Illustrasjon: SurfCanarias.com El Hierro inspirerer med verdensrekord på veien mot å bli helt ‘grønn’!

El Hierro inspirerer med verdensrekord på veien mot å bli helt ‘grønn’!

18 dager i strekk med 100% ren og fornybar energi!

78 Shares

Mandag 19. mars kom det ut en nyhetsmelding om at Kanariøya El Hierro i 18 dager i strekk var selvforsynt med gullende ren fornybar hydroelektrisk kraft, og at de derfor har gått forbi målene som ble satt av EU til 2030!

El Hierro er den minste av Kanariøyene med kun 268 kvadratkilometer og en befolkning på like under 11.000. Allikevel synes vi dette er utrolig bra og at øya virkelig viser veien videre når det gjelder siktemålet på å bli helt grønn når det gjelder forbruk av kraft.

Fikk verdensrekord!

At øya er liten og at den ikke har så mange innbyggere har på ingen måte ikke stoppet dens ambisjoner. I år 2000 ble den erklært for et biosfærereservat av UNESCO og satte seg da som mål å bli den første øya i verden som skulle være selvforsynt ene og alene med fornybar energi.

Verdensrekord El Hierro fornybar energi

Fem vindturbiner forsyner elektrisitet til øya og avsaltingsanlegget, og når produksjonen overgår behovet vil den overflødige energien pumpe avsaltet vann til et reservoar på toppen av vulkanen. Hvis det blir mangel på vind vil vannfallet ned til reservoaret produsere energi med en hydraulisk turbin for å dekke et behov tilsvarende syv etterfølgende dager uten vind.

Verdensrekorden ble satt mellom 25. januar 2018 og 12. februar 2018, og man fikk da elektrisk kraft utelukkende fra det hydroelektriske anlegget i Gorona del Viento.

Presidenten på øya, Belén Allende, hyllet prestasjonen som en majestetisk milepæl, og sa at El Hierro var på det riktige sporet i jakten på å bli 100% selvforsynt med fornybar energi.

I 2017 produserte det hydroelektriske anlegget nesten 50% av øyas energibehov og dette steg til 66% i januar i år. Tallene i februar ser ut til å overstige 70% – og det er jo fantastisk å tenke på!

Så langt i år har Gorona del Vieno dekket 100% av energibehovet i mer enn 560 timer og til sammen nesten 2.000 timer siden det begynte å fungere som et normalt kommersielt system i juni 2015.

‘Vi er eierne av vinden vår, av solen vår og ressursene våre – og vi kan håndtere dem’, sa Allende.

Får åpningen av den hydroelektriske kraftstasjonen oppfattet mange dette som en drøm og tvilte på at det ville komme til å bli en realitet.

Det har nå blitt bevist at anlegget har sørget for at mer enn 30.000 tonn CO2 har unngått å bli pumpet opp i atmosfæren, og i tillegg til dette en enorm mengde diesel.

Styresmaktene på øya tror at den grønne ambisjonen også har økt El Hierros tiltrekningskraft som en turistdestinasjon som respekterer miljøet og som er sterkt involvert i vitenskapelig turisme.

‘El Hierro har blitt sjømerke for bærekraft over hele verden’, sa Allende og fortsatte: ‘Dette lille ultraperifere territoriet har vist at det er mulig å kombinere en utviklingsmodell med bevaring av den naturlige og kulturelle arven.’

El Hierro arbeider også mot å ha 100% elektriske biler og setter opp massevis av ladepunkter rundt omkring på øya.

Vi applauderer El Hierros målrettede arbeid mot en grønnere verden!

Kommentarfelt
78 Shares
Forrige Vil ikke ha ny strand og hotell i Costa Teguise, Lanzarote
Next Ny barnedrapssak ryster Spania

Om forfatteren

Kanskje du liker dette?

Nyheter

17. mai på Lanzarote! Program her!

Her finner du programmet for 17. mai feiringen på Lanzarote. Frokost i Sjømannskirken

Gran Canaria

Oransje hetevarsel for Gran Canaria og Tenerife

Oransje hetevarsel for Gran Canaria, og temperaturer opp mot 36 grader ventes. Ekstrem skogbrannfare er også varslet.

Nyheter

San Bartolomé de Tirajana setter innbyggertallet til 54.616

I San Bartolomé de Tirajana operer man nå med et folketall på 54.616 – en liten nedgang fra tidligere.