque Nacional de Garajonay har forblitt berømt for å tilby øyas beste tur-og sykkelstier, og er et essensielt syn for alle de som besøker La Gomera.

Et univers av organismer har skapt seg et liv i den fuktige og mørke skogen som dekker omkring 10% av øyas overflate. Så mange som 400 forskjellige blomster- og plantearter, deriblant Kanariske piletrær og kristtorn, og nærmere 1000 forskjellige arter av virvelløse dyr har sitt hjem der. Insektselskere vil oppleve topp dager der! De virvelløse dyrene utgjør i stor grad fugler og øgler. Relativt lite lys trenger gjennom løvtaket og dette skaper et ideelt landskap for at blant annet mose vokser og spres seg på alt.

Her oppe, på toppen av øya, kolliderer de kjølige Atlanterhavsvindene med varmere luftstrømmer og skaper en konstant flom av tåke i de tette skogene, noe som kalles horisontalt regn. De flokete trærne er absolutt vital for øyas ‘helse’. Trærne fungerer som svamper som fanger fukten i bladene og lar den dryppe ned i jorda – og dermed metter dermed jorda i seg selv og kildene til selve øya.

De frosne fingrene til den siste istiden kom seg ikke så langt som til Kanariøyene, og det du ser her var vanlig over mye av Middelhavsområdet for millioner av år siden. Garajonay ble erklært som nasjonalpark i 1981 og ble ført opp på UNESCOS verdensarvliste i 1986.

Å tenne bål i nasjonalparken er forbudt med unntak av på et utpekte steder. Fricamping er også forbudt. Det kan bli kaldt der ute og fukten går rett inn i skjelettet ditt – selv om det ikke regner. Ta på gode tursko, varme klær og en regntett jakke.

Parque Nacional de Garajonay

Parque Nacional de Garajonay er en fantastisk jungel som er utrolig tett og frodig!

Vallehermoso

Vallehermoso er en by på La Gomera som betyr ‘den vakre dalen’ og det er bare én ting å si: den bærer sitt navn med rette. Små fjelltopper stiger mot himmelen på hver side av den dype dalen som skjærer gjennom byen, og de grønne fjellsidene som er dottet med palmer kompletterer bare det herlige bildet.

Akkurat som Hermigua, så er Vallehermoso et flott utgangspunkt for deg som ønsker å utforske øya til fots. Den gangen jordbruket var det viktigste geskjeften på øya var denne lille byen det viktigste stedet på La Gomera. Først var det vinhandel som gjaldt og deretter bananer når man gikk inn i 1900-tallet. Man kan enkelt se at landsbyen hadde en viktig posisjon den gang da, og man finner mange hus med to etasjer, med vinduskarmer og dører av tre. Det er rett og slett flott!

Vallehermoso La Gomera

Valleheromos på La Gomera er en fantastisk liten landsby!

Valle Gran Rey

Vi er ganske sikre på at du ikke vil klare å gå helt ned til stranden uten å stoppe ved ett av utkikkspunktene og ta inn over deg utsikten av den naturlige skjønnheten til Dalen til den Store Kongen. En dyp grønn dal skjærer nedover for å møte øyas lengste strand, og dette er La Gomeras episenter for turisme.

Hvis du snakker tysk vil du garantert føle deg hjemme her ettersom mesteparten av tilbudene her er rettet mot de mange tyskerne som er på søk etter solskinn og natur. Og når vi snakker om sol: det er verdt å merke seg at når resten av øya bløtlegges av et lett yrende regn så kan de som befinner seg i Valle Gran Ray lykkelig tusle omkring i sola mens de jobber med brunfargen sin!

Før du går ned i dalen kan du ta en stopp ved Ermita del Santo i Arure hvor det ligger et lite kapell og hvor du har en fantastisk utsikt over det sørlige landskapet.

Et annet sted som også er verdt en stopp er Mirador César Manrique hvor du får en utrolig utsikt over Valle Gran Reys-dalen og fjellene som omringer den. Restauranten serverer middels gode kanariske retter, men er allikevel populært blant turgrupper.

Et par kilometer videre finner du enda et av de mange kapellene som ligger langs veien: det beste med kapellet Ermita de San Antonio er utsikten fra utsiden!

Valle Gran Rey La Gomera

Valle Gran Ray, eller Dalen til den Store Kongen – episenteret for turisme på La Gomera.

Los Organos

Los Organos er en fantastisk klippeformasjon som ser ut som et gigantisk skulpturert kirkeorgel av basalt som stiger opp fra havdypet – 4 kilometer nord for Vallehermoso. Skal du få muligheten til å betrakte denne må du ut på bøljane blå, og det man kan bli med på en arrangert båttur som går ut fra Valle Gran Ray sør på øya.

Klippene har blitt formet og slått til denne formen av vind og hav – det er et virkelig fantastisk syn!

Los Organos La Gomera

Los Organos – nærmest som et naturlig kirkeorgel som har blitt formet av vind og hav. Et utrolig flott syn!

Kommentarfelt
172 Shares