Ingenio – en koselig liten by!

Ingenio – en koselig liten by!

0 Shares

Omgitt av de frodige åsen til Barranco de Guayadeque blir Ingenio, nokså urettferdig, oversett av turistene som i stedet for reiser til nabobyen Agüimes. Selv om Ingenio ikke er så populær så er den allikevel kjent for kunst- og håndverk og har derfor en del ting som du burde få med deg.

En gammel eiendommelig kirke og en internasjonal folkemusikk-festival er noe av det som Ingenio har å by på, og leser du videre får du vite litt mer om denne flotte landsbyen.

Historien til Ingenio

Ingenios historie kan spores tilbake til den massive koloniseringen i etterkant av den spanske erobringen. I starten ble bosettingen og med de fruktbare omkringliggende landområdene utnyttet av bosettere som begynte med sukkerørsproduksjon og som bygde byens første sukkermølle.

Dessverre, på grunn av den enorme veksten av sukkerproduksjon i Amerika på begynnelsen av 1600-tallet, så ble det ikke bruk for de lokale produktene ettersom etterspørselen falt dramatisk. Dette førte til at mange reiste til den nye verden i jakt på et rikere og bedre liv.

På 1800-tallet fikk Ingenio en aldri så liten renessanse og vant sin uavhengighet fra nabobyen Agüimes, og da ble kapellet La Candelaria erklært som kirke i en egen menighet av de kirkelige myndighetene.

Kultur

Religion er viktig i denne lille byen og når man ser på tempoet på stedet er det ingen tvil om at det går rolig for seg! De lokale en stolte av sin håndlagde kunst og kultur, og her snakker vi ting som broderier, keramikk, steinarbeider og mer. Man kan også få se ekte demonstrasjoner av disse på det lokale museet.

Ingeno er også verter for en internasjonal folkemusikkfestival hvor grupper fra forskjellige land samler seg for å omfavne mangfoldet.

Økonomi

Til tross for at sukkerrørsproduksjonen døde ut utover på 1600-tallet har Ingenio klart å ta vare på seg selv gjennom århundrene ved å utnytte den dyrkbare jorden til jordbruksformål. Byen er også en skikkelig budbringer av keramikk og huser flere sjarmerende håndverksbutikker.

Hvordan kommer man seg til Ingenio?

Med buss: fra Las Palmas tar man enten buss nummer 21 eller buss nummer 11. Rute 35 går også jevnlig fra Telde til Agüimes hvor den stopper i Ingenio på ruten.

Med bil: hvis du kjører fra Las Palmas tar du GC-1 sørover langs kysten før du svinger av på GC-191 på utkjørsel 18. Turen tar omtrent 35 minutter.

Ting å få med seg i Ingenio

Hvis du tenker å stikke til Ingenio en tur er det ingen tvil om at det er flere forskjellige ting som det kan være verdt å få med seg. Vi gir deg derfor noen tips under:

Iglesia de Nuestra Señora de La Candelaria (kirken)

Kirken ligger ved Plaza de la Candelaria like ved rådhuset, og kirken daterer seg offisielt tilbake til 1901 selv om den ble bygd på restene etter det opprinnelige kapellet fra 1800-tallet. Inne i kirken finner vi et gotisk alter, og de enorme klokkene ble donert til det opprinnelige byggverket av kubanske migranter som kom tilbake i 1820.

Iglesia de Nuestra Señora de La Candelaria

Kirken Iglesia de Nuestra Señora de La Candelaria – verdt et besøk!

Casa del Reloj (klokkehuset)

Detter bygget er et symbol på byens arv som jordbruksområde. Farmerne brukte før å stille sine klokker på likt slik at de kunne vite når de skulle kjøpe vann og vanne jordene med. Dagens klokke daterer seg tilbake til 1922.

Hvor: Calle Sebastiana Espino Sánchez, 35259 Ingenio.

Parque de Néstor Álamo (park)

Denne fritidsparken har et stort gressområde og ble bygd i 1996 for å feire den internasjonale folkemusikkfestivalen, og den har den samme funksjonen i dag. Stående stolt og flott i parken finner vi ett av de høyeste palmetrærne på hele Gran Canaria, og det er såpass stort at det nesten er umulig å få tatt et bilde av treet i full lengde!

hvor: nær Plazoleta del Puente.

Barranco de Guayadeque (ravine)


Mellom Ingenio og nabobyen Agüimes finner vi dette herlige store området som er grønt og frodig hele året. Det er spesielt strålende tidlig på våren når mandeltrærne slår ut i full blomst. Ravinen er også hjemmet til noen av øyas mest kjente før-spanske begravelsesplasser.

I nærheten finnes det også noen grotter hvor man finner en bar og et par restauranter med meget god atmosfære.

Barranco del Draguillo (ravine)

Langs den nordlige delen av kommunen gir ravinen Draguillo flere eksempler på de innfødtes liv, og dette inkluderer innskripsjoner, siloer, gravområder og huler.

Museumer

* Museo y Centro de Interpretación de Guayadeque
Dette museet finner du ved inngangen til Guayadeque-ravinen, og senteret er bygd inn i en hule og gir fascinerende forklaringer om områdets første innfødte. Det er også flere utstillinger med blant annet en nokså skummel mumie som ble funnet på 1800-tallet.

Hvor: Barranco de Guayadeque, s/n, 35260 Agüimes.

* Museo de Piedras y Artesanía Canaria
I utkanten av byen finner vi dette interessante museet som huser en stor samling av mineraler, samt utstilling av lokale håndverksarbeider. I tillegg til dette får man demonstrasjoner av lokale håndverkere samt at man kan kjøpe keramikk.

Hvor: Camino Real de Gando, 1,
Telephone: (+34) 928 781 124
Åpningstider: 09.00-18.30 mandag til lørdag, 09.00-20.00 søndager.

* Casa de Postas
Denne flotte bygningen dateres tilbake til 1800-tallet og ble brukt som et hus som tok vare på alle slags omreisende som passerte forbi regionen. Huset er nå et museum og inneholder mange forskjellige ting som for eksempel kunst og broderier. I det samme huset finner man også turistinformasjonen.

hvor: Calle Pascual Richard, 2.

Gåturer

Den fantastiske Barranco Guayadeque kan tilby oss noen flotte gåturer som også lar seg gjennomføre av de som ikke har på seg turskoene så altfor ofte. Den vanligste ruten finner man i utkanten av byen og denne går under navnet Orilla de Ingenio. Denne er rundt 4 kilometer lang og langs ruten finner man kjelen (calderaen) Los Marteles, og hele turen tar omtrent 45-60 minutter å gjennomføre.

Festivaler

* Fiesta of Nuestra Señora de la Candelaria
Dette er en rød dag i byens kalender og denne festen er til ære for byens skytshelgen. Man ferier den første uken i februar og festivitetene og her samles man blant annet i byens sentrum for å gi e pilgrimsoffer til jomfruen, etterfulgt av folkemsuikk-show og husdyrs-messer.

Når: Første uken i februar
Hvor: Villa de Ingenio

Internasjonal Folkemusikkfestival
Ingenio er den stolte verten av den allerede nevnte internasjonale folkemusikkfestivalen. Grupper fra forskjellige land samler seg og dyrker musikkmangfoldet, og festivalen varer i 2 uker til ende. Dette inkluderer opptredener, guidede turer, parader, workshops, tradisjonelle spill og mye mer!

Når: Siste to ukene i juli – merk at datoene kan variere litt hvert år.
Hvor: Villa de Ingenio

Restauranter

* Restaurante El Lechón
Et generøst utvalg av kjøttretter, og denne vennlige og fornuftig prisete restauranten er spesielt godt likt av familiene.

Hvor: Avenida Valencia, 35250, Ingenio.

* Restaurante El Centro
Hvis du ønsker en virkelig unik matopplevelse er det bare å legge turen over til Barranco de Guayadeque. Der finner du en koselig og spesiell restaurant som er bygd inn i fjellet. Her er det flere rom og alkover og det er bare å finne seg en plass og prøve spesialiteten: grillet svin med hvitløksmajones. Maten er utrolig billig.

Hvor: Calle Cueva Bermeja, 25, 35260 Agüimes.

Natteliv

Hvis du er ute etter skikkelige festligheter er det nok like greit å stikke til Telde – fredagen er best. Vil du oppleve skikkelig trøkk er det nok Las Palmas som gjelder.

Shopping

Er du ute etter en liten suvenir som du vil ha med deg hjem trenger du ikke å lete noen andre steder enn de mange håndverksbutikkene i Ingenio. Du finner alt fra keramikk til matter, og det kan også være greit å stikke innom museene som også selger produkter.

Kommentarfelt
0 Shares