Klima på Kanariøyene

Klima på Kanariøyene

153 Shares

Vi nordmenn elsker jo som kjent å reise til Kanariøyene, og kanskje spesielt er det Gran Canara som tiltrekker oss aller mest. Grunnen til at vi velger disse øyene som feriemål er jo naturligvis på grunn av det deilige klimaet vi finner der – året rundt. Men hvorfor er det slik? Hva er det som gjør at Kanariøyene har et så behagelig klima? Du får svaret på det her!

Kanarøyene har et bemerkelsesverdig mildt klima der de ligger i Atlanterhavet like nord for tropene (et belte rundt jordkloden hvor klimaet er tropisk). Øyene ligger nær kysten av Marokko og Vest Sahara i et belte i sjøen hvor kalde strømmer regjerer. Øyene er også utsatt for passatvinder som nærmest konstant blåser fra nordøst.

Kanariøyene tilhører som kjent Spania og består av syv øyer i all hovedsak: Tenerife, Fuerteventura, Gran Canara, Lanzarote, La Palma, La Gomera og El Hierro. I tillegg til disse øyene finnes det naturligvis også en god del mindre øyer og holmer.

Temperaturer og calima

Langs kystene er den gjennomsnittlige temeraturen i januar og februar rundt 18 grader, mens den i juli, august og september ligger å omkring 24 grader. Temperaturene under, som er gjennomsnittstemperaturene på flyplassen på Gran Canaria, gir oss en god indikasjon på temperaturene langs kystene på Kanariøyene.

Gjennomsnittstemperatur
Gran CanariaJanFebMarAprmaiJunJulAugSepOktNovDes
Min (°C)151516161719212221201816
Max (°C)212122232425272827262422

På grunn av flere dager med vind som blåser fra Afrika så vil dagtemperaturene om sommeren være litt høyere på de østligste øyene, og dette gjelder Lanzarote og Fuerteventura. I juli til september er de høyeste temperaturene der på rundt 28-29 grader, og noe lavere på de vestligste øyene (El Hierro og La Palma) hvor temperaturen er rundt 26-27 grader.

Svingningene i temperaturene er små: på vinteren vil temperaturen i lavlandene nesten aldri synke under 10 grader. På den andre siden så vil de høyeste temperaturene på sommeren være på rundt 33-34 grader på El Hierro, som er den vestligste og mest beskyttede, 37-38 grader på La Palma og 40 grader eller mer på de andre øyene. Dette er verdier man kun ser i korte perioder når varme og tørre vinder blåser fra Sahara-ørkenen, selv om det i de siste årene skjer stadig oftere.

I slike situasjoner med intens varme, som man også kaller Calima, og som er er vanligst i juli og august, kan luften på de østligste øyene være fylt med støv og sand. På de vestligste øyene vil en uvanlig (for disse øyene) og plagsom vindfattig værtype dominere. Bortsett fra noen skjelde perioder med regn og vind sent på høsten og på vinter er calima-periodene de eneste ubehagelige øyeblikkene i dette klimaet – som i all hovedsak nesten bestandig er behagelig.

Ikke alle øyene er like

Selv om man på generelt grunnlag kan si at Kanariøyene har et glimrende klima så er ikke alle øyene like. På de øyene hvor man har fjell i innlandet, slik som på Tenerife og El Hierro, kan man finne mikroklimaer avhengig av hellingsgrad og høyde. Når passatvindene treffer disse fjellene vil vinden tvinges opp i høyden hvor den vil kjøles ned og kondensere til skyer, regn eller tåke som også kan gi duskregn. På slike steder kan man oppleve et klima som er kjøligere og mer skyet, mens de sørlige helningene, som ligger i le, er mer tørre og solike.

I San Cristobal de La Laguna på Tenerife, som ligger på 600 meters høyde, vil den gjennomsnittlige temperaturen variere fra 13 grader i januar (da blir det kaldt i uoppvarmede hus!) til 21 grader i august. Det er derfor definitivt kaldere der enn for eksempel i Santa Cruz på samme øy.

I observatoriet Izana på Teide, som ligger på 2.400 meters høyde, går den gjennomsnittlige temperaturen fra 4-5 grader i januar (og da gjerne med frosttemperaturer på natten) til 18,5 grader i juli. Vulkanen Teide på sin side er 3.718 meter høy og er det høyeste punktet i hele Spania og i Atlanterhavet. Om vinteren kan man ofte se at toppene er dekket av snø. Andre vulkaner som er lavere finner man på La Palma og Gran Canaria.

De østligste øyene, altså Lanzarote og Fuerteventura, har bare bakker/åser i innlandet og er forblåst, og er et paradis for surfere. Disse øyene er dog ikke spesielt populære blant de som søker byer og interessante plasser å besøke, i tillegg til sjø- og strandliv.

De nordøstlige passatvindende, som er typiske for subtropiske klimaer, er dominerende, men de følger allikevel er dagaktive mønstre i likhet med havbrisen. De er derfor mest intens i de varmeste timene og på kvelden, og ofte blåser de i rundt 13-14 m/s. På grunn av de kjølige og luftige vindforholdene er utendørsaktiviteter og soling behagelig, men man må huske på at det er den tropiske solens stråler som skinner og at de er veldig sterke. Det er derfor en stor risiko for solbrenthet hvis man ikke tar sine forholdsregler. Perioden hvor solen er på sitt sterkeste er fra sent i mai til sist i juli.

Regnfallet er typisk Middelhavet

Regnmønsteret på Kanariøyene er omtrent som for det som er vanlig i Middelhavet. Det betyr at det oftest regner på vinteren (i november også i mange områder) og at det på et minimum på sommeren – med bokstavelig talt ingenting regn i de varmeste månedene. Når det er sagt så vil mengden med regn være svært avhengig av helningsgrad og høyde. Det finnes derfor områder som nærmest er for små ørkener å regne, og dette er vanligvis områder som vender mot sør og vest og disse er nærmest alltid i lavlandet og ved kysten og har et gjennomsnittlig regnfall som gjerne ikke overstiger 250 mm i året. Landskapet på slike steder er ofte goldt og uttørket.

Det finnes også områder med moderat regnmengder, i likhet med det vi ser på mange av Middelhavsøyene, og disse ligger oftest steder som vender mot øst og nord – og da spesielt i en høyde på mellom 1.000 og 1.800 meter.

Under ser du det gjennomsnittlige nedbørsmengden i Las Palmas de Gran Canaria, på kysten, og som du kan se så er det knapt med byger!

Gjennomsnittlig nedbør - Las Palmas
Gran CanariaJanFebMarAprmaiJunJulAugSepOktNovDesÅrlig
Nedbør (mm)252510610009152030146
Dager33210000124422

Masse sol!

På Kanariøyene er mengden sol meget bra hele året gjennom, men det kan passere lavtrykkssystemer i månedene oktober til mars. Det hender også at det danner seg skybanker i Atlanteren om sommeren som kan passere øyene, mens det på de nordlige kystene, og spesielt ved de fjellsidene som vender mot nord, kan det dannes lokale skyer samt at tåke kan inntreffe. Sørkystene er derfor de aller mest solrike på Kanariøyene.

Her, for eksempel, ser du gjennomsnittlig antall daglige soltimer på Tenerife Sur (flyplass)

Antall daglige soltimer Tenerife Sur
Tenerife SurJanFebMarAprMaiJunJulAugSepOktNovDes
Daglige soltimer6777891097766

Ikke så varmt i havet

Temperaturen i havet er ikke spesielt høy og grunnen til dette er de kalde strømmene som gjør klimaet så mildt. På de sentrale øyene, altså Tenerife og Gran Canaria, varierer temperaturene i havet fra 19 grader om vinteren og tidlig vår til 23 grader fra august til oktober, og derfor er dette den beste perioden å bade i. Har man dog litt mot i brystet kan man forsøke seg på vinteren også!

På de vestlige øyene, La Palma og El Hierro, hvor vindene fra Sahara blåser mer sjeldent, er havet litt varmere. Grunnen til dette er at de kalde strømmene går nær kysten av Marokko, og dermed lenger øst. Av den samme grunnen er derfor de østligste øyene, altså Lanzarote og Fuerteventura, noe kaldere (omtrent 1 grad kaldere enn i Tenerife.

Her er de gjennomsnittlige havtemperaturene på Tenerife.

Badetemperaturer
TenerifeJanFebMarAprMaiJunJulAugSepOktNovDes
Hav (°C)191919192021222323232220

Når skal man dra?

Ettersom klimaet er så mildt og behagelig kan man rett og slett besøke Kanariøyene gjennom hele året. Det skal sies at sent på høsten og på vinteren er temperaturene våraktig og noen dager med skyer må man regne med, så vel som noe vind og regn. Som sagt er det jo mange fra Norge som drar til Kanariøyene for å slippe unna den nordiske vinteren, og som derfor får mange solrike og deilige dager. Er det bading og soling man i all hovedsak er ute etter er det nok perioden fra mai til midten av oktober som er å foretrekke. Selv om havet er litt kaldt i mai vil det dog varmes gradvis opp de kommende månedene.

Hva skal man pakke i kofferten?

På vinteren: lette klær som du kan ha på deg på dagen, genser og jakke til kveldene. Kanskje til og med en regnjakke eller en paraply. Skal du klatre opp i fjellene, og da spesielt Teide bør du ha med deg en varm jakke, lue, hansker og gode tursko.

På sommeren: Sommerklær men også en lett genser og en lett jakke til kveldene og ettermiddager når det blåser. Skal du på tur bør du ha med deg behagelige sko å gå i. Når det gjelder Lanzarote og Fuerteventura kan det være greit med et lett skjerf mot vinden og den vindbårne sanden/støvet fra Sahara. Skal du opp i fjellene å traske, så er gode tursko å foretrekke samt en genser eller jakke hvis du skal langt opp i høyden – og da spesielt Teide.

God tur da!

Kommentarfelt
153 Shares