Klima Fuerteventura

Klima Fuerteventura

239 Shares

Fuerteventura er en av de flere populære ferieøyene som utgjør Kanariøyene, og med tanke på det milde klimaet som hersker der året rundt er kanskje ikke akkurat dét så veldig rart!

Nordmenn har valfartet til Fuerteventura i årtier på jakt etter sol og varme, og at øya er populær er slett ikke rart: klimaet er mildt og godt året rundt, og når man i tillegg er velsignet med noen utrolig flotte strender sier det seg selv at dette er en innertier for de som vil ha seg en skikkelig opptining!

Vi skal i denne artikkelen se nærmere på Fuerteventuras klima, og du vil her få innblikk i nedbør, soltimer, badetemperaturer og mye mer!

Tørt klima

Klimaet på Fuerteventura er som sagt varmt og mildt året rundt, og i likhet med de øvrige Kanariøyene er det veldig tørt der (nesten for en ørken å regne faktisk). Langs kysten er det årlige regnfallet på mindre enn 200 mm, og mesteparten av dette kommer i perioden oktober til mars. Til forskjell fra mange av de andre Kanariøyene er de høyeste toppene i innlandet bare rundt 6-700 meter, og dette er rett og slett for lavt til at man får en økt nedbørsmengde på de stedene som ligger eksponert for vinden.

Her er den gjennomsnittlige nedbørsmengden i Puerto del Rosario.

Gjennomsnittlig nedbør, Fuerteventura
MånedJanFebMarAprMaiJunJulAugSepOktNovDesÅrlig
Nedbør (mm)15151051000210152597
Dager med nedbør22210000022316

Temperaturer og vind

Som på alle de andre Kanariøyene er temperaturene på Fuerteventura milde og varme gjennom hele året. På vinterstid ligger temperaturen på rundt 21 grader i januar, mens den stiger opp til rundt 27 grader i perioden som går fra juli til september.

Temperaturene pleier å ligge rundt det som er oppgitt som gjennomsnittet i tabellen under. Unntaket fra regelen er når de enormt varme vindene fra Afrika treffer øya, og da kan den stige flere grader.

I tabellen under ser du gjennomsnittstemperaturen for Fuerteventura.

Gjennomsnittstemperatur Fuerteventura
MånedJanFebMarAprMaiJunJulAugSepOktNovDes
Min (°C)151516161719212221201816
Max (°C)212122232426272828262422

Fuerteventura er spesielt eksponert for de nordøstlige passatvindene som blåser jevnt og trutt gjennom hele året, og disse kan bli spesielt friske på ettermiddagene. Med en slik vind er det stødig med bølger langs kysten og derfor er Fuerteventura et populært reisemål blant de som elsker å surfe.

Som vi nevnte litt lenger opp i teksten så vil det flere ganger i året blåse svært varme vinder fra Afrike som vil treffe Fuerteventura og de andre Kanariøyene, og disse vindene tar med seg både sand og støv. Dette værfenomenet kalles for ‘Calima’ og varer normalt sett to-tre dager og fører til at lufttemperaturene skyter i våret. Calima har inntruffet oftere og oftere i løpet av de siste årene, og Fuerteventura er spesielt eksponert for fenomenet ettersom øya ligger såpass nær Marocco. De høyeste temperaturene kan slike dager nå opptil 37-38 grader i april, mai, september og oktober, mens de kan strekke seg helt opp til 41-43 grader i sommermånedene juni, juli og august.

Sol, sol og atter sol!

For de som ønsker seg mye sol året rundt er Fuerteventura et naturlig valg. Sola skinner stort sett hele året, men det finnes naturligvis noen unntak. I måneden oktober til mars kan endel lavtrykk trekke over øya og gi skyer og litt nedbør. Om sommeren kan det dannes skyer ute i Atlanterhavet som også kan trekke over høye. I liene som vender mot nord kan det også dannes lokale skyer og tåke. Er man ute etter mest mulig sol er derfor sørkysten det tryggeste valget.

Antallet gjennomsnittlige soltimer pr. dag på Fuerteventura finner du i tabellen under. Målingene er fra flyplassen på østkysten.

Gjennomsnittlig antall daglige soltimer på Fuerteventura
MånedJanFebMarAprMaiJunJulAugSepOktNovDes
Daglige soltimer6788910998776

Badetemperaturer Fuerteventura

Badetemperaturene på Fuerteventura, og for såvidt resten av Kanariøyene, er ikke all verden å skryte av. Kort fortalt er det nokså kjølig i havet grunnet den Kanariske havstrømmen som går vest for Marokko. Badetemperaturene varierer derfor fra 18 grader i februar, mars og april til 22 grader i perioden fra august til oktober.

Dette betyr at du naturligvis kan bade om vinteren også, men det krever at du ikke er veldig sensitiv for kulde og kald vann. Selv om temperaturen stiger noe på sommeren er det fortsatt ikke det helt store.

Under finner du gjennomsnittlig badetemperatur for Fuerteventura

Badetemperaturer Fuerteventura
MånedJanFebMarAprMaiJunJulAugSepOktNovDes
Badetemperatur (°C)191818181920212222222120

Når bør man dra til Fuerteventura?

Fuerteventura er spesielt populært blant de som er ute etter strandturisme og surfing, og i og med at klimaet er såpass mildt går det an å besøke øya hele året. Får å oppnå god varme og mye sol er det absolutt best å reise til Fuerteventura fra mai og frem til midten av oktober.

Selv om badevannet er helt ok også i oktober og november, kan man oppleve at det faller litt regn disse månedene. Det vil også være større muligheter for skyer samt at det vl falle noe regn de kommende vintermånedene, før det for alvor begynner å tørke opp i mai.

Når det er sagt: på høsten og vinteren kan lavtrykkene i Atlanterhavet sørge for store bølger, stort sett generert av vestlige og sørlige vinder (forskjellig fra passatvindene) og disse er populære blant surferne.

Hva skal du pakke i kofferten?

På vinteren: Lette klær å bruke på dagen, genser/jakke til kveldene – kanskje til og med en regnjakke eller en paraply.

På sommeren: Sommerklær og en lett jakke eller genser til kvelden. Et skjerf mot vinden kan også være smart. Gode sko til turgåing, hvis du liker det.

Hygg deg på Fuerteventura da!

Kommentarfelt
239 Shares