Portugisisk krigsskip på Las Canteras

av Canariposten
0 Shares

Den fryktede maneten Physalia Physalis, bedre kjent som ‘portugisisk krigsskip’ har blitt observert på den populære badestranden Las Canteras i Las Palmas. Canariposten har blitt tipset av en observant leser.

Maneten som svært mange badere frykter har altså blitt observert og fotografert på badestranden Las Canteras, og det betyr at det kan være lurt å utvise forsiktighet når man bader. Den gjennomsiktige og purpurblå maneten har en gift som gir offeret intense smerter og som kan føre til både panikk og hjerteinfarkt – sistnevnte spesielt hos eldre mennesker.

Maneten forflytter seg lett på grunn av strømmer og vind, og det kan derfor være flere i området. Følg anvisningene på stranden og tips badevaktene hvis dere ser noen.

Fryktet manet

Canariposten fikk i går et tips og bilde fra leseren Tordis Markussen om at hun hadde observert den fryktede maneten på den populære stranden Las Canteras i Las Palmas.

I følge Wikipedia har maneten en flottør som er fylt av gass og denne kan bli opp mot 30 cm lang. Denne stikker opp av vannet og fanger vinden, og oppå flottøren finner man et seil som gjør at maneten flytter på seg. Dette seilet dyppes i vannet med noen minutters mellomrom slik at det ikke tørker ut.

Under den nevnte flottøren henger det tentakler som kan bli opptil 10 meter lange, og disse har nok gift i seg til at fisk på størrelsen med makrell kan drepes – og det er akkurat dette maneten lever av.

Hvis et menneske blir utsatt for giften til et portugisisk krigsskip er det sjelden dødelig, men det skal være svært smertefullt. Smertene kan være så store at man kan få panikk og drukne – og det er derfor denne manet-arten er så fryktet. Den er klassifisert som farlig og har flere dødsfall på samvittigheten.

Det finnes også eksempler på at maneten har påført ofrene en så stor smerte at det har ført til hjerteinfarkt, og da hos eldre mennesker. Det har også blitt registrert drukning som følge av sjokk hos barn og eldre etter at de har blitt skadet av maneten. Det er spesielt farlig hvis man befinner seg på dypt vann.

Forebygging

Man kan beskytte seg mot skader fra denne tropiske brennmaneten, og blant annet kan dette gjøres ved at man smører seg inn med brennmanetbeskyttende krem – og dette må naturligvis gjøres før man skal ut i vannet.

Utover dette er det fire enkle råd som bør følges:
* Følg anvisningene som skiltingen på stranden sier – hold deg på strender som har badevakt.
* Er det et badenett som er satt ut i området holder du deg innenfor dette.
* Bruk av dykkerdrakt hjelper, og da med maskestørrelse somer mindre enn 200 mikrometer.
* Bruker du slik drakt, smører du brennmanetbeskyttende krem på de delene av kroppen som drakten ikke dekker.

Behandling ved skade

* Skyll hudområdet som har blitt skadet med sjøvann.
* Trådene på huden (tentaklene) fjernes, men man må bruke hansker, pinsett eller lignende. Det skal ikke gnis eller skrubbes.
* Eddik skal IKKE brukes for nøytralisering av neslecellene slik som man kan gjøre med kubemaneten. Situasjonen kan fort forverres ved at andre celler avfyres. Ikke bruk eddik på vanlige brennmaneter heller.
* Hvis det er mulighet for det – senk kroppsdelen som er brent ned i varmt vann, og da 40-45 grader. Dette gir som regel en rask lindring av smertene ettersom giftstoffene ødelegges av det varme vannet – men det må skje raskt etter at man har blitt utsatt for dette. Hold kroppsdelen i vann til smertene gir seg. Gjenta hvis man fremdeles har smerter.
* Hvis smertene vedvarer skal man ringe etter lege.

Kommentarfelt
0 Shares

You may also like