Bruk av VPN på Canariøyene

av Canarifugl
0 Shares

Kanariøyene er kanskje best kjent for sitt vakre landskap, naturmangfold og kulinariske utvalg. Hvert år migrerer tusenvis av nordmenn til den spanske øygruppen for å slappe av i mer sydlige omgivelser.

De som reiser sørover vil også pakke med seg digitale eiendeler, inkludert PC, mobil og nettbrett. Vi surfer på det usikrede nettet som tilbys av cafeer, hoteller og barer, ofte uten å vite noe risikoen det fører med seg.

De siste årene har det blitt ekstra viktig å være oppmerksom på nettbaserte sikkerhetstrusler, og da spesielt når man er på reise i utlandet. De spanske kanariøyene er inget unntak.

Som Canarijournalen har tidligere omtalt, benytter efarne svindlerne ofte avanserte metoder for å lure nordmenn på reise. Elektronikksvindel i dette tilfellet innebærer å tappe betalingskortene til turister.

Blant verktøyene som sikrer det digitale fotavtrykket på nett er det særlig VPN (fra det engelske ordet virtual private network på engelsk) som skiller seg ut. Her utforsker vi flere detaljer omkring hvorfor det lønner seg å bruke VPN mens man er på reise i Kanariøyene. 

Hva er et VPN?

For de som ikke kjenner til hvordan et VPN fungerer, kan det være greit med en introduksjon. Et VPN fungerer på mange måter som et digitalt skjold, ment å beskytte kommunikasjonen mellom maskinen du surfer på og internettet. Viktig (og ofte sensitiv informasjon) krypteres via et ekstra lag slik at uinbydde ikke kan snappe opp informasjonen. 

Her siktes det til slike ting som bankkontonummer, diverse passord og personlig kommunikasjon. Betegnelsen VPN, eller virtuelt privat nettverk på norsk, kan således være litt misvisende. Et VPN består av en eller flere servere, designet for å kryptere datapakker mellom en avsender og mottaker.

VPN installeres som en programvare, for eksempel på en mobil eller et nettbrett. Når den aktiveres kan brukerne velge hvilket land og IP adresse de vil surfe fra. Når programmet aktiveres vil det beskytte deg mot tyveri av dine digitale data, noe som er ekstra viktig mens man ferierer.

Ifølge en test gjort av vpnguiden.no vil et VPN koste et sted fra 25 til 40 kroner hver måned, mens de beste tjenestene kan koste opptil 70 kr.

Innhold som er geografisk sperret

En mer “skjult” fordel er at VPN-er lar deg se innhold som ellers er geografisk sperret på Kanariøyene. Noen eksempler inkluderer IP sperrene til NRK og TV.

På grunn av begrensninger knyttet til digitale rettigheter må strømmetjenester og diverse nettsteder  begrense hvor de viser ulike programmer og TV-innhold. Alt avhenger av lisensen.

VPN-et lar deg bytte på den virtuelle plasseringen, slik at du kan låse opp programmer og innhold som ellers ikke er tilgjengelig fra Spania. Dette fungerer på både mobil, datamaskiner og nettbrett.

Det finnes også egne innenlandsregler som gjelder for Spania, inkludert Kanariøyene. Myndighetene har blokkert en rekke sider de anklager for å bryte opphavsrett. I 2022 alene blokkerte Spania over 890 nettsider. Med VPN programmet kan du surfe på nettet fritt uten å bry deg om sensur.

Forretningsreisende

Det er ikke bare ferierende som kan dra nytte av å bruke et virtuelt privat nettverk. Det samme gjelder for forretningsreisende, inkludert de som driver bedrifter på øygruppen. Et eksempel er nordmenn som eier timeshare leiligheter. Ved hjelp av et virtuelt privat nettverk kan man koble seg til bedriftens interne nettverk på en trygg måte.

Det er vanlig praksis blant større selskaper å benytte VPN. Årsaken er enkel i at det reduserer risikoen for å bli hacket eller frastjålet sensitive data.

Viktige punkter du bør fokusere på

Å velge et VPN er lettere sagt enn gjort. Her følger noen viktige punkter som er verdt å vurdere før man går til innkjøp av programvaren

Det første er hvilke serverplasseringer som tilbys. Skal du surfe norsk innhold som er geo-sperret i Spania er det viktig at du kan koble deg opp til en norsk server. Helst burde det være flere IP-adresser å velge fra, i tilfelle én eller flere av de er sperret.

Punkt 2 er hvilken protokoll som brukes for kryptering gitt at sikkerhetsnivået varierer kraftig mellom ulike leverandører. Hvis du er ekstra opptatt av sikkerhet vil det oftest være smart å velge en av premium-tjenestene, som har et kjent rennome.

I tillegg er det store sprik mellom hva som loggføres blant tjenestene. Noen tjenester poengterer at de sletter alle data med korte mellomrom, mens andre holder på informasjonen i lang tid. God praksis tilsier at de burde slette alle brukerdata minst en gang hver måned.

Til slutt kan det være lurt å sjekke hvordan programmet presterer på den enheten man planlegger å bruke under besøket på Kanariøyene. Enda VPN-programmet fungerer bra på desktop (PC), betyr ikke det nødvendigvis at det er lett å bruke på mobil. Et tips er å sjekke ulike sammenligningssider for å se hva de skriver. Man kan også sjekke ut leverandørens egen nettside for å se skjermdumper av brukerflaten.

Siste tips er å benytte garantiperioden. De fleste selskapene gir garantier med gratis bruk for mellom 7 til 45 dager. Dermed blir det også mulig å sjekke hvordan tjenesten fungerer i praksis. Her er det snakk om en pengene-tilbake-garanti, ikke ulikt det som kalles angrerett i Norge.

Kommentarfelt
0 Shares

You may also like