Santa Maria de Guía

Santa Maria de Guía

344 Shares

Santa María de Guía, heretter bare kalt Guía, er en tradisjonell kanarisk by som ligger godt til rette i en dal, vest for hovedstaden Las Palmas. Dalen domineres av grønne landbruksområder og skoger, og den leder mot fjellene i sør og ned mot Atlanterhavet i nord og vest.

Tidligere var denne lille byen en del av den større byen Gáldar, men begge stedene har utvidet og utviklet seg og har blitt mer uavhengig av hverandre. Den klassiske arkitekturen og de sjarmerende brosteinsbelagte gatene tar seg nydelig ut med fjellene som ruver dramatisk i bakgrunnen.

Den berømte skulptøren og arkitekten Luján Pérez ble født her i 1756 og i den historiske bykirken kan du finne mange av hans skulpturer som har æresplassene.

Dette herlige stedet er ikke bare berømt for en av de mest kjente kanariske kunstnerne, men også for Queso de Flor – en ost laget av ku- og geitemelk. Osten har også saft fra tistler som gir den en distinkt smak. Queso de Flor hylles i hele området og brukes i mange tradisjonelle kanariske matretter.

Historie

Santa María de Guía er en historisk by, og i 1982 ble den erklært for et nasjonalt historisk-kunstnerisk monument. Bykirken dates tilbake til 1607 og dominerer den gamle delen av byen. Kirken ble bygd av Don Sancho til ære for Santa María de Guía, og var samlingspunktet for det lokale samfunnet. Byens beliggenhet var perfekt for de gamle bosetterne og det historiske stedet Cenobio de Valerón gir oss innsikt i hvilke liv de levde. Her kan du se over 300 huler i fjellene, og man tror at de innfødte på øya brukte disse til lagring av korn.

Kultur

Guía er en historisk tradusjonell by som er stolt av sin arv og sine skikker. Dette ser man gjennom feiringen av Camarín de la Virgen, byens skytsengel, som er en fest for den verdensberømte osten og hyllest til skulptøren Luján Pérez som ble født i byen. Jordbruksindustrien og den vakre landskapet baner vei for et liv i landsbyen som er basert på å være ute.

Økonomi

Hovedindustriene i området er jordbruk, handel og turisme. Den grønne dalen med sin gode vanntilgang er perfekt for avlinger og husdyr. Etter hvert som byen utviklet seg og ble uavhengig av Gáldar har flere forretninger flyttet til byen.

Ting å få med seg

La Iglesia de la Santa María
Denne kirken med tre skip ble som nevnt bygd i 1697 av Don Sancho og la fundamentet for byens tilblivelse. Kirken har en neoklassisk fasade og et utsøkt interiør. Kirken huser som sagt også flere vakre arbeider av den lokale og berømte kunstneren Luján Pérez.

Kirken ligger ved Calle Canónigo Gordillo 7.

Cenobio de Valerón – arkeologisk område
Dette eldgamle hos historiske området ligger ca 5 kilometer øst for bysenteret i Guía og inneholder en steinfasade med over 300 huler. Hulene ble brukt av de gamle innfødte til å lagre korn og andre ting. Lokasjonen ble valgt på grunn av den gunstige forsvarsmessige posisjonen samt den myke steinen som gjorde den enkel å hule ut. På dette fantastiske stedet kan du virkelig få et unikt innblikk i fortiden.

Cenobio de Valerón

Cenobio de Valerón er virkelig et flott syn og gir oss et innblikk i hvordan de innfødte levde.

Inngangspengene er rundt 3 euro for voksne mens barn går gratis.

Åpningstider: Tirsdag-søndag 10.00-17.00

Adresse: Antigua Carretera Las Palmas, Gáldar C-801, Km.32, Cuesta de Silva, 35450 Santa María de Guía,

Camarín de la Virgen
her finner du et stort antall historiske artefakter som ble laget av nokså dyre metaller sammen med en samling av uvurderlige tradisjonelle tekstilstykker som ble brukt av prester. Stykkene er samlet her ettersom det er hvilestedet til skytsengelen til Gran Canaria.

Åpningstider: Onsdager og lørdager fra 10.00 14.00

La Casa de Los Quintana
Denne bygningen er et perfekt eksempel på tradisjonell arkitektur i området. Den ble bygd på 1600-tallet og har en tradisjonell balkong og et våpenskjold som bærer navnene Guanarteme og Quintana. Bygningen ligger på la Plaza Mayor de Guía.

Museumer

La Casa de Néstor Álamo
Denne bygningen fra 1600-tallet ble restaurert til sin opprinnelige skjønnhet for ikke så lange siden. Bystyret restaurerte den slik at den kunne brukes som et museum dedikert til den lokale forfatteren Néstor Álamo som ble født i området i 1906. Museumet ligger på hjørnet av Calle San José og Calle del Canónigo Gordillo.

Festivaler

Fiesta del Queso
I mai feirer er det festivalen Fiesta del Queso som gjelder – ostefestivalen! Den holdes som sagt til ære for Queso de Flor, eller blomsterosten, som lages i området. Den distinkte smaken av osten er overraskende god og har vunnet mange priser. Osten produseres på en unik måte og her involveres både kumelk og geitemelk, samt av den blå tistelen som modnes i huler med lav fuktighet som finnes i området.

Restauranter og natteliv

Mange restauranter serverer lokal og tradisjonell i Guía, og du finner disse langs de brosteinsbelagte gatene i byen. Husk for all del på å prøve den prisvinnende lokale osten Queso de Flor de Guía! Osten serveres i mange tradisjonelle retter.

Byen tilbyr også flere gode søtsaker som for eksempel lengüillas (små tunger), og disse små kjeksene har fått navnet sitt etter formen.

Med havet ikke så altfor langt unna kan man også finner fersk sjømat til en billig penge.

Vennlige utendørsrestauranter er ikke vanskelig å finne i byen og her sitter familier og par til sent på kveld og suger til seg atmosfæren. Dette er dog så livlig som det faktisk kan bli, og er du ute etter mer liv og røre må du nok legge turen til Las Palmas – som bare ligger 30 minutter unna.

Shopping

Massevis av forskjellige produkter kan kjøpes i området på flere forskjellige steder, Det regionale markedet avholdes på La Plaza Granda og La Plaza de Luján Pérez. Her finner du alle typer håndverksarbeider og kunstarbeider, samt lokalproduserte matvarer. Markedet holdes åpent på tirsdager og søndager fra kl. 08.30 til 13.00.

Èn av gjenstandene som lages i området er den kanariske kniven, og denne er dypt forankret i det historiske livet i regionen som en gang bestå av bønder. Kniven har et håndtak formet av metall med biter av horn satt i for å lage et geometrisk mønster. Bladet er unikt med sin størrelse og måler som regel mellom 15 og 20 centimeter.

Andre gjenstander som er populære i området inkluderer utskjæringer i tre og møbler. Mange håndverksbutikker produserer og selger disse varene og disse kan man finne i bysenteret. En av de mest populære som så dan er den utskjærte trekisten.

God tur da!

Kommentarfelt
344 Shares