Foto: Google Street View Norsk par forsøkt svindlet

Norsk par forsøkt svindlet

- Ubehagelig opplevelse

181 Shares

Et norsk par tok nylig kontakt med Canariposten.no og fortalte oss om et svindelforsøk med en metode som nok mange Gran Canaria-fartende vil kjenne igjen. Vi bestemte oss for å lage en nyhetssak av dette for å kunne advare andre. Paret som er i 40-50 årene ønsker å være anonyme.

Svindel av turister på Gran Canaria er dessverre ikke noe nytt fenomen, men det er viktig at man er klar over de metodene som tas i bruk. I denne saken kan du lese hvor pågående, frekke og hensynsløse disse svindlerne kan være overfor turister som er på besøk på øya.

Sannsynligvis en butikk på Europa-senteret

Paret, som i dag tok kontakt med oss, hadde nettopp kommet hjem fra Gran Canaria. Der nede, trolig på Europa-senteret, kom de i kontakt med en selger angående kjøp av en nettbrett av typen Samsung.

Selgeren fortalte dem så at for å kunne inngå en avtale om en internettpakke fra Google måtte de ha bevis på at de hadde 40.000 kroner på konto. Paret forteller at de først fikk opplyst om dette lenge inn i samtalen med selgeren.

Paret forteller at de heldigvis ikke hadde så høy grense på kredittkortet, men da ønsket selgeren at de skulle heve denne grensen. Dette hadde de ikke mulighet til ettersom de ikke hadde med seg kodebrikken / Bank-ID brikken fra Norge. Selgeren fortsatte presset sitt og fortalte at de visste hvordan det norske banksystemet fungerte, og at de derfor skulle gå inn i nettbanken og overføre penger.

Paret fortalte da selgeren at de ikke hadde slike pengesummer tilgjengelig og at de heller ikke hadde telefonen med seg. De forsøkte videre å ta mannen i forholdet med seg ut av butikken mens kona skulle være igjen inne.

Etter at par timer (!) gav de seg og paret fikk lov til å forlate butikken.

Ubehagelig opplevelse

I en e-post til Canariposten forteller paret at dette var en svært ubehagelig opplevelse og at de nærmest har mistet lysten til å besøke øya igjen. De konkluderer med at dette var et tydelig forsøk på svindel.

De stiller seg også spørsmål om hvorfor butikkene får lov til å holde på med å lure turister på denne måneden. Paret sier også at de har lest om mange som blir fralurt svært mye penger, og at det var mange selgere rundt dem selv om butikken skulle stenge. De stiller seg spørsmål om hvorfor ikke politiet gjør noe med dette.

‘Skandinavisk butikk’

Canariposten.no forsøkte å finne ut hva butikken heter, men paret sa at de hadde fått et visittkort hvor det bare sto ‘Skandinavisk butikk’ og dette er også en velkjent sak. De forklarer at butikken var halv med klær og suvenirer på den venstre siden og at det var masse elektriske varer i den andre halvdelen. Selgeren pratet gebrokkent norsk og fortalte at han hadde familie i Norge. Paret forklarer at butikken vær nær en matvarebutikk og at senteret lå oppe i bakkene mellom Amadores og Puerto Rico.

Det norske ekteparet var i butikken for første gang mandag 5. august, og da skulle de kjøpe to t-skjorter. Selgeren var da rask med å finne frem en Samsung Tablet, og sa at paret kunne komme tilbake onsdag. Da skulle det installeres norsk programvare.

Den velkjente metoden ble brukt: de hadde tydeligvis kjøpt masse ekstra som krevde et abonnement på 160 kroner i måneden. De forteller at de aldri går rundt med kort når de er på sydenferier, men bare kontanter.

Det verste av alt er at mannen ble kjørt til hotellet for å hente kortet sitt, og de tenkte at det var greit i og med at det bare var 160 kroner i måneden.

Da de 160 kronene skulle betales fikk de beskjed om at de måtte ha 40.000 kroner tilgjengelig og at dette var et krav fra Google. Dette er naturligvis bare sprøyt.

De fikk også beskjed om at de allerede hadde installert programvaren og at kjøpet måtte gjennomføres. Som nevnt opplevde de situasjonen som veldig ubehagelig og selgerne ønsket at kortet skulle prøves på en rekke betalingsautomater. I følge paret tok det flere timer før de gav seg.

Kona forteller også at de tok kopi av førerkortet hennes ettersom de hadde bruk for det i forbindelse med fortolling.

Paret sier at de er glad for at å ha fått fortalt historien sin slik at andre turister kan bli advart, og følgelig ikke få ferien sin ødelagt.

Slik foregår en typisk svindel

* Som turist blir du tilbudt å kjøpe et elektronisk produkt. Dette kan gjerne være en telefon, et nettbrett, et fotoapparat eller lignende. Det første du skal undersøke er hva tilsvarende produkt koster hjemme i Norge. Norge har faktisk nokså lave priser på på forbrukerelektronikk og blir du tilbudt et produkt til en pris som er for god til å være sann, så skal varsellampene begynne å lyse.

* Noe annet som er typisk, og som paret da også opplevde, er at selgerne finner ut når turistene skal vende nesen hjemover. Videre hevder de at produktene må gjøres klare for levering, og at man da ofte må komme tilbake etter et par dager – og aller helst dagen før hjemreise. Også her skal varsellampene blinke og for å si det meget klart: det er ingenting som behøver å klargjøres på slike produkter.

* Damen som var i kontakt med oss forklarte også at de skulle ha kopi av førerkortet hennes, men som regel er det passene de er ute etter. Kommer de med slike krav er det bare å snu på hælen og forlate butikken.

* Det skjer ofte også at du må signere dokumenter i forbindelse med handelen, men også dette skal du være meget forsiktig med. Du må være 100% sikker på hva som står i dokumentet og hva grunnen er til at du må signere det. Pass på sleipe triks i denne prosessen ettersom de kan lure et annet dokument under og som faktisk er dét du skriver under på. Hvorfor gjør de dette: jo, for å sikre seg under en eventuell etterforskning, men de opplyser gjerne at det er garantipapirer du skriver under på. I det andre dokumentet står det kanskje at du har kjøpt en masse andre ting som du har blitt overbelastet for, og så lenge navnet ditt står der er det lite politiet kan gjøre.

* Mange opplever også at selve betalingen av varen kan foregå den første gangen de er i butikken og da enten med kort eller kontanter. Det er når man skal hente varen man har kjøpt, etter at den er ‘gjort klar’, at man skal passe seg. Ofte kreves det da betaling for noe annet (som for eksempel et abonnement som i denne saken), og resultater er dessverre ofte slik at beløpene som blir belastet er langt større enn det man har avtalt. Det er ikke bestandig at det vises på betalingsterminalen heller. Det er heller ikke uvanlig at man blir belastet flere ganger på rad.

* Grunnen til at man blir omgitt av selgere er at man skal bli distrahert, samt at dette er en metode for å skjule selve svindelen. Ikke, under noen omstendigheter, slipp kortet ditt ut av syne!

Vær påpasselig

Som du ser er det ekstremt viktig at du er meget påpasselig når det gjelder kjøp av elektronisk utstyr når du er på Gran Canaria. Du bør benytte de største og mest kjente butikkene i så måte, og de finner du ikke i disse områdene. Tenk også over om du virkelig er nødt til å ha denne varen. Husk på at du kan stå ovenfor en meget ubehagelig opplevelse som faktisk kan ødelegge ferien din.

Hvis du blir utsatt for svindel er det viktig at du anmelder det til politiet lokalt, men dette kan kun gjøres gjennom personlig oppmøte. Veldig ofte oppdager man ikke at man har blitt svindlet før man har kommet hjem og man ser at man har blitt trukket alt for mye penger. Det er veldig mange som ikke ikke har ork eller penger til å reise ned igjen for å anmelde en type svindel som dette.

Heldigvis gikk det bra med paret i dette tilfellet!

Men som vi sa: styr unna disse små elektronikkbutikkene i området!

Kommentarfelt
181 Shares
Forrige Rystende anklager mot barnehage på Tenerife
Next Truet med å kutte hodet av flyvert

Om forfatteren

Kanskje du liker dette?

Fuerteventura

Oljesøl i Fuerteventura renses opp med mikroorganismer

Mikroorganismer skal rydde opp i oljesølet i havnen i Gran Tarajal på Fuerteventura etter at flere fartøyer sank der i de siste stormene.

Aktiviteter

Helgeguide for Gran Canaria – 10.-12. august 2018

Helgeguiden for Gran Canaria er tilbake! Det er mye spennende som skjer i helgen, og du får oversikten hos oss!

Nyheter

21 smittede og 9 innlagt på sykehus på Kanariøyene som følge av coronavirus

Oppdatering av coronasituasjonen på Kanariøyene. Ny person smittet.