Feriebolig Gran Canaria

500 boliger står tomme og venter på feriegjester – 8.000 innbyggere mangler leilighet

av Canariposten
0 Shares

8.000 mennesker på Gran Canaria har ingen leilighet å leie på øya, mens tusenvis av hus står tomme og venter på turister.

Totalt på alle Kanariøyne er det mer enn 20.000 mennesker som står på venteliste for å finne seg en leilighet, mens tallet for Gran Canaria altså er 8.000 – hvorav 3.500 er i hovedstaden Las Palmas. Samtidig er det altså 500 hjem som venter på grønt lys fra myndighetene for å kunne drive som feriebolig. Ser man bort i fra disse nevnte 500 boligene er det registrert 2.3232 turistboliger som er operative, og 81 har blitt godkjente i det første kvartalet i år.

Mørketall

Det man imidlertid skal være klar over er at disse tallene kun gjelder de huseierne som velger den lovlige ruten og som har registrert hjemmet sitt som turistbolig og har alle papirer i stand – inkludert betaling av skatt til myndighetene. Avisen Canarias7 sier at dette er noe som de aller fleste som går inn i denne businessen ikke gjør og at de velger ‘ulovlige’ metoder. Disse har muligheten til å finne feriegjester takket være plattformer som Airbnb eller Homeaway.

På Balearene (Mallorca, Menorca etc.) er bare 645 av totalt 20.000 turistleilighetene registrert.

Avisen skriver også noe annet som man trygt kan si er litt betenkelig og som virkelig kan få en til å sperre opp øyenene: hvis man går inn på en eiendomsside og søker etter noe å leie på Lanzarote, får man en melding om at det ikke er noen treff som matcher søket. Dette betyr kort og godt at det ikke er noen vanlige leiligheter til leie på øya.

I motsetning: hvis du stikker innom en turistside som formidler utleieboliger får man opp mer enn 300 eiendommer på Lanzarote.

Dimensjonen på dette problemet er nå så stort at myndigheter over hele verden, og blant disse kan man trekke frem bystyret i Paris, har begynt å fordømme disse utleieplattformene for ikke å tvinge huseierne til å vise når de har alle godkjennelser i orden i annonsene sine.

I byen Palma på Mallorca har man gått enda lenger som en følgende på det fraværende samarbeidet med disse plattformene og på grunn av økende utleiepriser (40% opp siden 2015). I byen vil det kun være mulig å leie frittstående eneboliger og villaer, men kun i områder som er godkjente. Å leie ut leiligheter i for eksempel bygårder vil ikke bli tillatt, og de som bryter med dette vil kunne få noen ekstremt høye bøter. Loven trer i kraft fra juli 2017.

Canarias7 sier til slutt myndighetene på Kanariøyene ser en annen vei til tross for at problemene begynner å bli store.

Kommentarfelt
0 Shares

You may also like