Skjermdump: IGN.es Seismisk sverm med over 50 skjelv i Enmedio-vulkanen
mai 2, 2018 5885 Views

Seismisk sverm med over 50 skjelv i Enmedio-vulkanen

Innenfor normalen

135 Shares

IGN kan melde at mer en 50 jordskjelv har blitt registrert i vulkanen Enmedio siden 29. april. Vulkanen ligger i havet mellom Gran Canaria og Tenerife, og den seismiske serien med det store antallet skjelv gjør at man anser det som en sverm.

Rekken av skjelv med av lav styrke mellom de to ferieøyene har i løpet av de siste dagene fortsatt. På søndag ettermiddag begynte den seismiske serien med et jordskjelv på 40 kilometers dybde og deretter har det altså blitt registrert en rekke mindre skjelv i samme område – og da altså over 50 stykker.

Er normalt

Vulkanologen Antonio Muñoz forklarte tidligere i uken at de mer enn 50 jordskjelvene som ble registrert er noe som kan anses som normalt for et område som har et vulkansk aktivt område som Kanariøyene.

Aktiviteten i området overvåkes manuelt ettersom mange av skjelvene har en så lav styrke at de ikke oppdages automatisk. Man fanger heler ikke opp alle skjelvene i området ettersom overvåkingsutstyret ikke har en spesielt høy tetthet. Faktisk er det bare to sensorer på Gran Canaria og dette gjør lokaliseringsarbeider vanskeligere og med dårligere presisjon.

De siste 90 dagene har det, i tillegg til aktivitet i vulkanen Enmedio, vært en mer eller mindre intens seismisk aktivitet i El Hierro og La Palma med flere registrerte seismiske svermer fra vulkanen Cumbre Vieja.

Fra IGNs forklarer man også at de registrerte skjelvene de siste dagene mellom Gran Canaria og Tenerife er tektoniske bevegelser som er innenfor de vanlige parameterene. Man er dog ikke 100% sikker på om kilden til skjelvene er av tektonisk opprinnelse eller om det er vulkansk opprinnelse. De bevegende platene i forkastningen mellom de to øyene forårsaker gjennomsnittlig seks jordskjelv pr. måned med en styrke på mellom 1 og 2,5 på Richters skala.

I tillegg til de platenes friksjon sier eksperter inntrengning av magma i området også kan forårsake seismiske bevegelser. Området overvåkes i alle fall, spesielt etter at man i 2015 oppdaget at Enmedio fortsatt er aktiv og at den slipper ut gasser og varme på 1630 meters dybde.

Kommentarfelt
135 Shares
Forrige Maspalomas Gay Pride 2018 braker løs!
Next Beslagla falske produkter i Spania for 580 millioner kroner!

Om forfatteren

Kanskje du liker dette?

Nyheter

Investerer 400.000 i Plaza de Las Marañuelas

Mogán kommune skal investere rundt 400.000 kroner for å forskjønne og forbedre Plaza de las Marañuelas. Plaza de Las Marañuelas får seg en skikkelig ansiktsløftning disse dagene og arbeidet med

Gran Canaria

Helgeguide – Gran Canaria – 27.-29. april

Ingen planer for helgen på Gran Canaria? Canariposten.no gir deg vår sedvanlige helgeguide, og som vanlig er det mye spennende i vente… og velsmakende!

Nyheter

La Palma – mer cubansk enn noen gang!

I går var det leven i Santa Cruz de La Palma på kanariøya La Palma, og årsaken til det var naturligvis den smått humoristiske og parodiske festivalen Los Indianos! Los