Agüimes – en perle av en fjellandsby!

Agüimes – en perle av en fjellandsby!

193 Shares

Agüimes er, med sine brosteinsbelagte gater og lave, nedkjølende kanariske hus, kanskje ett av de vakreste eksemplene på en fjellby på Gran Canaria. Byen ligger øst på øya og er vel verdt et besøk!

I denne kompakte byen vil du komme over bronsekampeler og et par flotte kafeer og noen lokale restauranter, og Agüimes dateres tilbake til 1486 og er med det en av de aller eldste på Kanariøyene.

Generelt om Agüimes

Den enorme neoklassiske kirken i byen, Iglesia de San Sebastián, inneholder ubetalelige verker av den kanariske mesteren Luján Pérez og er åpen for besøkende (se åpningstider lenger ned i artikkelen) , og interiøret er stort sett i barokkstil, men har også gotiske og neoklassiske touch.

Agüimes er også inngangspporten til Guayadeque-dalen; en enorm ravine som er kjent for sin historie når det kommer til de innfødte og hulehusene. Guayadeque er et flott sted for å oppdage øyas bratte klipper og røffe landskap uten å måtte kjøre langs fjellveiene.

Blindveien opp til hulerestaurantene går langs dalens bunn og har ingen bratte stup.

På torget foran kirken er det et turistkontor med masse informasjon om Agüimes historie fra før-spanske dager, videre til sukkerrør-dyrkingen og frem til dagen i dag. Dette kontoret er åpent mandag til fredag fra 08.00 il 18.30. Kontoret er stengt i lunsjtiden i en times tid fra kl. 15.00.

Iglesia de San Sebastián

Det er litt av en opplevelse som venter inne i kirken Iglesia de San Sebastián i Agüimes! Foto: Google Maps

Litt historie

Selv om stedet tidligere hadde en betydelig bosetting av innfødte ble som sagt Agüimes offisielt stiftet i 1487 – i etterkant av den spanske invasjonen. I likhet med mange av sine nabobyer var byens økonomi drevet av sukkerrørsproduksjon før man begynte med jorbruksarbeid på 1600-tallet. I løpet av dene perioden begynte Agüimes infrastruktur i området rundt Plaza de San Sebastián og utviklet seg deretter til regionens mest prominente by.

Kultur

Agüimes og folkene som bor der er enormt stolt av byen sin, og dette ser man beviselig på det fantastiske restaurerte historiske sentrumet. Gjennom labyrintene av gater og torg vil er det sannsynlig at du vil se unge og gamle engasjert i samtaler eller mennesker som rusler rolig rundt. Kommer du på midt på ettermiddagen kan du regne med å komme til en lukket by ettersom man da tar en skikkelig spansk siesta!

Agüimes er også kjent for sin kunstneriske interesse og byen arrangerer flere folkemusikk-festivaler og teaterforestillinger i løpet av året.

Økonomi

Tradisjonelt sett har økonomien til byen bestandig hatt stor nytte av eksporten av lokale jordbruksprodukter, og da spesielt tomater. Den smakfulle restaureringen av byens historiske kjerne, ved siden av den følsomme kultiveringen av den fantastiske Guayadeque-ravinen har også sørget for at et stort antall turister stikker innom for å få en smak av rustikk kanarisk kultur.

Ting å få med seg

Du har kanskje allerede fått gode nok grunner til å besøke Agüimes, men vi skal allikevel fylle på med andre ting som kan være verdt å få med seg når man besøker denne fantastiske byen.

Iglesia de San Sebastián (kirken)

Denne har vi allerede sagt litt om, men vi tar litt til! Kirken ligger like ved hovedtorget i Agüimes, Plaza del Rosario, og som tidligere nevnt er kirken et prakteksempler på kaniarisk neoklassisk arkitektur i all sin glans. Kirken ble erklært som et kunstmonument i 1981 og hovedverket er uten tvil kuppelen som har 12 store vinduer som representerer de 12 apostlene.

Hvor: Plaza del Rosario, Agüimes.
Åpningstider: 09.30-12.30 og 17.00-19.00 på tirsdager, torsdager, lørdag og søndag.

Ravinen Barranco de Guayadeque

Denne ravinen stiger majestetisk opp mellom Agüimes og nabobyen Ingenio og inntagende med sin frodighet og grønne farget året rundt. Ravinen er spesielt strålende tidlig om våren når mandeltrærne blomstrer. Barranco de Guayadeque er også hjemmet til noen av øyes mest bemerkelsesverdige før-spanske gravhauger.

I de nærliggende hulene finner man som sagt også en bar og et par restauranter som oser av atmosfære, men dette kan du lese om lenger ned.

Barranco de Guayadeque Agüimes

Et utsnitt fra den fantastiske ravinen Barranco de Guayadeque i Agüimes!

Montaña de Agüimes

Montaña de Agüimes er enda et must for de av dere som er interesserte i arkeologi. Dette stedet har flere rester av boliger og tegninger etter de innfødte. Husk å besøk Morro del Cuervo som huser en helt unik samling av helleristninger.

Cocodrilo Park (Krokodilleparken)

I nærheten av Agüimes finner Los Corralillos dermed også krokodilleparken Cocodrilo Park. Parken ble opprinnelig drevet av en familie som et hospits for skadde krokodiller, men i dag er den den største krokodilleparken i Europa med over 300 eksemplarer. I parken finner du også kolonier med apekatter, sjimpanser og fugler som er bragt til parken for beskyttelse og rehabilitering.

Hvor: Cocodrilo Park, Carretera General, Los Corralillos, 35260 Agüimes
Åpningstider: 10.00-18.00

Casa Rurales

Hvis du er ute etter å slappe av i sann rural kanarisk stil er du nødt til å besøke et av områdets mange sjarmerende og restaurerte gårdshus. Dette er noe helt annet enn de ordinære hotellene, men selv om det er noe dyrere så vil den fantastiske utsikten og fantastisk kokekunst rettferdiggjøre prisen.

Museo y Centro de Interpretación de Guayadeque – museum

Dette museet finner du ved inngangen til Guayadeque-ravinen, og dette senteret er bygd inn i en hule og gir fascinerende forklaringer om de opprinnelige beboerne i området.

Det er også flere utstillinger, inkludert en spøkelsesaktig mumie som ble funnet på 1800-tallet.

Hvor: Barranco de Guayadeque, s/n, 35260 Agüimes
Åpningstider: 09.00-17.00 – stengt på mandager.

Gåturer

Den fantastiske ravinen Barranco Guayadeque tilbyr flere flotte turløpyper, og disse er også kurante for dem som ikke har på seg turstøvlene så altfor ofte.

Den vanligste ruten finner man i utkanten av byen, og denne går under navnet Orilla de Ingenio. Denne er rundt 4 kilometer lang og inkluderer den vulkanske landformen Los Marteles og det tar rundt 45-60 minutter å gå løypen.

Restauranter

Klart man må spise når man er på tur! Her finner du noen steder hvor du kan nyte deilig mat når du er på besøk i Agüimes.

Restaurant El Populacho
Denne restauranten finner du på hjørnet av Plaza de Rosario, og dette er en fargerik tapasbar som er en favoritt når det gjelder både stemning og mat. En porsjon koster rundt 3 euro.

Hvor: Plaza de Rosario 17

Restaurante El Centro
Hvis du virkelig vil ha en unik matopplevelse må du stikke til ravinen Barranco de Guayadeque hvor du finner denne koselige hulerestauranten som ligger fantastisk flott til. Restauranten består av masse rom og alkover, så her er det bare å slå seg ned og prøve spesialiteten: stekt svin med hvitløksmajones! Hovedrettene er billige og koster kun opp mot 10 euro!

Hvor: Calle Cueva Bermeja, 25,

Restaurante El Centro Agüimes

Lyst på en spesiell matopplevelse? Da er Restaurante El Centro et godt mål!

Kommentarfelt
193 Shares