Santa Brigida – glimrende vin og et flott marked

Santa Brigida – glimrende vin og et flott marked

522 Shares

Landsbyen Santa Brigida har en befolkning på snaut 18.500 innbyggere og ble brukt av britene som en såkalt Hill Station da de kontrollerte kullhandelen i Las Palmas sent på 1800-tallet og tidlig på 1900-tallet. En Hill Station er et sted hvor tjenestemennene og deres familier kunne søke tilflukt fra varmen.

I dag er Santa Brigida en nokså stille landsby som kan by på et meget bra marked som blant annet inkluderer vinsalg, samt at stedet også har et par gode restauranter som er verdt et besøk.

Brosteinsbelagte gater og marked

Noe av det aller flotteste med Santa Brigida er det brosteinsbelagte gatene og de gamle husene som omringer kirken. Utsikten opp mot fjellene fra kirketorget er også noe man virkelig kan nyte synet av.

Det tar omtrent 15 minutter å ta seg gjennom gamlebyen og her er det ingen tvil: den har virkelig sjarm og et par herlige tapasbarer hvor man kan ta seg en liten hvil.

Hvis du besøker Santa Brigida i helgene kan du besøke det søte, lille markedet. Her selges det et godt utvalg av lokal frukt og grønnsaker, men man finner også en suveren vin-bod. I denne boden finner du et godt utvalg av øyas viner, og da spesielt det lokale Monte-området. Prisene på markedet er noe høyere enn i Vega de San Mateo og San Lorenzo ettersom det tiltrekker seg flere betalingsvillige kunder fra Las Palmas.

Kanskje du kunne tenkt deg et glass med lokalprodusert øl? Det har du muligheten til hvis du stikker innom byens åpne farm som du finner ved parkeringsplassen ved markedet. Det er en restaurant i gårdsbygningen som lager sitt eget eget øl og som serverer tradisjonell mat.

Marked Santa Brigida Gran Canaria

På markedet i Santa Brigida venter det masse deilig mat og drikke – åpent hver lørdag og søndag.

Gode matopplevelser

Rett ved siden av markedet finner du restauranten Casa del Vino med sitt herlige utendørs gårdsrom. Maten her er glimrende og man kan velge i et godt utvalg av lokal vin. Det er den eneste restauranten på øya som kun utelukkende serverer vin fra Gran Canaria.

Casa del Vino er i seg selv et vinmuseum og en butikk som har mange av øyas beste viner på lager – og her får du kjøpt akkurat dét som hjertet måtte lyste.

Utover dette så er det fint å spasere inn i byen og ta en stopp på kafeen Mallow og spise churros eller paella. Fra Mallow kan du følge brosteinen mot kirken og rusle langs byens opprinnelige gater. Palmeutsikten oppover mot Cumbres fra torget viser på en glitrende måte hvor grønn Gran Canaria faktisk er bare man kommer seg litt opp i høyden.

Attraktivt for turglade

Historien til landsbyen kan fortsatt ses i det naturlige miljøet, og dette er et attraktivt område for de som liker å gå på turer. Hvis du er i området er det derfor et must å ta en liten stopp her. Et av stedene som virkelig viser de innfødtes historie, altså før-spansk tid, er Cueva de Los Frailes. Dette hulesystemet ligger rett ved La Calzada-broen og de er gravd inn i vulkanen La Caldereta. Her er det 37 naturlige huler som ble oppdaget i 1933 og er virkelig en flott opplevelse å få med seg.

La Cueva de los Canarios finner du i nordveggen av Caldera de Bandama, også dette et hulesystem, og disse hulene ble opprinnelig brukt av kornlager av de innfødte. Her finner vi også de viktige Lybic-Berber-innskripsjonene som ble oppdaget på 1800-tallet, samt at noen kjente keramikkrukker ble funnet her.

Dalen La Angostura og Las Meleguinas byr også på en hel rekke interessante etterlevninger etter de kanariske innfødte, og dette er grupper med huler som her gravd ut i fjell, klipper og knauser. Viktigheten av disse utgravningene har ført til at distriktet har blitt erklært verneverdig.

Det arkeologiske komplekset i El Tajar er også like i nærheten, og her kan du se restene av et steingjerde fra de innfødtes tid. Det peker mot eksistensen av et hus eller formasjonen av en gravhaug. Deler av potteskår, krukker, utskjæringer og interessante malte skilt har også blitt funnet her.

Hvis du går rundt i byen vil du enkelt finne kirken i Santa Brigida. Det første kapellet ble grunnlagt i 1525 og sto der dagens kirke står. Etter en brann ble kirken reparert og har nå et ytre i neo-gotisk stil og en interiør som er typisk for mange av kirkene på øya.

Man kan også besøke jordbruksparken Guiniguada som ligger rett ved palmelunden Satautejo.

Flott område

Området rundt Santa Brigida er ekstraordinært vakkert, og her finner man også det berømte dragetreet i Barranco Alonso. Dette treet er estimert å være 500 år gammelt og er ikke bare kjent for sin vakre og majestetiske fremtoning, men også for sin plassering der den klamrer seg fast på kanten av en klippe.

Dragetre Barranco Alonso

Dragetreet i Barranco Alonso er så definitivt verdt et besøk! Foto: Gran Canaria Walking Festival

Området i Monte Lentiscal er karakterisert av overfloden og variasjonen av trær, og disse har gitt navn til flere steder i dette området. Skogen er nå betydelig mindre ettersom det har blitt hugget ned for å bygge hus samt at man har vært nødt til å frigjøre land – blant annet til vindruedyrking.

Naturmonumentet Bandama, som ligger på 574 meters høyde og som dekker 325 hektar og har en diameter på omkring 1 kilometer, er den største av de nyligste aktive vulkanene på Gran Canaria. Det er en relativt symmetrisk kjegle som er formet som en hestesko åpen mot nordvest, og som reiser seg mellom ravinene Las Goteras og Los Hoyos. Vulkanen dekket et stort område med lapilli med en gjennomsnittsdybde på fire meter, og dette er derfor det største området med pyroklastisk materiale på øya.

Fra toppen kan du se mesteparten av Gran Canaria. Like ved kjelen finner du Bandama Golf Club og Bandama rideklubb.

Santa Brígida har også en annen stor attraksjon til sine besøkende: vinruten. Vinpressene er det første stoppet på denne ruten og befinner seg i området når den vulkanske jorden i Bandama. Det er totalt syv slike presser. I det samme området kan du også finner et typisk kanarisk hus og like ved der igjen, Le Cruz del Inglés, på grensen mellom kommunene Santa Brigida og Las Palmas de Gran Canaria.

Ruten fortsetter gjennom Bandama, som forøvrig fikk sitt navn etter den flamske handelsmannen Daniel Van Dame, og tar du hovedveien kommer du til Monte Lentiscal – og der kan du blant annet smake på de berømte lokale vinene på en av vingårdene i området.

Shopping

Santa Brigida åpner dørene til jordbruks- og håndverksmarkedet hver lørdag og søndag morgen. Her kan man kjøpe lokale produkter inkludert massevis av oster, gårdbakt brød, håndlaget syltetøy, honning og masse forskjellige bakverk.

Distriktet er også kjent for sin leirpotter og andre skåler, så her er det definitivt muligheter å få med seg en liten kunstskatt hjem. I området La Atalaya vil finne mange tegn på at denne aktiviteten lever i beste velgående, og der kan du besøke Casa Alfar de Panchito og Centro Locero de La Atalaya hvor denne tradisjonen vises frem for turistene.

Kommunen Villa de Santa Brígida var også i årevis kjent for sine strenginstrumenter, og denne industrien produserte både gitarer, lutter, timpler og mye mer. Man brukte utvalgte tre som for eksempel valnøtt til å lage disse instrumentene. Man har også tradisjonen innenfor broderier samt produksjon av koster laget av palmeblader.

Gastronomi

I Santa Brigida, som i så mange andre innlandskommuner på øya, får du glimrende og suveren kanarisk mat. Landbruken og beitemulighetene gjør at Villa de Santa Brígida kan tilby sine gjester lekre retter som grillet kjøtt, grønnsaksstuinger og nydelige buljonger.

Det mest typiske produkter i Santa Brigida er imidlertid honning og syltetøy laget av lokal frukt, samt at man også er flinke med bakverk (ofte med honning og mandler).

For å skylle ned disse lekre rettene kan Santa Brigida by på noen av de beste vinene på hele øya, og deriblant vinene fra El Monte.

Til dessert: sukkerbrød og marsipan!

Lesernes tips

* Anbefalt restaurant: Casa Martell (får skryt for deilig mat og god vin, og ligger litt utenfor sentrum).

Kommentarfelt
522 Shares