Foto: La Provincia Kald og våt vinter gir håp om varm vår!

Kald og våt vinter gir håp om varm vår!

Tror på høyere temperaturer og mindre regn

81 Shares

Den kaldest og våteste vinteren på 10 år baner vei for en varm vår, skal vi tro statsmeteorologene i Aemet!

I går var vinteren offisielt over ettersom det var vårjevndøgn – og at dagen og natten var akkurat like lang over hele verden. Det betyr at vi har kommet til den første vårdagen i 2018, og man håper altså at Kanariøyene skal få godt vær i tiden fremover.

Kaldere og våtere enn vanlig

Vintersesongen på Kanariøyene tok altså ubønnhørlig slutt i går ettermiddag, og denne har altså vært kaldere og våtere enn gjennomsnittet de siste 10 årene, og dette gir altså håp om at man skal få mindre regn enn forventet i den tiden som kommer.

Jesus Agüera, som er den territoriale delegaten til Aemet på Kanariøyene, presenterte i går en meteorologisk analyse av vinteren 2018-2018. Han la vekt på at man etter fire år med varmere vær enn normalt, registrerte man i månedene desember, januar og februar temperaturer som var lavere enn de historiske gjennomsnittet.

Som et eksempel sier Agüera at desember var den kaldeste siden 2008 og at man man den 29. januar registrerte en temperatur på minus 14,5 på Teide, samt at termometeret falt til 7,6 grader på flyplassen på Lanzarote den 7. februar – den laveste temperaturen registrert siden 1972 da man startet med målingene.

Det har også passert en hel rekke stormer og seks av disse fikk sitt eget navn: Ana, Bruno, Carmen, David, Emma, ​​Felix og Gisele. Disse stormene har lagt igjen mer regn enn hva tilfellet har vært i de siste årene, og her har man mål opp til 400 milimeter i enkelte områder på Gran Canaria, Tenerife og La Palma.

Når det er sagt, så er det andre områder sør på Gran Canaria, Lanzarote og Fuerteventura som såvidt har fått 20 mm gjennom vinteren. Agüera sier derfor at tørken fortsetter på mesteparten av øyene rett og slett fordi gjennom snittet er under 75% av det som burde ha falt av regn. Meldingen for denne våren er at det blir noe varmere og tørrere enn normalt.

Stormer

Desember måned hadde to betydelige episoder når det kom til været, og en av disse var sterke vinder fra øst, med en rolig periode fra dag 5-10, etterfulgt av stormen Ana med regn, vind og bølger. Denne ble kategorisert som kald til veldig kald, hvor den laveste temperaturen ble registret 1. juledag. Uansett: regnfallet ble kategorisert som normalt til tørt, ettersom det ikke var regnvær av betydning.

Det første regnet kom i januar og det var seks episoder med oransje eller gult varsel, og dette inkludert også vindkast på over 36 m/s og en god dose med kaldluft som genererte stormer og snøfall på toppene av Gran Canaria, Tenerife og La Palma, samt hagl i lavlandet på Lanzarote. Agüera fortalte i går at man i slutten av januar begynte å ane at denne vinteren kunne bli annerledes enn de siste årene.

Februar var den mest regntunge måneden hvor vi igjen fikk snø på toppene og hele tre etterfølgende stormer – inkludert Emma hvor vi fikk regn på opptil 70 mm på en enkelt dag! Stormen ble karakterisert som veldig kald til ekstremt kald med 24 dager med frost i Izaña og et regnfall som ble karakterisert som vått til veldig fått. Emma var den mest skadelige av stormene og førte til flommer, oversvømmelser, orkanvinder og problemer med luftfarten.

Mars måned startet med et gult varsel for regn og fortsatte med passeringen av stormene Felix og Giselle, noe som førte til sterke vinder og regn i områder som lå mot sør – og som såvidt hadde fått noe regnvann i løpet av vinteren.

Selv om dammene i Gran Canaria har fått mer enn 16 millioner kubikkmeter vann og nå er på 40% av kapasiteten (53% i syv reservoarer i Cabildo), så forklarte Agüera at tørken som har preget øygruppen de seneste årene ikke kan anses som avsluttet. Han la også til at det på høsten var det så lite regn at man var under 50% i mange områder.

Våren

Agüera presenterte analysen sammen med Mercedes Roldós, et delegat fra de sentrale myndighetene på Kanariøyene, sa at det første værvarselet for våren måtte tas med en klype salt ettersom det er vanskelig å komme med spådommer langt frem i tid. Man forventer dog temperaturverdier over normalen, samtidig som man forventer mindre nedbør enn vanlig. Han understreker derfor at det er viktig at man fortsetter med et fornuftig og intelligent forbruk av vannreservene.

Kommentarfelt
81 Shares
Forrige Atlantic Mirage på Tenerife pusset opp for 10 millioner euro
Next Vil ikke ha ny strand og hotell i Costa Teguise, Lanzarote

Om forfatteren

Kanskje du liker dette?

Nyheter

Tysk turist (54) trolig druknet på Lanzarote

En tysk mann (54) la ut på svømmetur på onsdagen men kom aldri hjem igjen. Letemannskaper har funnet eiendelene hans men har ikke lyktes med å finne mannen.

Fuerteventura

Truet butikkeier og stjal mobiltelefon i Puerto del Rosario

Politiet på Fuerteventura har arrestert en 52 år gammel mann, og som fra før har 25 punkter på rullebladet sitt, for å ha begått et voldelig ran. Han truet eieren

Gran Canaria

Toppene på Gran Canaria er farget grønn!

Gran Canaria har blitt godt vannet i vinter, og det har øya virkelig hatt godt av. Grønne områder dukker nå opp og dekker til arrene etter skogbrannen i september!