Agaete – den hvite byen!

Agaete – den hvite byen!

79 Shares

Agaete er en pittoresk landsby som ligger i den nordvestlige regionen på Gran Canaria, og her bor det bare rundt 6.000 mennesker. Det betyr rett og slett at byen ikke er spesielt stor og at den ikke er spesielt travel, men det en blant annet kjent som den hvite byen på grunn av sine mange hvite hus.

Denne delen av øya er langt mer fredelig og byen passer perfekt for den som er ute etter hvile og avslapping. Agaete har flere historiske bygninger og et nydelig landskap, og det betyr at det er mye for deg å utforske!

Litt om historien

Spanske erobrere gikk til et fryktelig angrep på Puerto de las Nieves sent på 1400-tallet og dette var bare kort før de tok kontrollen over Agaete. Nedskrivninger indikerer at det var i 1483 at Agaete falt i hendene på erobrerne, og det betyr faktisk at det er en av de eldste byene på Kanariøyene.

Dedo de Dios Agaete Gran Canaria

Dedo de Dios, Guds finger, var et fantastisk naturmonument som ble ødelagt av en storm i 2005.

Den nye guvernøren i byen ble Don Alfonso Fernandes de Lugo, og han var en religiøs mann som endre opp med å lage en helligdom til ære for Virgen de las Nieves (Fruen av snøen), som fortsatt står i dag.

Agaete var en av de mest populære stedene å reise til for å få et glimt av Dedo de Dios, Guds finger. Guds finger var et naturlig monument som så ut som en finger som pekte mot himmelen, og var en steinformasjon like utenfor kysten av Agaete. Uheldigvis ble dette mystiske naturlige monumentet ødelagt av den tropisk stormen Delta i november 2005. I etterkant ble det vurdert om man skulle iverksette tiltak for å gjenreise det naturlige monumentet, men en ekspertgruppe kom frem til at man ikke skulle gjøre det.

Geologisk sett er dette området det eldste på Gran Canaria og begynte å ta form for rundt 14 millioner år siden. Over en periode på 200-300.000 år ble dette pussig formede monumentet formet av basaltiske mineraler i området.

Èn ting er i alle fall sikkert: Agaete mistet en fantastisk naturattraksjon.

Kulturen

Denne lille byen på Gran Canaria er som sagt hjemmet til omtrent 6.000 mennesker, og de lokale er veldig religiøse og setter virkelig pris på siestaen sin. En viss grad av respekt er derfor nødvendig hvis man kommer på besøk dit med mindre man ønsker å fornærme innbyggerne.

Folkene i Agaete er imidlertid ekstremt vennlige og atmosfæren i området er veldig avslappende. Det er få biler i gatene og barna leker fritt på torget. Kafeer og barer er stappet med eldre innbyggere som funderer over livet mens de sakte slurper i seg kaffen sin. De som bor her har det i alle falt ikke travelt, og det er en påtakelig følelse av ro over stedet. Hvis det er ro og fred du er ute etter er Agaete det perfekte stedet for deg!

Økonomien

Etter erobringen av Agaete ble vin og sukkermøller en kilde til stor suksess. Byen eksporterte produkter til hele Europa og utviklet gode økonomiske bånd med forskjellige europeiske byer. Agaete fikk derfor en rask økonomisk vekst, men dessverre var lykken kortvarig. Problemer med sukkerindustrien sendte byen ut i fortvilelse.

Agaete har gjenvunnet noe av suksessen siden den gang og nå er det dyrking av tomater som er en av bærebjelkene for kommunen. Byen har også begynt å dyrke forskjellige frukter som bananer, mangoer, appelsiner og sitroner den siste tiden.

Hvordan kommer man seg til Agaete?

Hvis du kommer fra Las Palmas er det aller enkleste å hoppe på bussrute 103. Her tas du direkte tilbyen og bussene går omtrent hver time. Den første går klokken 05.00 om morgenen og den siste kl. 22.00 på kvelden, så mangel på transport har du så definitivt ikke!

Hvis du kommer fra Gáldar kan du også hoppe på buss nr. 103.

Hvis du befinner deg sør på Gran Canaria er det greit å ta buss nr. 30 fra Maspalomas. Denne vil a deg direkte til Las Palmas og derfra kan du hoppe på rute 103 som tidligere nevnt.

Kjører du med bil kan du følge GC-2 fra hovedstaden og dette vil ta deg omtrent 20 minutter.

I nærheten av Agaete ligger Puerto de las Nieves og herfra kan du ta ferge til Santa Cruz de Tenerife.

Hva bør man få med seg?

I de små byene på Gran Canaria er det mye som er verdt å få med seg, og det som er så fint er at man får oppleve mer av det ‘ekte’ og ‘vanlige’ livet ved å dra til slike steder. Vi skal ta en kjapp gjennomgang av noen ting som det kan være verdt å få med seg når man er på besøk i Agaete.

Iglesia de Nuestra Señora de la Concepción

Denne kirken ble reist i 1874 og har en veldig distinkt profil. Den høye kirken tårner over det lokale området og fanger virkelig fantasien til turistene og de lokale med sin ornamenterte skjønnhet.

Adresse: Iglesia de Nuestra Señora de la Concepción, Plaza Tomas Morales, Agaete.

Iglesia de Nuestra Señora de la Concepción

Kirken Iglesia de Nuestra Señora de la Concepción er et vakkert syn i Agaete.

La Ermita de Nuestra Señora de las Nieves

Dette lille kapellet er faktisk nesten 500 år gammel og med tanke på sin alder er det slett ikke i dårlig stand. Den beskjedne bygningen inneholder også en historisk artefakt av kunstneren Joos von Cleve og er definitivt verdt et besøk. Nær denne bygningen ligger turistinformasjonen som mer enn gjerne hjelper deg med det du måtte lure på.

Adresse: Oficina de Tourismo de Agaete, Nuestra Señora de Las Nieves, Gran Canaria

Huerto de las Flores

Denne blomsterhagen er det virkelig verdt å besøke! Hagen inneholder forskjellige sorter vakre blomstere, ikke bare fra Kanariøyene, men fra hele den Karibiske regionen. Hvis du liker livet i naturen er det rett og slett bare å stikke innom denne flotte hagen.

Adresse: Huerto de las Flores, Calle Huertas, Agaete

Cueva de las Cruces – Korsenes hule

Ryktet skal ha det til at disse hulene var bebodd av de første bosetterne på Gran Canaria, Guanchene. Etter at erobrerne tok over ble de innfødte drevet bort og etterlot seg området tomt. Spanjolene dro fordel av dette og forsøkte å markere sitt territorie med å risse inn kors i steinene. I dag er disse hulene interessante å kikke på og spesielt hvis du liker å gå deg en god tur!

Det er også noen få lokale kunstgallerier i området som ikke så ligger så langt unna sentrum av landsbyen. Hvis du dog er ute etter noe som er litt større kan du ta en kjapp bil- eller busstur til Las Palmas. Hovedstaden kan skryte av et enormt utvalg av museumer og gallerier for alle smaker og preferanser.

Strender

Agaete er hjemmet til et lite utvalg av små og beskjedne strender og disse er ideelle for litt ro og fred. Hvis du er ute etter litt mer livlige strender er det som sagt bare å ta turen til Las Palmas. Der er det betydelig mer trøkk og her er det muligheter for alt fra soling til strandvolley. Når man nevner strand og Las Palmas i samme åndedrag er det naturligvis Playa de las Canteras man først og fremst tenker på.

Playa de Las Nieves
Dette er en lokal strand som ikke er spesielt stor – men den er i hvert fall en veldig vakker strand! Det var her Guds finger sto helt frem til moder natur kom og tok den ned. Stranden ligger ganske nært promenaden, og her kan man gjøre litt lett shopping og kjøpe seg noe å knaske på.

Playa de Guayedra
Også dette er en lokal strand, men den ligger litt lenger sør for Las Nieves. Stranden er laget av steiner og svart sand men den er ganske komfortabel allikevel. Det eneste problemer et at den ikke er så lett tilgjengelig og at det ofter blåser sterk vind i området. Strendene Sotavento, El Risco og Faneroque kan også beskrives på en lignende måte.

Festivaler

Agaete tar sine festivaler på alvor og det er arrangeres en bredt utvalg av fiestaer i området gjennom året. Under finner du noen få av de mange morsomme festene du kan delta på!

29. juni – Fiesta de San Pedro
Denne feiringen er til ære for St. Peter og inneholder mye dansing, synging og sceneshow.

4. august – Fiesta de la Rama
Denne festen involverer tusenvis av mennesker som danser gjennom gatene og vifter lykkelig med palmeblader til rytmer som fremføres av to liveband fra kommunen. Eksperter tror at denne festivalen har en lignende mening som regndansene som de opprinnelige beboerne på Gran Canaria skal ha gjennomført.

I den opprinnelige regndansen brukte man å danse gjennom gatene med palmetrær før de brukte dem til å piske havet i et forsøk på å spørre deres gud etter regn. I dag brukes ikke disse til å piske sjøen men som et offer til Jomfru Maria.

8. desember – Fiesta de la Concepcion
En feiring i menigheten for å beære den ulastelige unnfangelsen.

Restauranter i Aguaete

Agaete har mange gode restauranter og mange av disse spesialiserer seg på lokale sjømatretter. Under finner du noen av de aller beste:

Dedo De Dios
Dedo De Dios kan skryte av noe av den beste sjømaten på Kanariøyene, og det sier ikke så rent lite! Atmosfæren er avslappende og vennlig, og det kan man trygt si om prisene som ligger om 6-7 euro gjennomsnittlig.

Adresse: Carretera Puerto de Las Nieves s/n, 35489, Agaete.

Casa Romantica
Casa Romantica er et lite sted som er ideelt for folk i farta. Her tilbys man en veldig beleilig kjapp stop hvis man er på sightseeing, eller om man er en lokal som bor i området. Som navnet antyder er stemningen her nokså amorøs, og den gjennomsnittlige prisen er på rundt 13 euro.

Adress: Nokså nært sentrum av Agaete

Natteliv

Man kan ikke på noen måte si at Agaete har et natteliv som tar helt av, men det finnes et par barer og avslappende plasser som passer godt hvis du vil stikke ut en kveld – men det er ingen nattklubber eller lignende i området. Som sagt: vil du ha full fart og danse til de tidlige morgentimer er Las Palmas det beste alternativet.

Uansett; her får du noen tips om noen interessante barer i området:

Bar Medina
Medina er en liten bar som av og til sender fotballkamper. Betjeningen er vennlig, ølet er billig og folkene generelt er veldig hyggelige!

Adresse: Plaza Tomás Morales, 5, 35480 Agaete

Restaurante Cofradia De Pescadores
Selv om dette er en restaurant så serverer stedet et fantastisk utvalg av drinker. Man får også en nydelig havutsikt fra terrassen. I helgene kan stedet fylles opp nokså fort så det kan være greit å gjøre en reservasjon.

Adresse: Puerto de las Nieves Muelle s/n.

Shopping i Agaete

Agaete har mange små butikker som selger glimrende lokale produkter, og dette må du prøve minst én gang. Det er også en rekke andre outlets hvor som selger alt fra elektronisk utstyr til suvenirer.

I hovedgaten i Agaete kan du finner omtrent det du måtte ønske, være det seg klær, kafeer eller håndverksbutikker. Det finnes også et shoppingkompleks under bakken som burde kunne holde den mest ivrige shopperen fornøyd.

Gattene Calle de la Concepcion og Calle Juan de Armas er nyttige adresser som shopperne burde sjekke ut.

Hygg deg i Agaete – sjekk videoen under!

Kommentarfelt
79 Shares