Klima Lanzarote – stort sett sol!

Klima Lanzarote – stort sett sol!

13 Shares

Ferieøya Lanzarote er den nordøstligste av Kanariøyene og har et veldig mildt og nærmest ørkenaktig klima med milde vintre og varme, solrike sommere.

Lanzarote er derfor et yndet feriemål for folk fra hele Europa, inkludert oss nordmenn, og med et klima som dette er det kanskje ikke så rart at det har blitt slik.

Vi skal i denne artikkelen ta for oss klimaet på Lanzarote slik at du vet hvordan værsituasjonen er der til enhver tid i løpet av året.

Nedbør

Langs kysten faller det mindre enn 200 mm regn pr. år, og disse bygene kommer som en følge av lavtrykks som passerer øya i perioden oktober til mars. Om sommeren regner det stort sett aldri.

I tabellen under finner du den gjennomsnittlige nedbørsmengden for hovedstaden Arrecife.

Gjennomsnittlig nedbørsmengde, Arrecife
MånedJanFebMarAprMaiJunJulAugSepOktNovDesÅrlig
Nedbør (mm)152010520002101530109
Dager med nedbør33210000023419

Til forskjell fra de andre øyene i øygruppen er det ingen fjell i innlandet som er høye nok til å skape en substansiell økning i nedbøren. Når det er sagt; det høyeste punktet i Famara-massivet ligger 670 meter over havet, hvor man finner militærstasjonen og Emita de las Nieves, og her er landskapet noe grønnere. Årsaken til dét er at det dannes tåke her nokså ofte, samt at det er terrasse-formet landskap der.

Temperaturer

Temperaturene på Lanzarote er veldig milde, og man kan nesten si at man har vår og sommer året rundt. På dagen om vinteren ligger temperaturen på rundt 21 grader, mens den ligger på 29 grader i august og september. Temperaturen har en tendens til generelt sett å holde seg rundt gjennomsnittet, men unntaket kommer når de varme vindene blåser over fra Afrika – da kan det bli varmt!

I tabellen ser du gjennomsnittstemperaturene i Arrecife gjennom året.

Gjennomsnittstemperatur, Arrecife
MånedJanFebMarAprMaiJunJulAugSepOktNovDes
Min (°C)141415161719202121191715
Max (°C)212123242526282929272422

Passatvindene gjelder også her

Lanzarote er spesielt utsatt for passatvindene som regjerer på Kanariøyene, og dette er en vind som blåser mer eller mindre konstant hele året fra nordøst – spesielt på ettermiddagene og kveldene. Bølgene som skapes av disse vindene er naturligvis svært populære blant surfere, så ikke bli overrasket hvis du ser en hel del surfbrett på øya!

Vi nevnte som sagt de varme og tørre vindene som av og til blåser over fra Afrika, og disse kan redusere sikten ettersom de tar med sag støv og sand fra ørkenen. Disse vindene sørger også for unormalt høye temperaturer og dette fenomenet, som kalles Calima, varer normalt i to-tre dager og skjer som regel et par ganger i året – men har inntruffet oftere de seneste årene.

Lanzarote er spesielt eksponert for disse varme vindene, og de høyest målte temperaturene har vært 36 grader i april og oktober og 40-43 grader i mai-september.

Masse deilig solskinn!

Sola skinner stort sett året rundt på Lanzarote, for å si det enkelt. Dog skal det sies at de nevnte lavtrykkene som av og til passerer fra oktober til mars, samt skybankene som dannes ute i Atlanterhavet om sommeren og som passerer over øya, kan skape skyer og tåke over Lanzarote – spesielt i nordvendte områder.

Det er derfor trygt å si at sørkysten er den delen av Lanzarote som har aller mest sol.

Her finner du det gjennomsnittlige antallet timer sol hver dag på sørøst-kysten.

Daglige soltimer, Arrecife
MånedJanFebMarAprMaiJunJulAugSepOktNovDes
Soltimer7788101010108876

Landskap

Lanzarote er en vulkanøy i nord finner man krateret Volcán de la Corona som ligger omtrent 600 meter over havet, mens man i vest finner nasjonalparken Timanfaye og fjellene Montañas del Fuego. Landskapet der er som på måned og karakterisert av kratere, kjeler, geysirer og jord dannet av vulkansk stein. Turister kan ta utflukter dit med dromedarer, hvis dét skulle være et ønske.

Nord på Lanzarote finner vi øygruppen Chinijo som består av flere småøyer (Montaña Clara, Alegranza og La Graciosa), samt de enda mindre øyene/holmene Roque del Este og Roque del Oeste.

Badetemperaturer Lanzarote

Havet er kjøling på Lanzarote på grunn av den kalde havstrømmen – også kalt den Kanariske strøm. Denne går fra vest-Marokko og havtemperaturen varierer fra 19 grader i januar til 18 grader i februar, mars og april. I månedene august til oktober er temperaturen rundt 22 grader.

Du kan derfor svømme også på vinteren, hvis du tåler litt kjølig vann, men vannet er allikevel ikke det man kan karakterisere som varmt på sommeren.

Her er de gjennomsnittlige badetemperaturene på Lanzarote.

Badetemperaturer Lanzarote
MånedJanFebMarAprMaiJunJulAugSepOktNovDes
Temperatur (hav) (°C)191818181920212222222120

Når bør man dra til Lanzarote?

Kort fortalt kan man dra til Lanzarote og de øvrige Kanariøyene hele året og allikevel oppleve behagelige temperaturer året rundt.

Hvis det er strandturisme og surfing man er ute etter er det aller best å dra til Lanzarote fra mai til midten av oktober. På høsten og vinteren kan periodisk dårlig vær også skape flotte bølger, og dette vil nok utvilsomt settes pris på av surfere.

Lite nedbør opplever man på sommerhalvåret og det er også da havet er varmest og temperaturen høyest. Hvis man er ute etter å oppleve naturen og å gå på turer så kan perioden oktober til mars være et godt valg – da er temperaturene noe lavere.

Hva skal man pakke med seg?

På vinteren: lette klær til dagtid og en genser/jakke til kvelden. Det kan også være at du har bruk for en paraply eller en regnjakke.

På sommeren: sommerklær, men som sagt blåser det nokså ofte og det er derfor ikke dumt med et tynt skjerf eller noe slikt mot vinden. En genser eller en lett jakke er greit å ha til vindfulle kvelder. Skal du på tur er det smart å ha gode sko med seg.

Kommentarfelt
13 Shares