Punta del Hidalgo – surfeparadis og fantastisk landskap!

Punta del Hidalgo – surfeparadis og fantastisk landskap!

26 Shares

Byen Punta del Hidalgo på Tenerife i bunn og grunn alt annet enn noe man forbinder med solskinn og sommeraktig – i stedet for banker tøffe bølger og masse vind inn mot de robuste klippene. Det er, for å det rett ut, langt unna de berømte feriestedene på øya og kanskje ikke akkurat dét man er ute etter i en ferie. Det kan til og med se ut til å reisemagasinene har glemt strendene på denne siden av øya.

Det noe dystre uttrykket i nord stoppet imidlertid ikke Punta del Hidalgo! Faktisk vil vi si at alle ‘ulempene’ med stedet er årsaken til at byen har lojale turister. Surferne er ikke i stand til å avstå fra de store og tøffe bølgene, og de som liker fotturer får oppleve noen episke fjellstier. Den notoriske vinden fra nord gjør at det å dyppe seg ned i saltvannsbassengene blir mye mer avslappende, og tenk bare på alle de som i tillegg kan by på en majestetisk utsikt!

Glansdagene

Som de fleste andre kystbyer var også Punta del Hidalgo tidligere en enkel fiskerlandsby i kommunen San Cristóbal de la Laguna. Alt dette forandret seg på 1930-tallet da nordeuropeerne begynte strømme til kysten. I løpet av kort tid ble det satt opp flere hoteller for å ta unna det stadig tiltakende antallet med turister.

Punta del Hidalgo var definitivt ett av de heteste stedene for ferierende gjester på Tenerife frem til 1960-tallet. Gjestene var spesielt glade i roen samtidig som det var idyllisk midt oppi all fremgangen. På den tiden var nåværende store turistdestinasjoner som Playa de Las Américas og Costa Adeje helt i skyggen av Punta del Hidalgo.

Selv om stedet nå er langt unna hva det var i glansdagene sine så er denne herlige lille kystbyen unik på sin helt spesielle målet. Man kan fortsatt si at det er en feriedestinasjon, men nå langt mer tilbakelent ettersom den ikke er blant de mest populære lenger. Selv om bygningene er fra de gode tidene og ikke blant de mest oppdaterte, så er den fantastiske utsikten akkurat slik som den var i glansdagene.

Mer enn bare et paradis for surfere

Etter gullalderen til Punta del Hidalgo åpnet andre feriesteder rundt om på øya. Disse ha bredere sandstrender som kan gi en adskillig sterkere sommerlig atmosfære, og det var tydelig at nordområdene ikke var det trendy stedet det brukte å være. Til slutt forsvant Punta del Hidalgo fra søkelyset.

Selv utviklingen gikk denne veien har de lokale aldri sluttet å omfavne robustheten og det røffe som kjennetegner stedet. Men; i løpet av de siste årene har stedet igjen begynt å få oppmerksomhet ettersom nyheten om de kraftfulle bølgene har spredt seg i surfemiljøet.

Denne lille landsbyen som ligger ved havet har faktisk blitt surfeparadiset på Tenerife, men det skal allikevel sies at stedet har mer å by på enn dette. Punta del Hidalgo ligger godt plassert mellom de fantastiske Anaga-fjellene og det enorme Atlanterhavet, og byen kan derfor by på det aller beste fra to forskjellige verdener. Tiltrekkende turstier i massivet leder til den steine kysten, mens rolige og naturlige sjøvannsbasseng ved siden av den skumle havstrømmen er fortryllende. Det kan faktisk virke som at Punta del Hidalgo er klar for å gjøre et skikkelig comeback!

Surfing Punta del Hidalgo Tenerife

Med slike bilder er det vel ikke så rart at Punta del Hidalgo blir sett på som et surfeparadis! Det mektige Atlanterhavet kommer med solide bølger hele tiden. Skjermdump: YouTube

Biltur eller fottur

Anaga-fjellene er majestetiske og tar noe av søkelyset bort fra Teide. Området blir stadig mer populært og får nå også et stødig tilsig av turister fra omkringliggende byer. Mens folk flest liker å gå eller spasere gjennom de grønne områdene er det andre som foretrekker å ta bilen fatt og kjøre rundt kysten.

Punta del Hidalgo er uten tvil et heldig sted, for her er det fantastisk utsikt, gode veier samt fantastiske turstier.

Den kanskje mest kjente stien er den som går til hulelandsbyen Chinamada og som leder direkte til byen. De fortsatt bebodde hulene og den nydelige utsikten fascinerer bestandig turgåere. Uansett hvor vakkert det er, så er fristelsen til å gå ned til sentrum for fristende til å avstå fra. Et måltid med uovertruffen utsikt over havet og fjellene etter å ha gått i naturen lokker utvilsomt.

Som sagt så er det å sette seg bak rattet også en flott måte å oppdage Punta del Hidalgo på. Området har svingete veier som gir deg en utsikt som du kan miste pusten av, og Anaga-massivet er ikke bare stort og høyt – det utstråler også total ro. Åkrene og blomsterengene er vakre og spesielt om våren, samtidig som det ikke finnes adjektiver til å beskrive havet og dets storslagenhet.

Naturlige svømmebassenger

De lokale elsker de naturlige sjøvannsbassengene, og nå begynner også turistene å oppdage dem. Det er ingen sandstrender som er fulle av turister som soler seg, ingen parasoller og ingen solsenger. Til stor forskjell fra det vanlige strand-scenarioet så er de vakker, ren og betydelig mer avslappende.

Å svømme i de naturlige bassengene er som å svømme i havet, bare at man slipper unna de store bølgene og de sterke understrømmene. Bassengene kommer også i forskjellige størrelse, og når det er høyvann kan man faktisk kroppssurfe på bølgene som kommer inn fra havet.

Det beste med de naturlige sjøvannsbassengene ved Punta del Hidalgo er at landskapet som omringer dem. Alt som omfatter denne lille byen er enormt og imponerende. Fjellene er kolossale og truende, og Atlanterhavet ligger der som et endeløst og asurblått teppe. Man kan nesten ikke tro at det går an ha slike slående vidundere – alt samlet på ett sted og på én gang.

Naturlige svømmebasseng Punta del Hidalgo

De naturlige svømmebassengene i Punta del Hidalgo er fantastiske! Man har bare satt opp en barriere og så lar man sjøvannet stå for resten! Rolig vann og fantastisk utsikt.

Aktiviteter på vannet

Å bli kalt for et surfeparadis på Tenerife er et stort kompliment. På den andre siden: det er også et stort press som blir lagt direkte på den lille byen. Tittelen alene er noe som lokker til seg surfere fra hele verden og Punta del Hidalgo har mye å bevise. Èn ting er i alle fall sikkert: bølgene i seg selv er ingen skuffelse der de galopperer mot kysten slik de alltid gjør. Det røffe havet sørger for at bølgerytterne ikke kunne vært lykkeligere!

Kajakkpadling og andre former for padling er også populært i denne gamle fiskerlandsbyen. Når man hører om alt det som har blitt fortalt om de store bølgene og vinden kan man kanskje spekulere på hvordan dette lar seg gjøre. Det handler dog ene og alene om timing, og sjøen rundt Punta del Hidalgo er betydelig roligere like før solen går ned.

Landemerker

Hvis du stikker til Punta del Hidalgo som turist er det tiden vel verdt å spasere litt rundt for å kikke seg om. Lær om kulturen og de lokale, og prøv maten deres. Går du enda litt lengre er det to unike og flotte ting du virkelig bør få med deg.

Faro Punta del Hidalgo
På den nordøstlige delen av byen er det en 50 meter høy fyrlykt som ser ut som tårnet i Mordor i Ringene Herre-trilogien! Faro Punta del Hidalgo kan man ikke ta feil av og tårnet daterer seg tilbake til 1992. Den vinklede konstruksjonen og de uregelmessige sylene gjør at alle er nødt til å stoppe opp for å ta det nærmere i øyesyn. For turistene som befinner seg i området er det rett og slett en synd å gå glipp av dette!

Faro Punta del Hidalgo

Fyret Faro Punta del Hidalgo er litt av et syn, og det minner vel kanskje litt om tårnet i Mordor i filmen Ringenes Herre?

El Roque de Los Dos Hermanos
Ved enden av Anaga-massivet finner vi enda ett av landemerkene i Punta del Hidalgo. El Roque de los Dos Hermanos, som også kalles tvillingsteinene, skiller seg ut i fjellet på grunn av sin unike form – den er delt i to.

Legend bak denne lett gjenkjennelige steinformasjon er nokså interessant, og historien forteller at det handler om to Guanche-tvillinger (de innfødte) som forelsket seg i hverandre. Videre sies det at ettersom de var dømt til alltid å leve adskilt på grunn av sin forbudte kjærlighet, så klatret de opp i fjellet og hoppet utenfor. På grunn av all lidelsen og smerten førte dette til at fjellet delte seg i to.

Middagsmuligheter

Å ha fantastisk panoramautsikt er ofte noe man ser på som essensielt når man skal velge seg et feriemål. Å ha gode middagsmuligheter er også fantastisk viktig! Faktisk er det slik at selfies med utsikt og selfier med gastronomiske godbiter er de vanligste suvenirene turistene tar med seg hjem fra ferie.

For å være helt ærlig: Punta del Hidalgo har ikke et ekstremt stort utvalg av restauranter, men øyas surfe-hovedstad har et par virkelig gode og de ligger klare og venter på turistene som ønsker å meske seg med god mat!

El Abogado

Hvis du er ute etter den beste pizzaen i Punta del Hidalgo er du nødt til å stikke innom El Abogado. Stedet har et stort utvalg av pizzaer og det er nærmest umulig å ikke finne en man liker. Ikke bare serverer de pizza med kjøtt og sjømat, men også hvite pizzaer, vegetariske pizzaer og helt unike varianter som man aldri har hørt om før. Hvis en kunde ønsker noe som ikke står på menyen så prøver de sett beste for å fikse det også!

Bestill gjerne også litt lekker håndlaget pasta, og til den store dessertfinalen kan det være greit å ta en bit eller to av den syndefulle belgiske sjokoladen.

Du er garantert et tilfredsstillende måltid på El Abogado, og her er det åpent hver dag fra 12.30 til 16.00 og fra 18.30 til 22.30 – med unntak av torsdagene.

Cofradia de Pescadores

For den aller beste og ferskeste sjømaten i Punta del Hidalgo stikker du over til Cofradia de Pescadores. Her får man se hele prosessen fra havet til ferdig mat og dette er faktisk nokså underholdende.

Restauranten ligger ved enden av promenaden og rett ved siden av en liten havn. Fiskerne leverer fangsten sin på kaia og som spisende får man velge fisk fra frysebkosen. Man sitter rett ved kjøkkenet og ser på mens kokkene tilbereder maten og så kommer himmelen ned til jorden i form av en deilig aroma.

Her er noen av rettene du ikke vil gå glipp av: paella, grillet blekksprut, fiskesuppe, ovnsbakt fisk, chopitos, friterte blekksprutringer og mye mer – oppdag hvorfor dette er den mest populære restauranten i byen!

Boutique del Pan La Tahona

Boutique del Pan La Tahona er en travel og full restaurant fra den åpner til dørene lukkes. Grunnen er enkel: det er et baker som lager det beste brødet og bakevarene i hele Punta del Hidalgo! For å si det på en annen måte: det er det beste bakeriet i byen.

Mange turgåere stopper innom her og bunkrer opp før de går opp i fjellene. Noen setter seg også ned med en kaffe og litt ferskt bakverk. Man bør virkelig prøve croissanten og noen av kakene deres – det er herlig!

Hvordan kommer man seg til Punta del Hidalgo?

Vanlige arbeidsdager tar du bussrute 105 fra Santa Cruz de Tenerife til Punta del Hidalgo. Hele turen tar omtrent 1 time og 15 minutter. I helgene og i feriene tar man bussrute 15 fra Santa Cruz til San Cristóbal de La Laguna, og deretter rute 50 til Punta del Hidalgo.

Selv om den offentlige transporten i Tenerife er pålitelig og billig er det allikevel ideelt å leie seg en bil. Det er så mange flotte utkikkspunkter langs veiene oppe i nord og har man en egen bil kan man stoppe og kikke hvis man vil.

Reis tilbake i tiden i Punta del Hidalgo!

Noen sier at utviklingen i Punta del Hidalgo stoppet opp på 1960-1970-tallet, og det utvilsomt slikt at mange av byggene på stedet kanskje er så nymoderne som man skulle ønske. Så, selv om det er noe sannhet i dette så er allikevel bygningsmassen stort sett godt vedlikeholdt mens andre er nylig renovert.

Spør du en hvilken som helst turist, og kanskje spesielt surferne, så vil de slett ikke ha noe i mot retro-følelsen som byen har. Hvorfor skulle de det? Turistene reiser jo aldri opp dit til nord for å oppta alle hotellrommene deres!

De stikker opp i Anaga-fjellene for å se El Roque de Los Dos Hermanos og høre om den triste legenden fra de lokale. Andre kjører langs de svingete veiene med en hånd ute av vinduet mens de forestiller seg at de rir på bølgene. Noen polerer spansken sin slik at de kan konversere med innbyggerne om byen, mens andre pakker svømmesakene sine for å bade i de naturlige sjøvannsbassengene i noen dager.

For den økende mengden lojale gjester av denne vindfulle fiskerlandsbyen er det å gå retro den eneste måten!

Kommentarfelt
26 Shares