Foto: Ondafuerteventura.es Oljesøl i Fuerteventura renses opp med mikroorganismer

Oljesøl i Fuerteventura renses opp med mikroorganismer

513 Shares

Myndighetene på Kanariøyene har begynt å implementere en biobehandlingsplan som er beregnet å renske opp all oljeforurensningen man fikk i havnen Gran Tarajal i Fuerteventura etter vinterstormene.

Flere fartøyer i havnen gikk ned i uværet og førte til mye oljesøl, men nå har altså mikroorganismer blitt satt inn for å gjøre jobben!

Lever av hydrokarboner

Mikroorganismene som har blitt satt inn for å renske opp er ganske fantastiske, og faktisk er det slik at de lever av hydrokarboner og de kan dermed fjerne disse fra vannet.

Denne biobehandlingen ble designet av Jesus Cisneros, professor ved universitetet i Las Palmas, Gran Canaria, og han er ekspert på marin forurensning – og denne planen skal altså renske opp i miljøskadene som oppsto etter uværet.

Koloniene med mikroorganismer vokser etter hvert som de konsumerer hydrokarboner. De går først løs på de lettere hydrokarbonene, slik som diesel og deretter på de tyngre oljene og forbindelsene, og de dør når alle hydrokarbonene de lever av er borte.

Den første delen av livsløpet utvikler de nært vannoverflaten og etterhvert som overflaten blir ren beveger de seg ned mot bunnen for å spise om drivstoffet og oljen som kan være i sedimentlagene på bunnen.

Myndighetene sier at hele prosessen er totalt ufarlige for artene i havet, og det er forventet at man kan vurdere effektiviteten av tiltaket innen 24-48 timer etter at det er påbegynt.

Mikroorganismene kom denne uken til Gran Tarajal fra Barcelona i 3000 liter sjøvann som var oppvarmet til mellom 24 og 28 grader.

Etter seks timer var mikroorganismene allerede aktive og sluppet ut i havneområdene av to teknikere som fulgte med fra produsenten til Fuerteventura for å følge biobehandlingsplanen.

Kommentarfelt
513 Shares
Forrige Maspalomas moderniserer skateparken for 3,2 millioner kroner
Next En helg i ulykkenes tegn på Tenerife

Om forfatteren

Kanskje du liker dette?

Nyheter

Joda – det blir mer vær og gule varsler!

Du blir kanskje lei av å høre om været når du befinner deg på et sted hvor det etter alle solemerker burde være stabilt og varm, men samtidig: situasjonen på

Nyheter

Det skal pusses opp i Maspalomas-området!

San Bartolomé de Tirajana kommune vil bruke mer enn 29,4 millioner euro, eller snaut 290 millioner kroner av overskuddet fra i fjor, til å dekke nødvendige utgifter i forbindelse med

Kanariøyene

40% færre druknede på Kanariøyene!

Færre drukner på Kanariøyene!