San Bartolomé de Tirajana – en feriemekka for solhungrige nordmenn!

San Bartolomé de Tirajana – en feriemekka for solhungrige nordmenn!

43 Shares

Navnet San Bartolomé de Tirajana er kanskje ikke så godt kjent blant den jevne nordmannen som aldri har vært på Gran Canaria, men for de som har besøkt denne ferieøya klinger navnet svært godt. Hvis man tenker på navn som Maspalomas, San Agustin og Playa del Ingles vil det derimot kanskje begynne å ringe noen bjeller!

San Bartolomé De Tirajana er den sydligste og den største kommunen på Gran Canaria. Her finner vi feriestedene Maspalomas, Playa del Inglés og San Agustin! Kart: Wikipedia.

Disse tre stedene ligger altså i den kommunen som kalles San Bartolomé de Tirajana. San Bartolomé de Tirajana er også en by og er administrasjonssentrum i kommunen, men byen kalles for Tunte av de lokale – og ligger ca. 23 kilometer fra kysten. Kommunen ligger litt i overkant av 5 mil fra øyas hovedstad, Las Palmas, og er den største på hele Gran Canaria. Kommunenes fjellaktige landskap har massevis av dype raviner som strekker seg ned mot de nydelige strendene i kystregionen.

Regionen svært populær blant skandinaviske turister og det veldig mange nordmenn som både har vært der på ferie og som også har bolig der. Man anar at det bor rundt 4.000 danske statsborgere der samt at det skal være rundt 8.000 svensker.

Mest kjent for turismen

Dette området er naturligvis aller kjent for sin turisme langs kysten, og her er det destinasjoner som Playa del Inglés, Maspalomas og San Agustin som virkelig gjelder. Kommunen dominerer også turismen hvis man ser på hele Gran Canaria under ett, og mye av grunnen til det er naturligvis klimaet. Her er det et jevnt og behagelig vær som dominerer, og det innebærer at vintrene i all hovedsak er milde og at sommeren ikke har en for sterk hete.

San Bartolomé de Tirajana har både strandturisme og fjellturisme, og distansen fra kysten til det høyese punktet i kommunen er 40 kilometer. Det er uansett strandturismen som er den aller største og viktigste for kommunen, og det er spesielt området rundt Maspalomas som er populært. Her finner man de legendariske sanddynene, palmetrærne og La Charca (bassenget), og disse er alle kategorisert som spesielle naturreservat og har vært det siden 1994. Disse områdene har en zoologisk, botanisk og panoramisk verdi som er helt unik på alle de kanariske øyene til sammen.

Fyrlykt Maspalomas

Her ser du den flotte og monomentale fyrlykten i Maspalomas. Denne er et yndet mål for de som besøker området. Foto: PxHere.

Sanddynene, en enorm mengde gylden sand som er fordelt utover i uregelmessige former, opptar et område som er omtrent 4 kvadratkilometer stort og danner starten på en strand som er 5,6 kilometer lang – Playa del Inglés y Maspalomas.

Langs kysten og ved starten på Maspalomas strand finner man også den velkjente fyrlykten i Maspalomas. Dette prosjektet ble konstruert av Juan León y Castillo og har en høyde på 60 meter.

Hundrevis av hoteller

De viktigste turistsentrene som ligger langs kysten av San Bartolomé de Tirajana utgjøres av hundrevis av hoteller, og det er naturligvis mye annet som området kan skilte med. Det finnes massevis av spa-sentere, kommersielle sentere, et 14.000 kvadratmeter stort konferansesenter, to golfbaner, underholdningssentre og temaparker som holder åpent 365 dager i året.

San Agustin, Playa del Inglés, Maspalomas og Meloneras tilbyr sine besøkende muligheten til flotte spaserturer langs stranden hvor man virkelig kan ta inn over seg det ekstraordinære landskapet og nydelige solnedganger. Hvis man vil nyte noe ekstra flott kan man legge turen innom det arkeologiske stedet Punta Mujeres – en arkitektonisk perle som består av tusenvis av år med antikviteter koblet sammen med byggeskikken til de første bosetterne på øya.

Oppe i høyden i kommunen formet av bratte fjell og slående raviner, som for eksempel Tirajana og Arguineguín og disse to ravinene skaper en grense for kommunen mot øst og vest. Man finner også ravinene Fataga, Los Vicenes, La Data og Chamoriscan.

Tunte

Som sagt kaller man hovedstaden i San Bartolomé de Tirajana for ‘Tunte’, og plassen har fått navnet sitt etter bosetningen/byen som var skapt av de innfødte som holdt til der. Etter den spanske erobringen bosatte flere spanskættede seg i byen. Tunte finner man ved foten av Morros del Pinas og i nærheten av ravinen Barranco de Tirajana – på en høyde av 890 meter. Det er en priviligert posisjon midt i Caldera de Tirajana og byen er derfor knutepunkt for kommunikasjon og transport mellom nord og sør på Gran Canaria.

Tunte kan med rette skryte av å være det ideelle stedet for turer i fjellet, og med sin beliggenhet er ikke akkurat dét så veldig rart. I landsbyens sentrum kan man oppdage en stor variasjon av flere forskjellige arkitektoniske stilarter, og en av de mest kjente bygningene er naturligvis kirken.

Kommentarfelt
43 Shares